Löydön määritelmä

Alkuun kätköilyssä tuntuu helpolta sanoa mikä on löytö. Jos kätkö löytyi niin se löytyi ja sillä selvä. Jossain vaiheessa kuitenkin eteen tulee tilanteita, jossa asia ei olekaan ihan niin yksinkertainen. Esimerkiksi talvella purkki saattaa löytyä, mutta se on jäätynyt koloonsa ja sitä on mahdotonta saada esiin rikkomatta purkkia. Joskus purkki saattaa olla piilotettu hankalaan paikkaan, esimerkiksi korkealle puuhun. Toisaalta joskus purkin avaaminen on osa mysteeriä ja vaikea tehtävä jo sinänsä. Näissä tapauksissa sitä jo alkaa hieman miettiä, että voiko purkin kirjata löydetyksi vai ei, kun sehän löytyi, mutta nimimerkkiä ei vihkoon ole kirjattu.

Geocaching.com ohjenuorat (guidelines) sanovat kätkön löytämisestä seuraavaa:

“Physical caches can be logged online as “Found” once the physical log has been signed.”

Eli kätkössä, joka sisältää kätkörasian, vaatimuksena löydölle on, että kun nimi on logivihkossa, niin on oikeutettu loggaamaan kätkön myös nettiin. Aiemmin kätköissä saattoi olla myös niin sanottuja ALR:iä (Additional Logging Requirement), jotka vaativat, että kätköilijän on tehtävä oma kätkö tai esimerkiksi otettava kuva paikalta. Nykyisin ALR:t eivät ole sallittuja ja nykyiset ohjeet koskevat myös vanhoja kätköjä, joten mahdollisia vanhoissa kätköissä olevia ALR:iä ei tarvitse noudattaa. Poikkeuksena fyysisten kätköjen loggaamisen ohjenuoraan on haastekätköt. Haastekätköissä kätköilijän tulee ohjenuoran mukaan ensin täyttää haasteen ehdot ja sen jälkeen kätkön voi logata nettiin. Ohjenuoran sanamuoto on seuraava:

“An exception is Challenge Caches, which may only be logged online after the log is signed and the challenge tasks have been met and documented to the cache owner as per instructions on the published listing. Other than documenting a Challenge Cache, physical caches cannot require geocachers to contact anyone.”

Sanamuodosta on vaikea päätellä tarkoittaako tuo sitä, että kätkön voi logata logivihkoon ennen kuin haasteen ehdot ovat täyttyneet.  Lähinnä tuosta voi päätellä, että löytöä ei voi logata geocaching.com sivustolle ennen kuin molemmat ehdot (haaste suoritettu ja nimi logissa) ovat täyttyneet.  Selkeintähän olisi, että haastekätkön kävisi loggaamassa logivihkoon vasta kun haasteen ehdot ovat täytetty. Kuitenkin käytännössä tulee vastaan tilanteita, joissa haastepurkki on kätkökierroksen alkupäässä ja loppupäässä ehdot olisivat jo täynnä, mutta loggausta ei voisi tehdä. Tässä tilanteessa tietysti ongelma ei olisi kovin paha. Entäpä jos haastekätkö sijaitseekin satojen kilometrien päässä ja tiedät että ensi viikolla haasteen ehdot tulisivat täyteen ulkomaan reissulla? Tässä tilanteessa alkaisi jo hieman pänniä ylimääräinen ajelu. Tästä aiheesta onkin käyty pitkää keskustelua geocache.fi:n foorumeilla. Yleinen linjaus tuntuu olevan se, että haasteen ehdot tulisi olla täynnä ennen purkilla vierailua, joskin haastekätkön omistaja voi antaa luvan tästä poiketa kätkökuvauksessa.

http://www.geocaching.com/images/logtypes/48/10.png

Kaikille kätkötyypeille kuitenkin yhteistä on, että kätköilijän odotetaan käyvän maastossa, eikä loggailevan kätköjä kotisohvalta. Esimerkiksi joissakin virtuaalikätköissä (tässä yksi) ongelmaksi muodostui se, että kätköä logattiin ympäri maailmaa käymättä paikan päällä ja siksi monet tällaiset virtuaalikätköt ovat päätyneet arkistoon. Paikalla käyminen pyritään varmistamaan joko siten että kätköilijä kirjaa nimensä logivihkoon (peruskätkötyypit) tai vastaa kysymyksiin (Earth Cache ja Virtuaalikätkö) tai sitten kuvauttamalla itsensä web-kamerassa (webcam cache). Yksi poikkeus tähän sääntöön on ja se on tapahtumakätköt (event, CITO, jne.). Näissä tapahtumissa voi olla logikirja ja omistaja voi toivoa, että osallistujat kirjoittavat nimensä siihen, mutta se ei saa olla pakollista (kts. ohjenuorat). Tämä tuntuukin nykyisin unohtuvan monilta miittienjärjestäjiltä ja on aiheuttanut jonkin verran ihmetystä, esimerkiksi täällä.

Kynä unohtui ja logi muhjua

Entäpä sitten tilanne, että kynä unohtui matkasta ja purkissa ei ole kynää? Tai ulkomaan työmatkalla ei satu olemaan se aina matkassa kulkeva kynä taskussa. No tässä tapauksessa tietysti kätköilijä voi koittaa improvisoida ja kirjoittaa luonnon antimilla nimensä vihkoon. On sitä itsekin tullut raapustettua logivihkoon maasta löytyneellä käytetyllä tulitikulla tai oksan ja mustikan avulla nimeä. Näissä tapauksissa tietysti ongelma on se, ettei loggaus vihkossa ole välttämättä kovin pysyvä. Sama nimen katoaminen saattaa kyllä tapahtua jos käyttää loggaamiseen sopivaa mustekynää ja logi kastuu. Yleensä olen näissä tapauksissa ottanut varmuudeksi vielä valokuvan logivihkosta. Pelkkä valokuvalogi ei sinänsä vielä täytä aiemmin mainittua löytökriteeriä (nimi vihkossa = löytö), mutta onpahan todiste loggauksesta, vaikka nimi jostain syystä katoaisikin.

Toisaalta joskus voi käydä niin, että logi on niin kerta kaikkisen märkä, ettei siihen saa kirjoitettua nimimerkkiään. Tätä varten tietysti on olemassa sopivia kyniä, joilla kirjoittaminen onnistuu märkäänkin paperiin, mutta aina ei sellaistakaan ole mukana. Näissä tapauksissa jotkut kirjoittavat nimensä erilliselle paperille ja lisäävät sen logipaperin mukaan tai sitten jättävät käyntikorttina pienen laminoidun lappusen, jossa on oma nimimerkki. Irtolappusissa on vähän se ongelma, että pienempi purkki rupeaa nopeasti täyttymään, kun lappuja kertyy. Jos purkki taas on jästitty on tilanne hieman harkinnan varainen. Mikäli purkin osat löytyy ja siitä saa vielä likipitäen ehjän voi olla ihan ok logata. Toisaalta jotkut kätköilijät saattavat tässäkin tapauksessa olla loggaamatta koko kätköä ja tyytyvät huoltotarvemerkintään kätköstä. Useasti tällainen tilanne vaatii harkintaa ja voi olla yhteydessä kätkönomistajaan ja keskustella onko purkki löydetty vai ei.

Kaverille kanssa

Paljon keskustelua on herättänyt myös se, että jos kävelee kaverin kanssa, niin pitääkö molempien logata erikseen kätkö vai ei. Osaltaan tuntuu hölmöltä ajatus, että jokainen itse kirjoittaisi löytöloggauksen vihkoon kun kaverilla on kynä ja logi valmiina kädessä. Kaveri voisi ihan hyvin kirjoittaa sen omankin nimimerkin vihkoon. Monesti näin toimitaankin. Entäpä sitten tilanne jossa kaveri odottaa autossa? Varmasti riippuu tilanteesta. Mikäli auto on kolmen metrin päässä, asia ei vielä tunnu niin väärältä kuin jos auto olisi kilometrin päässä. Väärältä alkaa jo tuntumaan se, että kaveri olisi ulkomailla ja itse istuisi kotona ja hän kirjoittaisi sinunkin nimimerkin logiin. Entäpä puukätköt? Onko oikein logata jos kaveri kiipeää puuhun jos itse odottaa alhaalla? Tai mysteerit, jotka kaveri on ratkonut ja itse pääsee siivellä purkille? Ja miten tällainen tilanne eroaa siitä, että löytää mysteerikätkön vahingossa tai arvaa purkin sijainnin? Eikö silloin olisi oikeutettu loggaamaan kätkön löydetyksi jos nimi on vihkossa. Tietysti lajin hengen mukaista ei ole laittaa mysteereiden ratkaisuja yleiseen jakoon.

Tästä päästään siihen, että hyvänä ohjenuorana voi pitää sääntöä nimi logivihkossa = löytö. Muissa tilanteissa voi käyttää omaa harkintaansa ja maalaisjärkeä, joka tuntuu monesti kaupungistuneessa yhteiskunnassamme olevan niin kovin harvinaista. Tietysti kätkönomistaja voi käyttää harkintaansa ja antaa luvan logata kätkö löydetyksi ilman, että nimi on vihkossa. Lisäksi voihan käydä niin, että kätkö jästitään ja logikirja katoaa eikä kävijöitä voi sieltä tarkistaa.

Jokaisen kannattaakin siis miettiä mitkä ovat omat periaatteet, milloin loggaa kätkön löydetyksi ja milloin ei. Näin varmasti itsekin nauttii harrastuksesta kaikkein eniten. Toisaalta pitää myös ymmärtää jos joku toinen toimii hieman eri periaatteiden mukaisesti kuin itse toimii. Ja tuskin kukaan jaksaa tuhansia kätköjä logata löydetyksi ilman, että olisi käynyt kätköllä. Ja vaikka loggaisikin, niin monesti kätköjenomistajat tarkistavat kätköjensä kävijöitä logivihkoista ja tällaiset purkilla käymättömät tapaukset monesti huomataan ja loggaukset poistetaan kätkönomistajien toimesta.

Vielä muutama erikoistapaus

Joskus käy niin, että kätkö on syystä tai toisesta arkistoitu. Tällöin sen toki voi logata, jos on purkilla käynyt ennen arkistointia. Joskus kuitenkin käy niin, että vaikka kätkönomistaja arkistoi purkin, ei hän hae sitä pois maastosta. Tällöin purkilla voisi periaatteessa vielä käydä ja löytää kätkön. Tästä on käyty muutamaankin otteeseen keskustelufoorumilla keskustelua (esim. tämä). Hyvän kätköilyetiketin mukaista olisi se, että jos tällaista purkkia lähtee etsimään ottaisi georoskan maastosta mukaansa, jottei se jää sinne. Joskin viime aikoina on alkanut nousta ilmiö, jossa jo arkistoituja purkkeja haetaan kuten muitakin ja jopa huolletaan kätköilijöiden toimesta. Myös joillakin kätköilijöillä huhujen mukaan kiertää listoja tällaisista kätköistä, jotka ovat arkistoitu, mutta silti logattavissa.

Eräs poikkeus nimi vihkossa = löytö -sääntöön on kaverin kanssa kimpassa piilotetut kätköt. Tuntuisi hölmöltä, että kun on kaverin kanssa purkin piiloon vienyt kävisi sen etsimässä heti muutaman päivän kuluttua, kun kätkö on julkaistu. Siksipä monesti kätköilijät loggaavat tällaiset kätköt hymynaamalla, vaikka nimeä vihkossa ei ole. Yleensä tällainen loggaus tapahtuu FTF:n hakemisen jälkeen ja logissa kätköilijä yleensä mainitsee, että on ollut mukana piilottamassa kätköä. Toinen vaihtoehto olisi, että mukana ollut kaveri laittaisi kätkön ignore-listalle, eikä koskaan loggaisi kätköstä löytöä. Jotkut toimivat tällakin tavoin.

Sitten tietysti on vielä omat kätköt. Näitä ei yleensä logata löydetyksi, eivätkä ne kartalla etsimättöminä näykään. Tässäkin asiassa kuitenkin on yksi tapaus, joka on hieman harmaalla alueella. Nimittäin oman miitin loggaaminen. Tämä jakaa kätköilijöiden keskuudessa jonkin verran mielipiteitä ja jotkut loggaavat omankin miitin löydetyksi. Monesti tässä kuulee perusteluna sen, että kätkö logataan “attended” -logilla, ei “found it” -logilla. Sinänsä tämä on aika luonnollista, sillä kyllähän miitin järjestäjäkin tapahtumaan osallistuu. Toiset taas ovat sen verran puristeja asian suhteen, etteivät halua omaa kätköään – edes miittiä – logata “löydetyksi”. Ehkäpä tästä johtuen on viime aikoina miittien järjestäjinä alkanut näkyä kätköilyporukoita erillisellä tunnuksella, jonkun kätköilijän nimimerkin sijasta. Esimerkiksi Tampereella aktiivisesti miittejä järjestää Pirkanmaa United Geocachers, eikä mikään yksittäinen nimimerkki. Tällaisessa menettelyssä ei tarvitse miettiä, voiko miitin logata löydetyksi vai ei, mutta toisaalta ei saa profiiliinsa miittiä näkymään piilotettuna kätkönä.

No ehkäpä sitä löytämistä ei kannata ottaa liian vakavasti ja tiukkapipoisesti, vaan käydä vaan etsimässä purkkeja ja pitää hauskaa. Ajattelin kuitenkin, että tämä aihe voisi auttaa monia aloittelijoita sekä ehkä kiinnostaa myös kokeneempia loggaajia.

Lisää aiheesta

Kätkön loggaamisesta käytyjä keskusteluja löytyy useita. Alla koottuna muutama, joista voi etsiskellä lisätietoa löydön kriteereistä ja filosofiasta.

[1] Nimi logissa on löytö

[2] Pitkä keskustelu löydön kriteereistä

[3] Toinen puoli asiasta: Loggauksien tarkistus omistajan toimesta

[4] Arkistoidun kätkön löytäminen

[5] Yhdessä piilotetut kätköt

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.