Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman mysteereistä etenkin kätköilyuran alussa olevan näkövinkkelistä. Itse asiassa marraskuusta varmaan muodostuu mysteerinen marraskuu, koska näyttää siltä, että aiheesta on enemmänkin kirjoitettavaa. Stay tuned.
Aloittelijalle saattavat monet mysteerikätköt vaikuttaa aika hankalilta. Saattaa tuntua, ettei oikein mistään langan päästä tahdo saada kiinni, kun yrittää etsiä ratkaisua. Mysteerit eivät kuitenkaan ole mustaa magiaa, vaan monet pulmat ovat kyllä kaikkien ratkottavissa. Osa mysteereistä saattaa tarvita jotain erikoisosaamista, kuten esimerkiksi ohjelmointitaitoa tai kutomista. Toki kaikkien mysteerien ratkonta vaatii aikaa ja joskus myös hyviä hermoja, kun ratkaisua ei meinaa millään löytyä.
Geokätköilyetikettiin kuuluu, ettei mysteerin ratkaisuita jaeta sellaisenaan kavereille, vaan jokaisen tulisi ratkoa mysteerit itse. Tietysti jos kaveriporukassa liikutaan, niin tästä voi aina hieman joustaa. Ratkaisua ei kuitenkaan tulisi koskaan julkaista missään päin internettiä. Ei Facebookissa tai muualla sosiaalisessa mediassa eikä keskustelufoorumeilla. Mysteereihin ei tulisi myöskään pyytää apua julkisilla foorumeilla, kuten suomi24.fi:ssä. Tätä ei välttämättä aloitteleva mysteerin ratkoja tule ajatelleeksi. Monesti keskustelufoorumilla vastaajat postaavat valmiin vastauksen mysteerin tehtävään. Kun toiset kätköilijät etsivät ratkaisua Googlella he saattavat törmätä foorumilla lojuvaan ratkaisuun ja siten mysteeri tulee spoilatuksi. Tämä ei varmasti ole kätkön tekijänkään kannalta kivaa, koska tehtävän laatimiseen on nähty mahdollisesti paljonkin vaivaa.
Sen sijaan geokätköilykaverien kanssa mysteerien ratkominen on ihan ok, kunhan homma ei leviä käsiin. Esim. avoimessa Facebook -ryhmässä porukalla mysteerin ratkominen ei oikein luonnistu, kun tehtävästä keskustelu yleisellä tasolla on hyvin vaikeaa ja joku tuppaa jossain vaiheessa kuitenkin laittamaan tehtävän ratkaisun sellasenaan jakoon.
Sen sijaan omat “mysteerinratkontakutsut”, joille pyytää muutaman kätköilykaverin voi olla hyvä idea, jos mysteerit eivät muutoin tunnu ratkeavan. Tällaisissa iltamissa on hyvä keskittyä ratkomaan mysteereitä, jotka ovat kaikilta ratkaisematta, eikä vaan jakamaan valmiita ratkaisuja kavereille. Vaikean mysteerin kanssa tuskailevaa ystävää voi tietysti vähän auttaa vinkkaamalla oikeaan suuntaan, jos kaveri ei muutoin löydä ratkaisua.
Joskus mysteerikätköjen logeissa näkee noteja, joissa kerrotaan, että mysteeri on saatu ratkaistua. Mielestäni tämä on vähän hölmö käytäntö. Tietysti ratkottuaan mysteerin voi olla hyvinkin helpottunut ja innostunut olo, joten tekee mieli jakaa kokemus jonkun kanssa ja mysteerin kuvaus tuntuu luonnolliselta paikkalta purkaa tuntojaan. Itse kuitenkin keskittyisin kiljumaan riemusta kotona ja jättäisin notet kirjoittamatta, koska sen informaatioarvo lähenee nollaa. Kokemukset mysteerin ratkonnasta voi kuitenkin jakaa myöhemmin sitten löytölogissaan samalla kertaa, kun kertoo purkilla vierailusta.
Loggauksessa kannattaa myös olla tarkkana, ettei vahingossa spoilaa kätköä. Ei siis kannata kertoa kovin tarkasti mysteerin ratkonnan eri vaiheista, jottei tehtävä helpotu muille turhaan. Myöskään kätkön lähimaastoa ei kannata kuvailla turhan tarkasti ja kehua kuinka hienoa paikkaa rautatieaseman seutu onkaan. Tämä kun saattaa jo riittää jollekin paikallistuntemusta omaavalle kertomaan missä kätkö oikeastaan sijaitsee.
Tottakai sopii mainita kuinka hankalaa mysteerin ratkaiseminen oli ja kuinka hienon pulman tekijä onkaan keksinyt, mutta ratkaisuun johtaneet oivallukset kannattaa jättää mainitsematta. Kun kommentit on riittävän epämääräisellä tasolla, eivät ne spoilaa kätköä ja mysteerin ratkomista toisilta kätköilijöiltä. Jos vahingossa tulet spoilanneeksi kätkön, saattaa kätkönomistaja poistaa loggauksesi ilman ennakkovaroitusta. Tässä tapauksessa kannattaa olla yhteydessä kätköntekijään ja käydä läpi miksi loggaus poistettiin ja logata kätkö uudemman kerran vähemmän spoilaavalla loggauksella.
Jatkamme aiheesta mysteerintekijän näkökulmasta seuraavassa postauksessa.