Testissä: Cachly geokätköilyappis iOS:lle

20160104223158_p1
Kuva 1 – Cachly

Joulun alla ilmestyi uusi Cachly -geokätköilysovellus iOS -alustalle (kotisivu). Lähinnä iPhonelle tarkoitettu sovellus on saatavilla AppStoresta hintaan 4.99 eur (julkaisun aikaan 1.99 eur). Ei siis ihan halpa sovellus, mutta ei toki kalleinkaan. Koska blogissa ei ole ihan hetkeen ollut mobiilisovellusta testissä, otin Cachlyn testiin.

Cachly on tarkoitettu iPhonelle, eikä siitä ole erillistä iPad -versiota. Cachly ei myöskään tuo AppleWatchia. Myöskään Androidille siitä ei ole versiota saatavilla – ainakaan tällä hetkellä. Sovelluksen hankittuani juttelin myös sovelluksen kehittäjän kanssa ja pääsin mukaan Beta-testaajaksi. Osa ominaisuuksista oli siis testijaksolla vasta koekäytössä, mutta nyt ne on jo julkaistu AppStoressa.

 

Perustoiminnallisuus tuttua

Kuva 2 - Cachly käyttää geocaching.comin Live APIa.
Kuva 2 – Cachly käyttää geocaching.comin Live APIa.

Cachly, kuten monet muutkin kätköilysovellukset, käyttää Geocaching.comin live APIa (kuva 2). Sovellukseen siis kirjaudutaan omilla geocaching.com tunnuksilla ja sen jälkeen kätköt latautuvat sovellukseen automaattisesti. Ainakin, jos on premium-jäsen. Geocaching.comin käyttöehdot eivät salli basic -jäsenille kuin muutaman kätkölatauksen päivässä, eikä sovelluksella tällöin tee juuri mitään.

Cachly hakee automaattisesti käyttäjän lähistöltä 50 kätköä. Vakiolatausmäärää ei voi asetuksista säätää, mutta jos haluaa nähdä enemmän kätköjä, niin ruudun oikeassa yläkulmassa olevalla Refresh-napilla sovellus hakee seuraavat 50 kätköä. Ja uudelleen painamalla taas seuraavat 50, jne. Näin kartalle saa yhtä aikaa näkyviin enemmänkin kätköjä. Vakiona Cachly hakee ja näyttää kaikki kätköt: löytämättömät, omat kätköt, löydetyt, hyllytetyt, jne. Hetken ihmettelyn jälkeen hakukentän vierestä löytyy pieni ratas, jonka avulla pääsee valikkoon, jossa voi säätää suodatinta, mitkä kätköt näytetään. Ensimmäisenä ruksin pois omat kätköt ja löydetyt. Nyt kätkökartta alkaa näyttää jo paremmalta. Vielä ruksin pois hyllytetyt ja ignore-listalla olevat niin kätkökartta näyttää hyvältä.

Hakuvaihtoehtoja on runsaasti (kuvat 5 ja 6). Kätköjä voi suodattaa kartalla tai listalla maasto- ja vaikeusluokituksen, kätkön koon tai tyypin mukaan. Eksoottisempiakin suodatinvaihtoehtoja löytyy: tuloksista voi poistaa kätköt, jotka joku tietty kätköilijä on löytänyt, tai kätköt, jotka on hakematta tietyiltä nimimerkeiltä. Jälkimmäinen on kätevä esimerkiksi kaverin kanssa kätköillessä, jolloin kartalle saa näkyviin vain sellaiset kätköt, jotka on molemmilta löytämättä. Lisäksi hakutuloksista voi suodattaa pois kätköt, jotka tietty nimimerkki on piilottanut. Näin saa esimerkiksi tietyn nimimerkin piilottamat kiusallisen moniselitteiset mysteerit pois kartalta häiritsemästä. Myös vain tietyn nimimerkin piilottamat kätköt saa esiin.

 

Kätköt näkyvät kartalla hieman tylsän näköisinä symboleina (kuva 3). Symbolit ovat erivärisiä ja kätkötyyppien erottaminen on melko vaivatonta. Kuitenkin jäin kaipaamaan tuttuja geocaching.comin kätköikoneita. Voipi olla lisenssointisyistä jätetty pois tutut ikonit. Kun kätkösymbolia klikkaa, aukeaa hieman haljun näköinen ruutu, josta näkee kätkön nimen lisäksi vaikeus- ja maastoluokituksen sekä kätkön koon. Kätkön perustiedoista on hieman hankala saada selvää yhdellä vilkaisulla. Vaatii jonkin verran keskittymistä laskea montako pylpyrää on merkkaamassa vaikeutta ja montako maastoa. Siitä huomaa, kuinka tuttua tähditystä alkaa kaipaamaan. Keltainen väri kun on paljon enemmän huomiota kiinnittävä ja tuntuisi, että tähdistä on helpompi pikaisella vilkaisulla nähdä luokitus kun Cachlyn harmaista pylpyröistä. Kun kartalla on ponnahdusruutu avoinna ja sitä tökkää sormella niin aukeaa kätkön perustiedot.

Halutessaan kätköt saa näytettyä kartan lisäksi myös listauksena (Kuva 4). Listasta on huomattavasti helpompi etsiä jokin tietty kätkö. Listauksessa ruudulle mahtuu yhteensä 4 kätköä yhtä aikaa ja kätköstä näytetään sen perustiedot, kuten kuvassa 4 näkyy. Listasta kätköä tökkäämällä aukeaa sen kätkökuvaus kuten kartan pop-upistakin.

Kätkön perustiedot -näkymässä (kuva 7) näytetään nimi, D/T ja kokotiedot sekä kätkön piilottaja ja piiloituspäivämäärä. Muut toiminnot löytyvät valikoiden alta. Valikot ovat kuitenkin melko intuitiivisia, joten niissä navigointi käy helposti. Kätkökuvaus löytyy oman valikon takaa. Kuvauksessa olevat kuvat näytetään osana kätkökuvausta (kuva 8). Vihjeelle on oma valintansa. Vihje on vakiona ROT13 salattu, joten napin painallus vaaditaan sen dekoodaamiseksi (kuva 9). Versiosta 1.02 lähtien asetuksia säätämällä saa vihjeen dekoodaantumaan automaattisesti. Logs -valikosta löytyy edelliset loggaukset (kuva 10).  Logeista pääsee katsomaan myös edellisten loggaajien kätköilyprofiileita. Loggaus-valikon kohdalla kätkötietonäkymässä näytetään edellisten loggausten tyyppi eri värisinä pallukoina (kuvassa 7). Tämän avulla voi kätevästi tarkistaa, ovatko edelliset loggaukset DNF:iä vai löytöjä ilman, että erikseen käy loggausvalikossa kääntymässä.

Photos -valikossa näkyy kätkökuvaukseen ja logeihin liitetyt kuvat (kuva 11). Cachlyä käyttäessä ei tarvitse siis erikseen käydä geocaching.comin kätkökuvauksessa katsomassa mahdollisia spoileri-kuvia. Kätkössä olevat matkaajat näkyvät omassa valikossaan ja attribuutit omassaan (kuva 12). Myös waypointeille on oma valikko. Waypointtia klikkaamalla sovellus siirtyy navigoimaan waypointtiin. Tämä on ihan kätevä toiminnallisuus, jos haluaa löytää parkkipaikan tai vaikka polun pään. Omien waypointtien lisääminen kätkölle ja niille navigointi onnistuu myös. Multikätköjä ja joitakin kenttämysteereitä etsiessä tämä on varsin hyödyllinen ominaisuus.

Kätkökuvaus-näkymässä on myös tarjolla additional information, jossa näkyy vielä lisätietoa kätköstä, kuten suosikkipisteiden määrä (kuva 13). Hieno ominaisuus tässä valikossa on se, että mihin tahansa kenttää koskeen, niin se kopioituu leikepöydälle. Näin additional information -valikosta esimerkiksi kätkön koordinaattien kopiointi on näppärää kuin mikä.

Navigointi kätkölle onnistuu klikkaamalla Navigate to Cache -nappia kätkökuvausnäkymässä. Tällöin avautuu karttanäkymä, jossa näkyy valittu kätkö, viiva kohteeseen sekä kätkön mahdolliset waypointit ruskeina palloina kartalla (kuva 14). Painamalla oikean yläkulman kolmea pistettä näkymässä aukeaa toimintovalikko, josta voi valita: Show route, Show in Apple Maps ja Show in Google Maps (kuva 16). Ensimmäinen muuntaa suoran viivan kartalla reitiksi kohteeseen teitä pitkin. Ominaisuus toimii hämmästyttävän hyvin ja nopeasti. Tällöin tosin maasto-osuutta ei piirretä viivana kohteeseen, mutta aina voi vaihtaa takaisin “Line of Sight” -moodiin, jolloin näytetään suora viiva kohteeseen (kuva 15). Show in Apple Maps näyttää avaa Applen oman karttasovelluksen navigointia varten ja Google Maps taas avaa puhelimen web-selaimeen Google mapsin navigointimoodissa kohteelle (jos Google Maps appia ei ole asennettu). Navigoinnissa on ikävä kyllä yksi iso puute. Kun ollaan navigoimassa kätkölle, niin tällöin ei muita kätköjä näytetä kartalla. Tämä on vähän tympeää, sillä usein kätköillessä tuleekin vaihdettua kohdetta lennossa kun mieli muuttuu. Tähän toivoisi parannusta.

Kätkölle lähestymistä varten on myös tarjolla kompassinäkymä, josta näkee kohdesijainnin, nykyisen sijainnin, etäisyyden sekä kompassineulan (kuva 17). Tämä moodi tuntuu itselle vieraalta, mutta ehkä joku tätäkin tykkää käyttää – etenkin jos omaa suunnistustaustaa.

Toimintoja, toimintoja, paljon toimintoja

Kuva 18 - Kätkön toimintovalikko.
Kuva 18 – Kätkön toimintovalikko.

Kun kätkökuvaus -näkymässä klikkaa oikean yläkulman toimintovalikkoa (kolme pistettä), tulee vielä koko joukko lisätoimintoja esille: Kätkön jakaminen, matkaajan loggaus, siirtyminen geocaching.com:iin, muistiinpanon lisäys, offline-listaan talletus, suosikkipisteen antaminen, käyttäjän oman reittipisteen lisääminen, kirjanmerkkilistaan lisääminen ja GPX export -toiminto. Huh, pitkä lista toimintoja.

Kätkön jakaminen tarkoittaa sitä, että linkin kätköön voi lähettää puhelimesta löytyvillä softilla eri palveluihin. Kätkön linkin voi siis jakaa vaikkapa tekstarilla, sähköpostilla, Twitterillä, WhatsUpilla tai millä hyvänsä. Sähköpostin liitteeksi tulee .png kuva kätkötyypistä. Alkuun luulin, että liiteenä tulee .gpx tiedosto, joka olisi hieman hyödyllisempi, mutta sitä ei tällä tavoin saanut suoraan lähetettyä kaverille. Vakiona viesti näyttää tältä:

meili

Matkaajan loggaustoiminnolla voi inventaariossaan (kuva 19) olevan matkalaisen käyttää tai pudottaa kätköllä, jonka kuvauksesta toiminto avattiin (kuva 23). Tai toki tätä kautta voi matkalaisen muuhunkin kätköön pudottaa, mutta kätkön tiedot on valmiiksi täytetty loggausruutuun. Hallussa olevat matkalaiset näkyvät inventaariossa ja täältä pääsee tarkastelemaan niiden tietoja. Matkalaisinventaario löytyy myös sovelluksen kolmannelta välilehdeltä. Matkalaisista näytetään kuvaus, tehtävä ja edeltävät kirjaukset (kuva 20). Nämä toiminnot löytyvät omista näkymistään (kuvassa 21 matkalaisen kuvaus). Matkalaisista löytyy myös lisätietoikkuna, josta näkee matkaajan tyypin, seurantakoodin, jne (kuva 22). Matkalaisen reittejä pääsee myös tutkimaan kartalla, mikä on ihan hauska ominaisuus (kuva 24).

Muistiinpanojen avulla voi tallettaa omia tietoja geocaching.comissa näkyvään Personal Cache note -kohtaan (kuva 27). Jos kätköön on jo kirjoittanut muistiinpanoja tietokoneella, näyttää Cachly ne ongelmitta. Joskin mitenkään erikseen Cachly ei ilmoita tästä, vaan pitää käydä katsomassa toimintovalikossa näkyykö siellä “Add Cache note” vai “Update cache note”. Jälkimmäisen tapauksessa muistiinpanossa on jo tekstiä.

Kirjanmerkkilistaan lisääminen toimii kuten kuvitella saattaa eli kätkö ilmestyy geocaching.comissa olevaan omaan kirjanmerkkilistaan. Uusien kirjanmerkkilistojen luominen tai vanhojen poistaminen tai kätköjen poistaminen kirjanmerkkilistasta ei sovelluksella onnistu. Ainakaan tällä hetkellä. En itse niin aktiivisesti kirjanmerkkilistoja käytä, että en kokenut tätä kuitenkaan ongelmaksi. GPX export -toiminnolla voi kätkön tallettaa GPX tiedostoksi ja lähettää kaverille. Tämä toimii kuten oletin Share this cache -toiminnon toimivan, eli tällä valinnalla kätkön voi lähettää GPX:nä sähköpostilla tai viestillä, jne.

Löydön kirjaaminen

Picture 25 -
Kuva 25 – Kätköloggauksiin saa luotua tekstipohjan ja lisättyä avainsanakenttiä.

Kätkön voi tietenkin logata löydetyksi suoraan puhelimesta (kuva 25). Asetuksista voi säätää haluaako käyttää vakiona field notea vai suoraa loggausta geocaching.comiin ja lähetetäänkö loggaus tai field note heti vai vasta myöhemmin kootusti. Nämä asetukset voi kuitenkin vaihtaa helposti myös kätkön loggaus -näkymästä, jos haluaa tehdä poikkeuksen logattavan kätkön kohdalla. Loggauksen tyyppi voi olla Löytö, DNF, Note, Needs archived ja kätkö tarvitsee huoltoa, kuten olettaa sopii. Loggauksen päivämäärää voi vaihtaa. Kätkölle voi antaa suosikkipisteen ja loggaustekstin voi rotata halutessaan. Kuvien lisääminen loggaukseen onnistuu myös. Kuvia voi lisätä halutessaan useammankin ja kuvan lisääminen onnistuu puhelimen muistista tai kameralla voi napata uuden kuvan loggaustaan varten. Myös matkaajan pudottaminen tai kätköllä käyttäminen onnistuu kätevästi loggaus -menusta.

Hienona ominaisuutena Cachlyssa voi loggauksissaan käyttää vakiotekstiä ja avainsanoja (keywords). Asetuksista voi kirjoittaa itselleen loggauspohjan, joka tulee automaattisesti loggaustekstiksi kaikkiin kätköihin. Tätä tekstiä voi tarvittaessa muokata yksittäiselle kätkölle paremmin sopivaksi. Avainsanojen avulla voi loggaustekstin joukkoon määrittää tiettyjä kenttiä, jotka päivitetään loggaushetkellä. Näitä ovat esim. päivämäärä eri muodoissa, kätkökoodi, kätkönomistajan nimi, kellon aika eri muodoissa, oma löytömäärä, oma piilotusmäärä ja oma kätköilijänimimerkki. Tämä vaikuttaa varsin kätevältä, etenkin jos on tapana logata kätköihin aina tietyt tiedot, kuten kuinka mones löytö kätkö oli.

Logeja ja matkaajia

Kuva 26 - Omat loggaukset näkee omalta välilehdeltään.
Kuva 26 – Omat loggaukset näkee omalta välilehdeltään.

Sovelluksen päänäkymän alalaidassa on viisi välilehteä. Ensimmäiseltä löytyvät kätköt, joko kartalla tai listauksena. Toinen välilehti onkin hieman vähän erikoisempi ratkaisu, sillä siitä löytyy omat viimeisimmät logit. Itse en heti keksi miksi haluaisin näitä niin usein katsoa, että tälle täytyisi olla oma välilehti. Vaikka joskus edellisiä omia loggauksiaan tuleekin katsottua, ei kovin usein. Mielummin olisin korvannut tämän välilehden vaikka kätköntiedoilla tai kätkölistauksella.

Kolmantena välilehtenä on matkaajat. Välilehdellä on kaksi eri listausta ja hakukenttä. Ensimmäisestä listauksesta (oma alivälilehti) näkee omassa inventaariossa olevat matkaajat (kuva 19). Ja toisessa listauksessa on kaikki omat matkaajat listattuna. Molemmista listauksista pääsee täppäämällä matkaajan kuvaukseen. Matkaaja -näkymän hakukentällä voi hakea matkaajan seurantakoodin tai matkaajan koodin avulla. Kätevää, jos haluaa reissussa logata matkaajan nähdyksi tai poimituksi mukaan suoraan kätköllä.

Taskukysely

Geocaching.comissa tehdyt Pocket Queryt tulevat automaattisesti näkyville sovelluksen neljännelle välilehdelle (kuva 27). Tökkäämällä haluttua Pocket Queryä se ladataan offline -tilaan valmiiksi. Offline-tilaan siirretyille Pocket Queryille (PQ) on oma valikkonsa. Tässä valikossa PQ:ta tökkäämällä se aukeaa kartalla ja kätköjä pääsee tarkastelemaan kuten Live API:n kautta ladattuja kätköjä (kuva 28). PQ:ita on siis varsin yksinkertaista käyttää ja myös ulkomailla kätköily onnistuu tällä tavalla näppärästi, sillä Cachlyllä voi tallettaa myös kartat napin painalluksella PQ:n alueelta (kuva 29).

Karttojen offline-talletuksessa valitaan mikä kartta talletetaan ja mikä on maksimi zoomaustaso miltä kartta otetaan talteen. Mitä enemmän zoomaustasoja sitä enemmän tietysti tilaa tarvitaan puhelimen muistista. Offline-listojen teko toimii kyllä varsin näppärästi ja halutessaan myös kätköjen sisältämät kuvat talletetaan offline-tilaa varten. Eli PQ:n kätköjen kuvat voi haluteessaan tallettaa mukaan. Varsin kätevää, sillä ulkomailla vihjeiden sijasta usein suositaan spoilerikuvia. Ainoa miinus on toiminnon hitaus, mutta ei kuitenkaan puhuta mistään mahdottoman pitkästä odotusajasta.

Saatavilla olevien Pocket Queryjen lista siis päivittyy sen mukaan mitä PQ:ita on Geocaching.comissa tallessa. Jos PQ:n poistaa geocaching.comista se poistuu myöskin Cachlystä. Näin siis käy viimeistään viikon sisällä siitä kun PQ:n on tehnyt. Jos PQ:n siirtää offline-listaan, niin se toki säilyy puhelimessa vaikka kuinka pitkään. PQ -listassa on eräs hieman hölmö toiminto, nimittäin jos PQ:ta klikkaa useammin kuin kerran se talletetaan offline-tilaan useasti. En heti keksinyt mitä käyttöä tälle olisi, koska yksittäisiä kätköjä ei siitä saa kuitenkaan poistettua. Mutta eipä tuo paljon haittaakkaan.

Ja vielä lisää ominaisuuksia

Cachlystä ei toiminnot lopu. Viidenneltä välilehdeltä löytyy vielä kaikkea kivaa lisää (kuvat 30-31). Sieltä näkee puhelimessa odottavat kätkö- ja matkalaisloggaukset. Tabiin ilmestyykin pieni indikaattori, jos loggauksia on lähettämättä. Hieman yllättäen odottamaani lähetä kaikki field notet / loggaukset -toimintoa ei valikosta löytynyt, vaan sen sijaan loggaukset pitää lähettää yksi kerrallaan mikä on hieman työlästä. Olen melko varma, että tähän kyllä on tulossa päivitystä lähiaikoina. Tämä on ehkä isoin puute, minkä appiksessa huomasin. Loggaukset voi yksikerrallaan lähettämisen sijaan poistaa – kahdellakin eri tapaa: joko valikon kautta tai pyyhkäisemällä riviä vasemmalle.

Samaiselta välilehdeltä löytyvät myös offline -tilaan talletetut kätköt ja Cachlyyn tuodut .gpx -tiedostot. Ohjelmaan voi tuoda .gpx-tiedostoja sähköpostista, iTunesista tai muista sovelluksista. Erityisen hienolta tuntui Dropboxista tuonti. GPX-tiedosto vain Dropboxiin pöytäkoneella ja kunhan puhelimeen on asennettu Dropbox-appia,  niin nappia painamalla voi Dropboxista tuoda GPX-tiedoston Cachlyyn. Vastaavasti myös iTunesita voi tuoda GPX-tiedostoja ohjelmaan.

Sovellukseen voi myös asettaa geokätköilykavereita merkkaamalla jonkin nimimerkin kaveriksi kätkön logeista. Tämän jälkeen kätköilijä näkyy Friends -valikossa More -välilehdellä Cachlyssä. Kaverista näytetään profiilikuvan lisäksi löytömäärä, logattujen matkaajien määrä, suosikkipisteiden määrä ja piilotettujen kätköjen määrä (Kuva 33). Myös kaverin kirjanmerkkilistojen selaaminen onnistuu lisävalikon takaa, kuten myös sähköpostin lähettäminen kaverille. Tämä tuntuu vähän turhalta ominaisuudelta, etenkin kun nykyisin viestikeskus (Message Center) on melkein suosituin tapa olla yhteydessä muihin kätköilijöihin. Live API ei tue Message Centeriä, joten eipä sitä Cachlyssakaan tästä syystä ole. Joka tapauksessa sähköpostien lähettäminen on vähän piilossa Cachlyssä, joten eipä varmaan kovin usein tätä kautta tule sähköpostia lähetettyä kätköilijäkollegalle.

Viidenneltä välilehdeltä löytyy myös asetukset, joissa pääsee vaihtamaan karttaa ja sen asetuksia (kuva 32). Asetuksista näkee oman profiilin tiedot ja voi kirjautua ulos, jos haluaa vaihtaa vaikkapa jonkun muun perheenjäsenen tunnukselle. Lisäksi asetuksista pääsee säätämään login kirjoittamisen oletusasetuksia sekä vaihtamaan yksikköjä metrisen ja imperiaalisen välillä. Kuten aiemmin jo mainitsin, niin  myös logien automaattinen dekoodaus valittavissa asetuksista.

Ahkeraa kehitystä

Cachlyn tekijä tuntuu olevan varsin aktiivinen ja Beta-versiot ovat päivittyneet melkein päivittäin. Testijakson aikana Cachly päivittyi versioon 1.02 ja siinä tuli mukaan myös hieno ominaisuus, jolla kätkökuvauksen voi kääntää eri kielelle. Eli kätkökuvaus auki ja valikosta translate, jolloin aukeaa Google Translate ja kätkökuvaus on käännetty. Tietenkään Google Translate ei ole mitenkään täydellinen, mutta kyllä siitä apua on jos muuten kätkökuvaus on täysin hepreaa. Valitettavasti käännöstä ei voi tallettaa ja se vaatii internet-yhteyden, joten sen käyttö ulkomaanreissussa ei välttämättä onnistu kätevimmin. Mutta on se silti kiva lisä, kun voi esimerkiksi hotellin Wifissä kääntää haettavat kätköt valmiiksi. Tai ainakin vinkit.

Kehittäjä myös vastailee kysymyksiin ahkerasti Cachlyn foorumeilla. Foorumeilla mainitsin puutteen, ettei esim. Dropboxista tuotuja tiedostoja voi tallettaa sovellukseen offline -listaksi, jolloin siihen voisi hakea kartankin offline-tilaa varten. Kehittäjän vastaus oli, että hyvä idea, otetaanpa työnalle ja hän toteutti sen versioon 1.02. Se tuntuu uskomattoman hienolta, kun sovelluksen tekijä kuuntelee käyttäjiä. Toisin kuin joissain kätköilyappiksissa, missä kehitys on ollut varsin verkkaista.

Käyttöliittymä

Ominaisuuksia Cachlyssä on paljon ja ne toimivat hienosti. Ja vaikka niitä sovelluksessa on paljon, on appiksesta saatu varsin käytettävä. Käyttöliittymä ei ole täysin intuitiivinen, mutta viiden minuutin opettelun jälkeen sovellusta osaa käyttää luontevasti. Ei huono saavutus ominaisuus määrään suhteutettuna. Ohjelma monissa kohtaa perustuu valikoihin, joissa navigoidaan ja sitten jotain valittuaan päätyy kartalle. Homma toimii siinä mielessä hyvin, että välilehdet muistavat tilansa ja vaihtamalla välilehteä aiempaan voi tilanteeseen palata helposti. Täysin ongelmaton ratkaisu ei ole ja käyttäjälle kertyy jonkin verran muistettavaa missä tilassa nyt ollaan, ja mitä tässä tilassa voi tehdä.

Käyttöliittymän ulkoasu on varsin hillitty yhdistelmä vihreätä ja iOS:n vakiokomponenttien vakiovärejä. Omaan makuuni hieman rohkeampi tyyli olisi parempi, mutta toisaalta ei tämäkään tyyli häiritse, joskaan ei herätä myöskään wau -elämystä.

Yhteenveto

Cachly on mainio kätköilyappis iPhonelle. Sillä on mukava kätköillä ja aktiivinen kehittäjä lupaa hyvää sovelluksen jatkolle. Uusia ominaisuuksia satelee ja käyttäjiä kuunnellaan. Toivottavasti into jatkaa kehittämistä säilyy vielä pitkään. 61°23° Tampere antaa Cachlylle 4 ja puoli tähteä.

45stars

Plussat

  • Paljon ominaisuuksia, joista osaa ei ole muissa sovelluksissa.
  • Ominaisuuksien runsaasta lukumäärästä huolimatta suhteellisen intuitiivinen käyttöliittymä.
  • Helppo käyttää ja kätköily onnistuu mukavasti.
  • Aktiivinen kehittäjä ja nopea päivitystahti.
  • Integraatiot: Pocket queryt, DropBox, iTunes, sähköposti import.
  • Kätkökuvausten käännös suoraan ohjelmasta.
  • Kattavat hakuvaihtoehdot, joilla kartalla näkyviä kätköjä saa rajattua.
  • Loggaus-pohjat ja avainsanat.

Miinukset

  • Ohjelman moodillisuus: Tekee valikoissa navigoinnista välillä sekavaa.
  • Kartalla ei näe muita kätköjä, kun navigointi kätkölle on käynissä.
  • Ei saa omia offline -karttoja, kuten MML:n topokarttoja (ainakaan vielä).
  • Höpsö omat loggaukset tabi.

 

Ps. Sama arvostelu julkaistaan myös englanniksi. Koska blogista en aio (ainakaan vielä) tehdä kaksi kielistä julkaistaan englannin kielinen versio omana postauksenaan. Blogin rajoitteiden vuoksi osa kuvateksteistä on valitettavasti englanniksi. Cachly kilpailu starttaa myös pian, joten kannattaa pysyä kuulolla.

One comment

  1. Cachlyn versio 1.04 julkaistu. Päivityksessä vaatimattomasti mukana seuraavat lisäykset:
    – Täysin uusi kompassinäkymä
    – Korjattujen koordinaattien (Corrected coordinates) tuki.
    – Pudota kaikki matkalaiset toiminto
    – Offline listaa paranneltu
    – Isojen GPX -tiedostojen parannettu tuki
    – Miittien ajankohdan näyttö
    – Miittien lisäys omaan kalenteriin
    – Koordinaattien näyttö kätkökuvaussivulla
    – Waypointtien monistus
    – Google Maps tuki

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.