Joskus käy niin, että syystä tai toisesta kätkönomistaja ei voi enää pitää kätköstään huolta. Näin voi käydä esimerkiksi silloin kun kätköilijä muuttaa toiselle paikkakunnalle tai innostus harrastukseen loppuu. Kätkön arkistoinnin lisäksi on olemassa myös toinen vaihtoehto, nimittäin kätkön adoptointi. Toinen kätköilijä voi adoptoida kätkön itselleen, jolloin kätkön omistajuus ja huoltovastuu siirtyy alkuperäiseltä piilottajalta adoptoijalle.
Adoptointi onnistuu osoitteessa www.geocaching.com/adopt (kuva 1), jossa oman kätkön tai matkalaisen voi antaa adoptoitavaksi. Sivulla olevaan kenttään syötetään kätkön GC-koodi tai matkalaisen tunnistekoodilla (se TB-alkuinen koodi, ei siis seurantakoodi).
Seuraavaksi aukeaa näkymä (kuva 2), johon syötetään sen kätköilijän nimimerkki, joka on suostunut kätkösi adoptoimaan. Alla olevaan kenttään voi lisätä tervehdyksen ja/tai lisätietoja adoptoijalle. Sopivaa adoptoijaa voi kysellä esimerkiksi geocache.fi:n foorumilla säikeessä Adoptointinurkkaus, jos ei sopivaa adoptoijaa muuten satu tuntemaan. Jos kätkön on piilottanut kaverin kanssa yhdessä, on tietysti luonnollista kysellä ensimmäisenä piilottajakaverilta, josko adoptointi kiinnostaisi. Esimerkiksi Pyynikin näkötorni -kätkön kohdalla juuri teimme näin tuukka_a:n kanssa, että siirsimme huoltovastuun vuorostaan minulle, kun tuukka_a:lla on geokätköilyt jäänyt viime aikoina vähemmälle.
Kun painat “Send Adoption Request” -nappia lähtee adoptoijalle sähköposti (kuva 3), jonka avulla adoptoija voi hyväksyä kätkön adoptoinnin. Sähköpostin otsikossa lukee hieman harhaan johtavasti, että jokin matkaaja kaipaa uutta omistajaa. Ei kannata hämmentyä siitä, vaan katsoa “Check out the Trackable” -kohdasta mitä on tarjolla adoptioon. Kuvassa 3 tarjolla on Pyynikin näkötornin kätkö.
Sähköpostin hyväksymislinkkiä (tai nappia) seuraamalla aukeaa näkymä (kuva 4), jossa adoptoija tulee hyväksyä Groundspeakin käyttöehdot ja vakuuttaa, että on lukenut ja sisäistänyt geokätköilyn ohjenuorat (guidelines). Lisäksi vielä kolmas rasti pitää ruksia, jotta vakuuttaa haluavansa pitää kätköstä hyvää huolta.
Tämän jälkeen adoptointi onkin valmis ja kätkö on siirtynyt tunnuksellesi ja näkyy tilastoissasi. Kätkö on myös ilmestynyt sinun profiilisivusi piilotettujen kätköjen osioon. Tästä tulee vielä vahvistussähköposti (kuva 5).
Monesti adoptoitavat kätköt ovat siinä kunnossa, että ne tarvitsevat huoltoa, joten ei muuta kuin nokka kohti purkkia ja huoltokeikalle. Voi olla hyvä idea käydä muutenkin tarkistamassa tilanne, vaikka purkki ei välitöntä huoltoa kaipaisikaan. Vaikka olisit purkin löytänyt joskus aiemmin, se on saattanut siirtyä alkuperäisestä paikastaan. Jos taas et ole adoptoimaasi kätköä koskaan löytänyt on syytä kysyä jo adoptointivaiheessa kätkön edelliseltä omistajalta lisätietoa missä ja miten kätkö on piilotettu.
Adoptointia varten sinun siis tulee saada kätkönomistajaan yhteys. Vaikka huomaisit jonkun kätkön jääneen oman onnensa nojaan, ei adoptointi onnistu ilman kätkönomistajan toimia. Kätkötarkastajat eivät sitä omistajan puolesta voi tehdä. Niinpä ainoa vaihtoehto huonossa kunnossa olevan ja oman onnensa varaan jääneen kätkön kanssa on ehdottaa arkistointia (oma loggaustyyppinsä), jos kätkönomistaja ei vastaa yhteydenottoihin.
Muutenkin kannattaa miettiä millaisen kätkön haluaa adoptoida. Ehkä jokaista sillankaide- tai liikennemerkkikätköä ei ole edes tarve säilyttää. Kätköhistorian kannalta tärkeät (esim. paikkakunnan vanhin kätkö) tai muuten erikoiset tai merkittävät kätköt onkin jo toinen juttu.
Lopuksi vielä muutama pieni vinkki. Vaikka adoptoinnin jälkeen oletkin kätkön uusi omistaja, niin kätkön alkuperäinen piilottaja kannattaa säilyttää kätkökuvauksen piilottajakentässä. Näin hän edelleen saa asianmukaisen kunnianosoituksen piilotuksestaan. Oma nimimerkki on kuitenkin hyvä lisätä piilottajakentän loppuun tyyliin: “Hidden by: weellu (adopted by mammuttikeijo4)”. Näin vierailijat eivät ihmettele kun piilottaja-linkki vie sinun profiiliisi. Toinen huomioitava asia on, että saatat olla löytänyt adoptoimasi kätkön aiemmin. Tällöin olet tilastoissa ikään kuin löytänyt oman kätkösi, mikä ei normaalisti ole hyvä asia. Adoptoinnin tapauksessa oman löytöloggauksen säilyttäminen on moraalisesti mielestäni ok, koska silloin kun kätkön löysit, et vielä ollut sen omistaja. Jos poistaisit loggauksen voisi aiemmat tilastot hieman mennä sekaisin ja merkkipaalut muuttua.
0 comments