Tällä kertaa aloittelijan opas -sarjassa tutustutaan matkalaisiin.
Matkalaiset (tai matkaajat, kulkijat, kulkevaiset, matkustajat, reissaajat, liftarit, jne) engl. travellers ovat kätköissä kiertäviä esineitä, jotka joku kätköilijä on laittanut liikkeelle ja joita ei saa pitää itsellään. Matkalaisilla on jokaisella yksilöllinen tunniste, joka on kuusimerkkinen numerokirjainyhdistelmä, esimerkiksi PC3YYY (keksitty koodi).
Matkalaiseen kätköllä törmätessään sen voi ottaa kätköstä mukaansa, vaikka itsellä ei olisikaan mitään tilalle jätettävää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joskus nk. TB-hotelleissa on toivomus, ettei viimeisiä matkalaisia otettaisi mukaan ja on kohteliasta tällaista toivetta noudattaa. Matkalaisella on useasti myös joku tehtävä, joka kannattaa huomioida matkalaista mukaan otettaessa. Monesti matkalaisen mukana kulkee lappu, jossa tehtävä on kerrottu. Joskus tällaista lappua ei ole tai se on kadonnut matkan varrelle. Tällöin tehtävän voi tarkastaa geocaching.comista matkalaisen omalta sivulta. Aina tietysti ei voi matkalaista auttaa pääsemään lähemmäksi tavoitettaan, mutta tällöinkin matkalaisen voi kuitenkin ottaa mukaansa ja viedä toiseen kätköön, sillä kuka tietää vaikka sekin auttaisi matkalaista saavuttamaan määränpäänsä.
Joskus matkalainen saattaa liittyä mysteerikätköön ja kantaa osaa mysteerikätkön sijainnin koordinaateista tai vihjettä mysteerin ratkaisemisesta mukanaan. Monesti tällaisiin matkaajiin liittyy rajoitus siitä, millä alueella matkaajan tulisi liikkua, jotta mysteeri olisi löydettävissä. Tällöin matkaajaa ei tule viedä kovin kauas. Joskus kuitenkin saattaa käydä vahinko ja tällainen matkaaja voi lähteä mukaan kätköltä huomaamatta ja kulkea pitkänkin matkaa. Kirjoittajankin matkaan on lähtenyt joskus tällainen koordinaatin palasia kantava matkaaja Turusta. Tällaisessa tilanteessa matkaaja kannattaa pikaisesti palauttaa alueelle, josta sen löysi tai sitten ottaa yhteyttä matkaajan omistajaan ja kysyä, josko palautus onnistuisi esimerkiksi postilla. Itsekin on tullut joskus tullut palautettua postilla matkaaja omistajalleen, jotta hän voi sen laittaa takaisin liikenteeseen oikealla seudulla.
Matkaajan kulkeman matkan pituuden näkee matkaajan omalta sivulta. Lisäksi matkaa voi seurata kartalta (kuva 1). Joskus matkaajat kisaavatkin keskenään siitä mikä samaan aikaan lasketuista kulkijoista kulkee pisimmän matkan lyhimmässä ajassa. Kätkötyyppien yhteydessä mainittu kahden mailin raja mysteerikätköissä on myös osin siksi, että matkaajien kulkema matka pysyisi suurinpiirtein oikeana. Multikätköissä kuitenkin matkaajan kulkema matka määräytyy multikätkön ensimmäisen pisteen mukaan, joten nämä aiheuttavat virhettä matkaajan kulkemaan matkaan.
Matkaajia on kahta tyyppiä: Travel Bugeja ja geokolikkoja
Travel bugit
Travel bugin tunnistaa sen mukana olevasta metallilätkästä (travelbug dog tag), joka on yleensä alumiininen muodoltaan pitkulainen metallin kappale, johon on painettu travel bugin yksilöllinen seurantakoodi (kuva 2). Vanhemmissa Travel bugeissa seurantakoodi oli stanssattu painamisen sijasta. Metallilätkässä on myös asiaan kuuluvat tekstit, jotka kertovat, että kyse ei ole tavallisesta vaihtotavarasta.
Yleensä metallilätkään on kiinnitetty jokin esine, joka voi olla oikeastaan mitä tahansa kuvitella saattaa: kolikoita, tietokoneen muistikampoja, pehmolelu, tutti, jne. Esine on yleensä kiinnitetty metallilätkään pienellä ketjulla eikä esinettä ole tarkoitus irroittaa dog tagista. Joskus matkalaisen mukana saattaa kulkea myös viesti, jossa on kuvattu matkalaisen tehtävä.
Geokolikot
Geokolikko (engl. geocoin) on Travel bugin tapaan kätköstä kätköön kulkeva metalliesine, joka yleensä on kolikon muotoinen (kuva 3). Myös muun muotoisia kolikoita kiertää ja nykyisin saattaakin törmätä mitä mielikuvituksellisemman näköisiin ja muotoisiin kolikoihin (kts. kuvat 4, 10, 12 ja 13). Myös geokolikoissa on yksilöllinen seurantakoodi, jonka avulla geokolikko poimitaan kätköstä mukaan. Erilaisilla geokolikolla (toisin kuin Travel bugeilla) on oma ikoninsa, jonka saa profiiliinsa kolikkoa siirtäessään tai nähdyksi kuitattuaan. Eli vaikkapa kuvan 4 Lake Michigan kolikolla ja muilla saman näköisillä kolikoilla on sama ikoni, kun taas kuvan 3 kolikoilla jokaisella on oma ikoninsa.
Matkaajan loggaaminen poimituksi
Kun otat matkaajan kätköltä mukaan se täytyy logata pois kätköstä. Eli ensin voidaan logataan kätkö normaaliin tapaan ja sen jälkeen matkaaja siirretään pois kätköstä omaan inventaarioon. Saattaa kuitenkin olla parempi logata matkaajat ennen varsinaisia kätköjä, jotta pysyy paremmin kärryillä mistä kätköstä matkaaja lähti mukaan ja mihin se päätyi. Muuta merkitystä loggausjärjestyksellä ei käytännössä ole. Kätkössä olevat matkalaiset näkyvät kätkön inventaariossa kätkökuvauksen oikeassa laidassa (kuva 5). Matkalaisen nimeä klikkaamalla pääsee navigoimaan matkalaisen omalle sivulle. Mikäli kätkössä on todella monta matkalaista, saa ne kaikki näkyviin klikkaamalla linkkiä “View all Trackables”. “View past Trackables” -linkistä pääsee katsomaan, mitkä kaikki matkalaiset ovat vierailleet kätkössä aikojen saatossa.
Sen sijaan jos ei muista mistä kätköstä matkalainen lähti mukaan tai jos vaikka saa toiselta kätköilijältä kulkijan kädestä käteen, löytyy matkaaja haku-sivulta kirjoittamalla sen seurantakoodi sivulla olevaan ylimpään kenttään ja painetaan Track -nappia (kuva 6).
Kuvassa 7 näemme erään geokolikon kuvauksen. Ylinnä on kolikon nimi ja sen ikoni. Tämän jälkeen on listattuna kolikon omistaja, liikkeellelaskupäivä, alkuperämaa ja kätkö, johon matkaaja on pudotettu. Mikäli matkaaja on kätköilijän matkassa tilalla on teksti “In the hands of <nimimerki>”. Näiden tietojen alla on nähtävissä matkalaisen yksilöllinen tunniste: TB4P27R. Tämä tunniste on vastaava kuin kätköillä GC-koodi eli tämän tunnisteen avulla matkalaisen löytää yksikäsitteisesti. Esimerkiksi coord.info palvelun avulla matkalaisen sivu olisi löydettävissä navigoimalla osoitteeseen http://coord.info/TB4P27R. Tämä koodi ei kuitenkaan ole sama millä matkaaja logataan vaan täysin erillinen ja julkinen koodi.
Koodin alapuolella on matkaajan tavoite (Goal) ja tarkempi kuvaus matkaajasta. Näiden kenttien sisältö on täysin matkaajan omistajasta kiinni. Mikäli matkaajalle on asetettu tavoite, on kohteliasta koittaa auttaa matkaajaa saavuttamaan tavoitteensa. Mikäli tavoitetta ei ole määritelty, voi matkaajan viedä mihin tahansa muuhun kätköön. Monesti kuvakseen on myös liitetty kuva matkaajasta, mikä helpottaa sen tunnistamista. Loppuosa sivusta on omistettu matkaajan loggauksille kuten kätkökuvauksissakin.
Sivun oikeassa ylälaidassa on valikko, josta matkaajan pääsee loggaamaan (Found it? Log it!) mukaansa kätköstä. Lisäksi matkaajan voi halutessaan lisätä tarkkailuun (Watch this Trackable Item), jolloin jokaisesta matkaajan logista (pl. Visited -tyyppinen loggaus) lähetetään sinulle sähköposti.
Matkaajan loggaussivu on esitetty kuvassa 8. Tästä valitaan login tyyppi (kuva 9). Date logged -kenttään merkitään päivä, jolloin matkaaja poimittiin kätköstä mukaan tai nähtiin toisella kätköilijällä tai vaikkapa miitissä. Tracking code -kenttään syötetään matkaajasta löytyvä yksilöllinen seurantakoodi. Tähän siis ei tule sitä TB123ABC -muotoista koodia vaan itse geokolikossa tai Travelbug-lätkässä oleva koodi. Kommentti (comments) -kenttään kirjoitetaan sitten terveiset matkaajan omistajalle, esimerkiksi suunta mihin matkaaja seuraavaksi matkaa. Kuten kätköloggauksien tapauksessa, myös matkaajan login voi halutessaan salata ROT13 -salauksella.
Matkaajan login tyyppi voi matkaajan poimimisen yhteydessä olla joku seuraavista: “Retrieved from”, “Grab it”, “Write note”, “Discovered it” (kts. kuva 9). “Retrieved from” -loggaus siirtää matkaajan pois kätkön inventaariosta kätköilijän inventaarioon. Tämä siis valitaan silloin kun matkaaja otetaan mukaan kätköstä. Mikäli on löytänyt matkaajan jostain muusta kätköstä tai saanut sen toiselta kätköilijältä suoraan valitaan tyypiksi “Grab it from somewhere else”. Näin matkaajan omistaja tietää, ettei matkaaja ollutkaan kätkössä, johon se oli merkattu. “Write note” -loggauksella voi kirjoittaa matkaajan sivulle loggauksen ilman seurantakoodia. Tämä on kätevä vaihtoehto esimerkiksi silloin jos havaitsee, ettei matkaaja ollutkaan kätkössä, jossa se piti merkintöjen mukaan olla. Näin voi kertoa matkaajan omistajalle siitä, että matkaaja on jo joko liikkunut kätköstä eteenpäin tai sitten saattaa olla kadoksissa. “Discovered it” -loggauksen voi tehdä silloin kun saa käsiinsä matkaajan seurantakoodin, muttei itse matkajaa. Yleensä tämä valitaan silloin, jos näkee matkaajan kätkössä, mutta ei ota sitä mukaansa tai näkee matkaajan kätköillessään kaverin kanssa ja kaveri ottaa matkaajan mukaansa.
Kun olet poiminut matkaajan
Kun olet poiminut matkaajan mukaasi, on hyvän geokätköilyetiketin mukaista siirtää matkaaja seuraavaan kätköön mahdollisimman pikaisesti. Tämä siksi, että monet matkaajien omistajat mielellään haluavat nähdä matkaajansa liikkuvan. Tietenkään matkalaista ei aina ole mahdollista pudottaa saman tien seuraavaan kätköön ja hyvänä nyrkkisääntönä onkin pyrkiä laittamaan matkaaja seuraavaan kätkön viimeistään kahden viikon kuluessa. Mikäli jostain syystä kuitenkin aiot pitää matkaajaa pidempään (esimerkiksi muutaman viikon kuluttua olet reissaamassa samaan paikkaan kuin matkaaja haluaisi päästä) voi asiasta mainita loggauksessaan tai vaikka lähettää matkaajan omistajalle sähköpostia asiasta. Näin matkalaisen omistajan ei tarvitse olla huolissaan siitä onko matkalainen hukkunut.
Pidemmällä kätköreissulla kannattaa kirjata matkaajien seurantakoodit itselleen ylös, niin ne voi tiputtaa vaikka samoin tein johonkin purkkiin ja kirjata siirrot myöhemmin. Lisäksi kannattaa kirjoittaa muistiin mihin kätköön minkäkin matkaajan laittoi. Muutoin saattaa olla hankala muutaman päivän päästä muistella, että mihinkähän se matkaaja jäi, etenkin jos löytöjä on kertynyt kymmeniä tai satoja.
Matkaajan pudottaminen kätköön
Matkaajan pudottaminen onnistuu kätkön loggauksen yhteydessä loggaus-sivulta. Kun olet kirjoittanut normaalin kätköloggauksen voit pudottaa matkalaisen sivun alalaidassa näkyvästä matkalaisinventaariostasi (kuva 11). Inventaariossa näkyy matkaajan seurantakoodi (sumennettu kuvassa 11), matkaajan nimi ja toiminto. Toimintovaihtoehtoja on kaksi: Dropped off tai Visited. Valitsemalla Dropped off matkaajan voi pudottaa kätköön eli se siirtyy inventaariostasi kätkön inventaarioon. Mikäli olet vieraillut kätköllä matkaaja mukanasi ja haluat vain käyttää matkaajaa purkilla (esim. saadaksesi matkan näkyviin matkajaan kirjanpidossa), voit valita visited -tyyppisen login. Tästä ei matkaajan omistaja saa erillistä sähköpostia.
3 comments