Maailman suosituin kätkö

dsc_0019Oletko miettinyt koskaan millä kätköllä on eniten suosikkipisteitä maailmassa? Kiitos project-gc.comin tämän tiedon löytäminen on nykyisin todella helppoa. Mutta säästääkseni sinulta tuon vaivan otin kuvankaappauksen kirjoitushetken tilanteesta (kuva 1). Eniten suosikkipisteitä saanut kätkö on Berliinissä Saksassa sijaitseva Lego – einer ist zuviel.

Jotkut pitävät suosikkipisteiden prosenttiosuutta parempana indikaattorina kätkön parhaudesta kuin pelkkää pistemäärää. Maailmanlaajuisesti prosenttiosuuden käytössä ei ole kovin paljon järkeä, koska maailmalla on todella monta kätköä, jotka ovat saaneet kaikilta premium-jäsen vierailijoilta suosikkipisteen ja siten Favo-prosentti on 100 %.

Kuva 1 - Maailman x eniten suosikkipisteitä saanutta kätköä
Kuva 1 – Maailman 30 eniten suosikkipisteitä saanutta kätköä.

Maailman ja Suomen top 10

Top 10 -listan lukeminen on jokseenkin tympeätä. Yhdeksän kymmenestä kätköstä on nimittäin saksalaisia. Tulee mieleen, että saksalaiset kätköilijät ovat ottaneet asiakseen nostaa omien kätköjensä parhaimmiston maailman Top 10 listalle ja antaneet suosikkipisteitä helläkätisemmin. Ensimmäinen ei-saksalainen kätkö löytyy vasta sijalta 10. Se onkin Geocaching Headquarters, josta oli blogissakin aiemmin juttua.

Aika erikoiselta tuntuu, ettei Top 10:iin mahdu muita kätköjä esim. jenkeistä. Toisaalta tämä on hyvä uutinen, sillä jos haluaa nähdä maailman parhaat kätköt se onnistuu helposti kiertämällä Saksassa. Top 10:iin pääsemikseksi suosikkipisteitä pitää kätköllä olla yli 3000. Top 30 joukkoon pääsee n. 2000 pisteellä. Suomen eniten suosikkipisteitä saanut kätkö Helsinki City Museum löytyy kirjoitushetkellä listalta vasta sijalta 136 ja suosikkipisteitä sillä on 1036. Kun maailman kärkipäätä katselee, niin siellä on kyllä todella monta saksalaista kätköä. Ehkä saksalaiset ovat hanakampia antamaan suosikkipisteitä hyvinä pitämilleen kätköille kuin vaikkapa suomalaiset.

Vertailun vuoksi kuvassa 2 on Suomen parhaat kätköt (tilanne kirjoitushetkellä). Suomessa siis ainoastaan Helsinki City Museum yltää yli tuhannen suosikkipisteen sarjaan. Eli ihan heti emme ole listan kärkeen yltämässä.

Kuva 2 - Suomen parhaat kätköt.
Kuva 2- Suomen parhaat kätköt.

GC13Y2Y – Sehän on Kirahvi!

No millainen se maailman eniten suosikkipisteitä saanut kätkö sitten on? 61°23° Tampere -blogin ulkomaan erikoistoimittaja Harjus otti asiakseen käydä tutustumassa kohteeseen Berliinissä. Kätköpaikalta löytyi miestä korkeampi kirahvi. Kirahvi on Legoland Discovery Center edessä mainostamassa kohdetta. Kätkö on ovelasti sijoitettu kirahviin, joten sitä tutkimalla aukeaa tie maailman suosituimman kätkön logikirjaan.

Logikirja on legopalikan sisällä oleva pieni rullattava logi. Kätköllä on vilkkaimpina päivinä reilu 10 kävijää ja hiljaisempinakin 2-3 kävijää. Niinpä piskuinen logikirja täyttyy useasti ja omistajan pitää käydä kätköä huoltamassa tiheään. Pelkästään owner maintenance -loggauksia kätkölle on kertynyt yli 210 kappaletta.

Jos satut loistavsti toteutetulle kätkölle, muista antaa sille favopiste. Saadaan ehkäpä saksalaisten ylivoimaa horjutettua! Tai voithan aina tehdä itse seuraavan maailman suosituimman kätkön.

This slideshow requires JavaScript.

4 comments

  1. Nyt särähti pikkasen korviin tuo paras-sanan käyttö. Se, että jokin kätkö on saanut eniten favorite pointseja, ei kyllä millään voi tarkoittaa sitä suoraan, että kätkö olisi myös automaattisesti maailman paras kätkö. Sitä ei voi minun mielestäni millään mittarilla mitata, niin subjektiivisesta asiasta puhutaan.

    Muistuu niin hyvin mieleen taannoinen äänestys geocache.fi sivustolla, jossa ääniä sai ilmeisen kyseenalainen kätkö vähän sopupelimaisella kikkailulla. Samaan tapaanhan tässä top10 listassa voi miettiä, että onko ne saksalaiset nyt niin paljon parempia kätköttäjiä kuin mitä lista antaa olettaa. Mitenkään en kuitenkaan väheksy näitä kätköjä pisteineen, mutta parhaimpien kätköjen podiumpaikkoja ei mielestäni voi mitenkään jakaa pelkästään favorite pointsien perusteella, jos mitenkään.

    Itse jakelen pointseja todella huonosti, kun taas tiedän toisia, jotka jakaisivat todella avokätisesti pointseja. Pelkästään määrään perustuva listaus ei kerrokaan välttämättä totuutta laisinkaan, Suomenkin top-listauksessa on minun mielestäni täysin sinne kuulumattomia kätköjä. Jonkun toisen mielestä ne varmaankin kuuluvat, onneksi ollaan erilaisia… Mutta samalla listauksesta jää puuttumaan oikeinkin mainioita kätköjä, vain sen takia, ettei kätköllä esim. sijaintinsa vuoksi ole käynyt niin suurta määrää väkeä kuin vaikkapa maamme eteläosissa.

    Olen myös usein kiinnittänyt huomiota siihen, että kätköllä ei välttämättä ole laisinkaan favorite pointseja, vaikka kävijöitä olisi jo paljonkin. Mutta sitten tilanne saattaa muuttua varsin radikaalisti, kun kätköllä käy jo ns. tunnetumpi nimimerkki ja antaa sen ensimmäisen pisteen. On tuntunutkin siltä, etteikö ennen tätä tilannetta käyneet uskalla antaa pointseja, kun kukaan muukaan ei ole antanut. Saman asian huomaan dnf -loggauksissa, paikalla kyllä käydään, mutta kun ensimmäistäkään sininaama ei näy, niin eihän sitä voi itsekään laittaa. Sitähän on silloin huono etsijä, tms. Mutta sitten niitä kyllä ilmestyy, kunhan joku rikkoo kuparisen vain ensin. Sama käyttäytymismalli ilmenee mielestäni pointsien suhteen.

    Hyvä lisä favorite pointsit ovat kuitenkin olleet valkattaessa etsittäviä kätköjä reissujen varrelta. Sen verran pessimistinen olen, etten odota kätkön aiheuttavan itselle Wou-fiilistä, pikemminkin haluan nähdä ja kokea, millaisia muiden maiden kätköilijöiden favorite points -kätköt ovat.

    1. Kiitos laalaa erittäin hyvästä kommentista. Kommentistasi sain ainakin yhden idean uuteen blogaukseen, hienoa! Ehkä jopa kaksi 🙂
      Olen itsekin samaa mieltä, että ei se suosikkipisteiden määrä ole ainoa järkevä mittari, koska kuten mainitsit, niin sellaisilla alueilla, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kätköjen suosikkipistemäärät korostuvat.
      Prosenttiosuus olisikin parempi mittari, mutta en mistään löytänyt hakua (etenkin maailman mittakaavalla), jolla olisi voinut hakea sellaiset kätköt, jotka ovat saaneet vähintään X suosikkipistettä ja joiden suosikkipisteiden prosenttiosuus on korkea. Project-gc:n tai geocaching.comin ovat haut eivät tähän taivu ja palauttavat vain tuhansia kätköjä, joilla on muutama suosikkipiste ja prosenttiosuus tasan 100%. Se taas ei kerro oikein yhtään mitään.

      Mitä tulee tuohon “maailman paras” -termiin, niin en sitä mielestäni jutussa käyttänyt. Vaan puhuin maailman suosituimmasta kätköstä juurikin mainitsemistasi syistä. Yhteen kohtaan jutussa oli kuitenkin lipsahtanut väärä termi. Ehkä siitä syystä että “maailman eniten suosikkipisteitä saaneet kätköt” ei ole yhtä soljuva ilmaus kuin “maailman parhaat”. Mutta kieltämättä joku voi saada tuosta väärän kuvan. Maailman parhaasta kätköstä puhuminen on vähän sama asia kuin puhuis maailman parhaasta taidemaalauksesta tai maailman parhaasta kirjasta. Ei siinä kauheesti järkeä ole, koska jokaisella on asiasta oma käsitys.

      Tuo suosikkipisteiden antaminen kätkölle, jolla niitä ei ole ja DNF:n kirjaaminen jos alla ei ole sininaamaa on mielenkiintoinen juttu. Tulee mieleen rikkinäisten ikkunoiden teoria. Tästä voisi joskus kirjoittaa blogauksen.

      Vielä kerran kiitos laalaa asiallisesta kommentoinnista!

  2. Suomessakin on hankala vertailla kätkö toteutuksia, eteläsuomessa kävijä määrät on niin eriluokkaa kuin pohjoisessa, jos pohjoisessa olisi kätkö mikä saa helsingissä yli 1000 pistettä niin täällä se vihko olisi saanut ehkä 5 pojoa 🙂 kainuussa ja pohjoispohjanmaalla esim kätköjen taso alkaa olla sitä tasoa että etelään vietynä saisivat tuhansia favoja, 1 esimerkki on pottumoottori GC7MD4F 201 favoa 88 prosenttia

    1. Kiitos Ritu kommentista. Suosikkipisteet eivät tosiaan ole ongelmaton indikaattori, koska seudulla, jossa on vähemmän kätköilijöitä, ne eivät nosta mahtavia toteutuksia esiin toivotulla tavalla. Pottumoottori on kyllä upea kätkö ja varmasti se megan myötä, kuten monet muutkin seudun hyvät kätköt saavat lisää suosikkipisteitä ja siten näkyvyyttä. Prosenttiosuus tietenkin on hyvä indikaattori silloin, kun kätköllä on kävijöitä, vaikka edes se sata. Kätköhaun kannalta kuitenkin, mukaan tulee prosenttiosuudella haettuna niin paljon kätköjä, joissa on vain muutama kävijä, että helmien löytäminen on hankalaa. Pitäisi pystyä hakemaan kätköjä kävijämäärän ja suosikkipisteprosentin perusteella 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.