Ajattelin, että ensimmäisen varsinaisen postauksen aiheeksi sopisi hyvin ensimmäisen kätkön etsiminen. Joten tässä vähän apuja harrastuksesta kiinnostuneelle alkuun pääsemiseksi.
Miten pääsen alkuun?
Homma alkaa tunnuksen luomisella geocaching.com sivustolle. Tunnuksen luominen on helppoa ja siihen tarvitaan vain toimiva sähköpostiosoite ja mielikuvitusta kätköilynimimerkin valinnassa. Nimeä valittaessa kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, minkä nimimerkin valitsee, koska todennäköisesti jatkossa pääset esittäytymään tällä nimellä muille kätköilijöille törmätessäsi heihin kätköillä tai miiteissä. Niinpä ei kannata ottaa kovin hankalasti muistettavaa tai lausuttavaa nimimerkkiä. Toisaalta monet suositut lempinimet ovat jo varmasti jonkun käytössä.
Hyvä! Nyt kun sinulla on nimimerkki, niin seuraavaksi tarvitaan lähikätköjen koordinaatit. Niinpä pitää navigoida sivustolla kohtaan “Play-> Hide & Seek a Cache”. Avautuva sivu (kuva 1) ei ole kaikista selkein, mutta kyllä sieltä kätköjä löytyy.
Helpoiten lähikätköt löytyvät kirjoittamalla osoite -kenttään (address) kaupungin tai kaupunginosan nimen, kuten kuvassa on kirjoitettu “Tampere”. Postinumerolla hakeminen ei toimi USA:n ulkopuolella. Sen sijaan koordinaattien perusteella kätköjä voi hakea tai kätkön tietojen perusteella. Lisäksi on mahdollista hakea kätköt tietystä maasta. Hakunapin painamisen jälkeen ruudulle ilmestyvät alueen kätköt (kuva 2).
Tuloslistaus esittää ylimmäisenä koordinaatit, joiden ympäriltä tuloksena esitetyt kätköt ovat. Jokainen kätkö esitetään omalla rivillään ja varsinkin aloittelijalle sopivat kätköt korostetaan vihreällä taustavärillä. Kätköstä esitetään seuraavat tiedot järjestyksessä vasemmalta oikealle: Kätkön etäisyys ja suunta haun koordinaateista, kätkön suosikkipisteiden määrä, onko kätköilijä löytänyt kyseisen kätkön, kätkön tyyppi, kätkönnimi, piilottaja, kätkökoodi (GC-koodi),maa, lisätietoja (esim. tarvitseeko kätköhuoltoa, kuvassa punainen jakoavain), kätkön vaikeus ja maastoluokitus, piilotuspäivä ja edellisen löytöloggauksen päivä. Kannattaa huomata, että jos lisätietokentässä näkyy pieni sahalaitainen ympyrä, jonka keskellä on kätköpurkki, on kätkö ns. premium-kätkö. Tällöin sen koordinaatit on saatavissa vain premium-jäsenyydestä maksaneille kätköilijöille. Osa näistä termeistä saattaa tuntua aluksi vierailta ja sekavilta, mutta tutustumme niihin myöhemmin tarkemmin. Koitetaan tässä vaiheessa pitäytyä vielä tavoitteessamme eli ensimmäisen kätkön löytämisessä.
Ensimmäiselle kätkölle suunnatessa kannattaa kohteeksi valita joku helppo kätkö (pieni vaikeus- ja maastoluokitus). Toinen asia mikä pitää huomata, että kannattaa suunnata “Traditional” -tyyppiselle kätkölle. Tämän kätkötyypin tunnistaa vihreästä ikonista. (kuva 3). Traditional -kätköt ovat kätköjä, jotka löytyvät kuvauksessa ilmoitetuista koordinaateista. Muut kätkötyypit eivät välttämättä sijaitse ilmoitetuissa koordinaateissa. Esimerkiksi kysymysmerkki-ikoninen mysteerikätkö vaatii pulman ratkaisua ennen kuin kätköpurkille sijainti selviää. Palataan kätkötyyppeihinkin myöhemmin tarkemmin.
Kun sopiva kätkö on löytynyt on aika tutkia hieman sen kätkökuvausta. Otetaan esimerkiksi aloittelijallekin helppo Ratinan Stadion -kätkö Tampereelta. Kuvassa 4 nähdään kätkölistauksen tiedot.
Kätkökuvauksesta selviää, että kätkön vaikeus on 1.5 ja maastoluokitus 1.5. Vaikeusluokitus 1 tarkoittaa sitä, että kätkö on näkyvillä. Eli tästä voidaan päätellä, että kätkö on hieman katseilta suojassa, mutta saattaa oikeasta kulmasta katsottuna näkyä. Maastoluokitus 1 tarkoittaisi, että kätkö on haettavissa pyörätuolilla. Tästä voimme päätellä, että 1.5 tarkoittaa, ettei kätköä pyörätuolista käsin voi saavuttaa, mutta kätkölle pääseminen pitäisi olla melko helppoa. Palaamme näihin luokituksiin tarkemmin myöhemmässä postauksessa.
Kätkön koko luokitukseksi on laitettu mikro. Tämä tarkoittaa, että kätkö on alle desilitran kokoinen. Yleensä mikrokätköt ovat filmipurkkeja, bison-kapseleita tai sitten PET-putkiloita. Kuvauksesta saamme myös kätkön koordinaatit, jotka ovat muotoa N 61°30.123 E 23° 44.567. Kuvasta 4 olen ne poistanut mahdollisen ilkivallan vähentämiseksi. Kuvassa 4 on nähtävissä myös kätkön GC-koodi (GC46Y5H), jolla kätkö voidaan yksikäsitteisesti tunnistaa. Lisäksi koodia voi käyttää pikalinkkinä kätkökuvaukseen kirjoittamalla selaimen osoiteriville http://www.coord.info/GC46Y5H. Coord.info uudelleenohjaus toimii siis mille tahansa kätkölle tällä tavoin.
GC-koodin alapuolella on linkit kätkön loggaamiseen ja muutamiin muihin toimintoihin. Linkkien alla on pikku kartta ja kartan alapuolella kätkön attribuutit. Tämän kätkön attribuuteista näemme seuraavat asiat: kätkö on löydettävissä talvella, kätkölle pääsee lastenrattaiden kanssa, julkisella liikenteellä pääsee kätkön lähelle, lähistöllä on parkkitilaa omalle autolle, kätkön pitäisi olla nopeasti löydettävissä ja kätkön etsiminen vaatii huomaamatonta toimintaa.
Kätkökuvauksen lukemisen jälkeen siis tiedämme missä kätkö on ja millainen se suurin piirtein on. Enää pitäisi etsiä se 🙂
Millä etsin?
Etsimiseen tarvitsemme GPS -laitteen tai GPS:llä varustetun kännykän tai vaihtoehtoisesti kartan. Kätköilyn varhaisempina vuosina kartalla kätkön etsiminen oli yleinen tapa aloittaa kätköily, mutta nykyään älypuhelin toimii monella ensimmäisenä purkkien etsimisen välineenä.
Mikäli aiot aloittaa kartan avulla, voi sellaisen tulostaa helposti kätkösivulta klikkaamalla kansalaisen karttapaikan linkkiä ja tulostamalla kartan. Urbaanimpi kätkökohde saattaa olla kartan avulla jopa helpompi löytää kuin GPS:n avulla. Toisaalta metsäkätkö saattaa vaatia jo hyvää kartanlukutaitoa ja suunnistuskokemusta.
Jos aloitat kätköilyn puhelimella, tarvitset kätköilysovelluksen tai ainakin karttaohjelman, johon voit koordinaatit syöttää. Sopivia sovelluksia löytyy esimerkiksi linkit -sivulta. Mikäli ilmenee tarvetta luoda erillinen opas mobiilisovellusten kanssa alkuun pääsyyn, niin palaamme asiaan myöhemmin.
Kolmas vaihtoehto on käyttää käsi-GPS laitetta. Tässä tapauksessa koordinaatit voit siirtää laitteeseen “Send to GPS” napista tai sitten manuaalisesti lisäämällä POI:n (tällöin kätkökuvaus ei siirry gepsiin). Voimme palata tähänkin aiheeseen tarkemmin tarvittaessa myöhemmin.
Ulos maastoon
Kun koordinaatit ja kätkökuvaus on tulostettuna tai gepsissä tai kännykässä on aika laittaa kengät jalkaan ja suunnata ulos maastoon. Taskuun kannattaa varata oma kynä, koska pienimissä kätköissä ei välttämättä ole kynää nimimerkin kirjaamista varten. Sitten vain gepsin tai kartan opastamana, joko kävellen, polkupyörällä, julkisilla tai autolla kätkön tuntumaan ja GPS päälle.
GPS:n etäisyyslukemaan ei ihan sokeasti kannata tuijottaa, sillä kaupungeissa ja muissa katvepaikoissa tarkkuus ei välttämättä ole parhaimmillaan ja GPS ei välttämättä vie ihan perille. Useasti kuitenkin nykyisin päästään viiden metrin tarkkuuteen tai alle. Kätköä etsiessä kannattaa myös katsoa karttaa ja mihin kätkö kartalla sijoittuu. Lisäksi myös on hyvä tarkkailla omaa sijaintiaan kartalla kätkön sijaintiin nähden. Näin voi saada vähän vihiä kätkön paikasta. Kuvassa 5 on kaksi kuvankaappausta käsi-GPS -laitteesta ja kuvassa 6 kuvankaappaus iPhonen ilmaisesta Geobucket -ohjelmasta. Usein GPS-laitteissa ja kännykkäsovelluksissa voi merkitä löytyikö kätkö vai ei. Nämä muistiinpanot voi myöhemmin ladata geocaching.comiin, jolloin on helppo muistaa mitkä kätköt löytyivät geokätköilyretkellä ja mitkä eivät.
Joskus käy hyvä tuuri ja osuu suoraan purkille, mutta useasti joutuu hieman pyöriskelemään kätkön ympäristössä. Kannattaa hieman myös vilkuilla ympärilleen, ettei kätköilyyn perehtymättömät eli (geo)jästit pääse yllättämään. Monesti heitä levoton paikalla pyöriminen tuntuu kiinnostavan. Tarkoitus on siis olla paljastamatta kätkön sijaintia ulkopuolisille. Näin purkki säilyy paikallaan paremmin. Jos purkki ei muuten tunnu löytyvän kannattaa vilkaista kätkön vihjettä, jos kätkössä sellainen on. Jos vihjettä ei ole, voi selata edellisten kävijöiden loggauksia, joista saattaa saada vihjettä purkin sijainnista. Tietysti logeissakin pyritään olemaan paljastamatta liikaa kätkön sijainnista, mutta monesti niistä jotain voi päätellä. Kun purkki löytyy, voi kokea löytämisen ilon. Kuvassa 7 tavallinen small-kokoinen kätkö.
Kun kätkö löytyy se kuitataan kirjoittamalla oma nimimerkki ja päivämäärä logivihkoon (Kuva 8). Kätköilyn alkuaikoina oli myös tapana kirjoittaa logivihkoon terveisiä piilottajalle. Nykyisin pienempien kätköjen yleistyessä ja kätköilijämäärän kasvaessa tavasta on luovuttu logivihkon sivujen säästämiseksi. Joskus kuitenkin voi logiin laittaa terveisiä, jos tila sen vain sallii. Näitä on kätkön omistajan kätköä huoltaessaan kiva lueskella. Kätkön löytöhetkellä kannattaa kiinnittää huomiota siihen miten kätkö oli piilotettu. Koska loggauksen jälkeen sinun tulisi palauttaa kätkö piiloon tismalleen, kuten se siellä oli. Lisäksi huomaa laittaa logi minigrip-pussiin takaisin, jos logi sellaisessa oli, ja sulkea minigrip huolellisesti. Samoin katso, että purkki tulee varmasti kiinni. Näin purkin sisältö pysyy kuivana ja seuraavallakin kävijällä on mukava kätköilykokemus.
Yleensä kätköstä löytyy vähintään logikirja, kynä, terotin ja kätkötiedote (kuva 9 & 10). Lisäksi kätkössä voi olla jotain pientä vaihtotavaraa tai matkalaisia. Matkalaiset ovat kätköstä toiseen kulkevia pieniä esineitä, joissa on seurantakoodi. Näitä ei saa pitää itsellään. Matkalaisiin palataan myöhemmin tarkemmin. Muita vaihtotavaroita voi vaihtaa kätköstä itselleen. Idea on, että jos kätköstä ottaa vaihtotavaran, niin jättää myös tilalle jonkin samanarvoisen tai arvokkaaman vaihtarin. Hyviä vaihtareita on esimerkiksi pienet lelut, heijastimet, yms.
Takaisin tietokoneelle
Kun kätkö on löytynyt ja nimimerkki kirjattu logivihkoon, logataan se vielä nettiin löydetyksi. Jos kätkö ei löytynyt sekin kirjataan ns. DNF (did not find) geocaching.com sivustolle. DNF on tärkeätä tietoa sekä piilottajalle että muille kätköilijöille. Se kertoo, että purkki saattaa olla kadonnut tai muuten vaan hankala löytää. Joskus tietysti voi olla kyse ihan vaan puusilmäilystä.
Loggaus tapahtuu menemällä takaisin kätkökuvaukseen ja klikkaamalla linkkiä “Log your visit” (kuva 11). Avautuvaan näkymään kirjoitetaan lyhyt tarina kätkön etsimisestä. Loggauksessa voi kertoa vaikka hauskoista kommelluksista kätköä etsiessä tai vaikkapa purkin kunnosta. Jotkut loggaavat löydön lyhyesti vain KK (=Kiitos Kätköstä) tai TFTC (=Thanks For The Cache), mutta monesti kätkönomistajan kannalta on mukavampaa lukea lyhyt kuvaus miten kätkön etsintä sujui ja missä kunnossa itse purkki oli. Date logged kohtaan laitetaan sama päivämäärä, mikä logattiin logivihkoon. Jos kätkön loggaa heti kotiin tultuaan tai suoraan maastosta on oikea päivämäärä valmiina. Kätkön voi logata myös myöhemmin, jolloin oikea päivämäärä pitää käsin valita.
Jos kätköä ei löytynyt valitaan loggauksen tyypiksi (Type of log) Didn’t find it eli DNF. Jos kätkö on huonossa kunnossa, esimerkiksi purkki rikki, logi täynnä tai märkä, niin löydön lisäksi logataan “Needs maintenance” loggaus. Tämä kertoo kätkön omistajalle, että purkki kaipaa huoltoa. Lisäksi se laittaa kätköön erityisen huoltotarveattribuutin päälle. Noteja voi kirjoittaa esimerkiksi silloin, jos kätkön on löytänyt jo aiemmin ja käy purkilla uudelleen vaikka vaihtamassa matkalaisia. Tällöin ei siis logata toista löytöä samasta kätköstä. Jos kätkö on sijoitettu sellaiseen paikkaan, jossa se ei saisi jokamiehenoikeuksien puitteissa olla, voi tästä ilmoittaa “Needs archived” -tyyppisellä loggauksella. Mutta alkuun tosiaan kannattaa lähinnä käyttää “Found it”, DNF ja Needs maintenance -tyyppisiä loggauksia.
Jos kätkölogissa – tyypistä riippumatta – tulee jostain syystä tarve spoilata eli paljastaa kätkön sijainti tai jokin muu kätkön yksityiskohta, voi loggauksen salata laittamalla rastin ruutuun “Encrypt this log entry”. Tällöin logi näkyy muille kätköilijöille ROT13 -salattuna, eikä logiteksti ole suoraan luettavissa. Salauksen voi purkaa logilistauksessa helposti nappia painamalla, mutta se estää kätkön spoilauksen vahingossa ja muillakin kätköilijöillä säilyy etsimisen ilo ja löytämisen riemu. Lisäksi jos koordinaatit olivat pielessä, voi omistajalle ilmoittaa itse mittaamansa koordinaatit liittämällä ne loggaukseensa rastittamalla kohdan “Add a coordinate to this log”. Kätkön omistajalle menee sähköposti kätköloggauksestasi.
Nyt kätkö on logattu ja et ole enää jästi. Sitten vain suunnittelemaan seuraavan kätkön hakemista tai pidempää kätköreissua! Muistan hyvin itse miten ensimmäisen kätkön löytäminen mullisti omaa katsomusta. Ikään kuin olisi löytänyt ihan uuden maailman mikä on ollut aiemmin näkymättömissä, mutta kuitenkin aivan silmien edessä.
Blogissa palaamme varmasti vielä aloittelijan opas -teemaan. Ainakin matkalaisista, geocache.fi -palvelusta ja kätkön piilottamisesta on luvassa juttua jossain vaiheessa.
Hei! Muutaman kerran joku aloittelija on kysynyt neuvoa, miten kätköily oikein toimii. Olen suositellut sinun blogin aloittelijan opasta. Olisiko mahdollista kirjoittaa tämän kirjauksen tyyppistä perusohjetta uudestaan tähän päivään. Kun homma on muuttunut aika paljon.
Vinkkiä on kysytty mm. Siihen, miten sovelluksen käyttö aloitetaan ja miten multi tai mysteerin naatit saa vaihdettua sovellukseen oikeaksi. Useimmiten taitaa aloittelijoilla olla comin oma sovellus käytössä, c: geo toki näyttäisi paljon enemmän kätköjä, jos ei ole premium member.
Kiitos tosi hyvästä blogista. Kiva kun on taas joulukalenteri!
Joo 7 vuotta on pitkä aika digitaalisissa palveluissa ja ei ole ihme, että homma on muuttunut aika tavalla. Lisäksi tietysti lähes kaikki nykyisin aloittavat puhelimella kätköilyn. Eli hyvä idea, laitetaan muistiin ja ehkä se jossain välissä saadaan tehdyksi. Keväthän on tunnetusti uusien kätköilijöiden aloittamisen aikaa.