Geokätköily negatiivisessa valossa uutisissa geoeroosion takia

Syyskuun lopulla The Olive Press -lehti uutisoi siitä, kuinka roomalaiset kaupungin rauniot ovat vaarassa geokätköilyn takia. Olive Press on Andalusian alueella ilmestyvä lehti, jonka levikki on 35 000, joten suuresta uutisesta ei voida puhua. Aihe on kuitenkin sen verran tärkeä, joten ajattelin siihen blogissa tarttua.

Mistä kyse?

27.9. 2015 Olive Press uutisoi lyhyessä jutussaan, että roomalaiset rauniot Cadizissa ovat uhattuna geokätköilyn takia. Tekstistä käy ilmi, että kyse on Baelo Claudian raunioista Andalusiassa. Lehti uutisoi mahtipontisesti, että rauniot ovat kohdanneet uuden uhan, jolla ei ole mitään tekemistä sään tai ajan kanssa. Kuulostaa melko sensaationhakuiselta. Mainion klikinsäästäjän hengessä ajattelin kertoa mistä oikeastaan on kyse – uutinen ei ole sensaatio. Uutisen pihvi on seuraava:

Baelo Claudia’s management says the practice is causing major structural damage, particularly to the stone wall of the parking lot where geocaches are hidden. They claim that stones are being moved, causing damage to walls as well as resulting in tripping hazards.

Eli kyse on siitä, että geokätköilijät ovat siirtäneet parkkipaikan viereisen kivimuurin kiviä ja aiheuttaneet vahinkoa muurille. Muuri ei ole osa raunioita. Koitin etsiä tietoa, että mistä kätköstä on kyse, mutta se osottautuikin melko hankalaksi, sillä geocaching.com ei näytä arkistoituja kätköjä. Lopulta kuitenkin onnistuin löytämään, että kyse on kätköstä Baleo Claudia Conociendo Andalucia. Kätkö on arkistoitu. Kätkön kuvista löytyy spoiler -kuvat, jotka kertoo kätkön tarkan sijainnin (kuvat 1 ja 2).

Oletko geotankki?

Itse uutinen sinänsä on aika mitätön, koska kyseessä ei ole ihan niin vakava juttu kuin oliiviuutiset antaa ymmärtää. Heidän tehtävänsä on tietenkin myydä lehtiä. Roomalaiset rauniot säilyvät, eikä vahinkoa sillä saralla ole päässyt tapahtumaan. Alueenomistajat tosin hakevat totaalikieltoa geokätköilylle alueelle pohjautuen Andalusian muinaismuistolakeihin. Joten alueella ei jatkossa varmastikaan geokätköillä. Tämä tietysti on siinä mielessä harmi, että hieno paikka jää kätköilijöiltä nyt helposti näkemättä. Alueen hallinnoijien päätös on kuitenkin tavallaan ymmärrettävä: kätköilijät purkivat muurin. Mikä estää kätköilijöitä purkamasta jotain arvokkaampaakin, jos alueelle tulisi uusi kätkö toisaalle? Niinpä on parempi kieltää koko toiminta.

Ikävämpi juttu tässä uutisessa on se, että geoeroosio (eli maaston kuluminen tai paikkojen hajoaminen geokätköilyn takia) on nostanut rakkaan lajimme uutisiin negatiivisessa valossa. Monet tietämättömät saavat väärän kuvan harrastuksesta. Monesti kun geokätköilijät itse kertovat pitävänsä ympäristöstä huolta ja järjestävänsä siivous- ja kunnostustapahtumia, mutta sitten tuleekin tällaisia uutisia.

Itseäni hieman ihmetyttää miten kätköä ei ole yllä olleiden spoiler-kuvien avulla löydetty ilman, että muuri on täytynyt purkaa palasiksi. Toisaalta onhan se jonkinlainen julkinen salaisuus, että kätköilijät eivät lue kätkökuvausta etukäteen ja vääntelevät, irroittelevat ja kokeilevat kaikkea mikä irti lähtee. Vaikka kätkö olisi selkeässä paikassa, niin aina joku kokeilee väärää paikkaa. Jotkut ovat geotankkeja, jotka heittelevät kiviä, eivätkä nosta niitä takaisin paikalleen. Niin monta kertaa on nähnyt herkän maaston kärsivän kätköstä. Käytiinpä sitä joskus Dwellings of Jalomäki -kätkön paikalla siivoamassa muiden jälkiä maanomistajan toiveesta. Eli tätä tapahtuu myös Suomessa.

Asiassa on mielestäni kaksi puolta. Kätkön piilottajan harkinta ja etsijän harkinta. Etsijän tulisi miettiä kaksi-kolme kertaa ennen kuin alkaa purkamaan kivimuuria kätkön purkin löytämisen toivossa. Onko kätkö varmasti kivimuurissa tai muussa herkässä kohteessa? Eikö kätkökuvaksessa ole vinkkiä tai spoilerikuvaa? Sanotaanko kuvauksessa, että älä siirrä mitään? Jos kätkö on muurissa, niin se todennäköisesti kuitenkin löytyy ihan taskulampun avulla koloihin katselemalla. Vain äärimmäisen harvoin kivimuurikätkössä tarvii siirtää kiviä. Älä siis etsiessäsi siirrä niitä.

Kätkön piilottajan taas tulisi harkita ainakin 10 kertaa ennen kuin piilottaa kätkön kivimuuriin. Eikö paikalla todellakaan ole mitään muuta paikkaa mihin purkin voisi piilottaa? Monesti mahdollisuuksia on monia, kun vähän aikaa pähkäilee, eikä tyrkkää taskussa ollutta purkkia ensimmäisen mahdolliseen piiloon. Ja jos se kätkö on pakko kivimuuriin sijoittaa, niin sille olisi hyvä kysyä lupa alueenomistajalta. Tämä jo ihan senkin takia, että alueenomistaja on tietoinen purkista. Esimerkiksi Espanajan roomalaisten raunioiden tapauksessa kätköstä olisi voinut sopia alueen omistajien kanssa. Näin he tietäisivät harrastuksesta ja että kätköä etsitään vain tietystä kohtaa, ei sieltä raunioilta. Toisekseen, kun alueenomistaja tietää kätköstä voi hänkin seurata, josko purkki aiheuttaa geoeroosiota paikalla ja voi ilmoittaa siitä kätkönomistajalle, jolloin voidaan miettiä jatkotoimia ja mahdollista arkistointia. Tällaisella yhteistyöllä vältytään ikäviltä geokätköilyn ikävään valoon saattavilta uutisilta.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.