Monet ovat huomanneet kätköillä 61° 23° Tampere aiheisia puukolikoita ja olenpa niitä miiteissä ja megassakin jakanut ihmisille, jotka ovat tulleet juttelemaan. Sen verran nämä ovat herättäneet ihmetystä ja kyselyjä, että tuumasin, jotta on helpompi ehkä vastata yhteisesti kirjoittamalla blogiin aiheesta. Ja voi sitten jatkossa linkata kyselijöille tämän postauksen 😉
Mikä on geokrety?
Geokretit yhdistyvät monilla puukolikoihin. Monet ovat kyselleetkin, että miten nämä 61° 23° Tampere geokretit logataan. Kätköistä löytyvät kolikot eivät suinkaan ole geokretejä. Geokrety on järjestelmä, jossa voi laittaa asioita kiertämään kätköissä travel bugien (tai geokolikoiden) tapaan. Ajatuksena on siis seurata kätköihin jätettyjen esineiden kulkua kätköstä toiseen. Samaan tapaan kuin TB:tä tai geokolikkoa, voivat toiset geokätköilijät siirtää geokretiä kätköstä toiseen. Geokrety muuten tarkoittaa puolaksi maamyyrää (geo ~= maa, krety = myyrä). Geokrety.org on perustettu vuonna 2007.
Muiden matkalaisten tapaan geokretit eivät ole vaihtoesineitä, eikä sellaisen poimittuaan tarvitse laittaa jotakin kätköön tilalle. Eikä myöskään kätköstä tulisi ottaa vaihtotavaroita, kun sinne jättää geokretin. Ja geokrety ei suinkaan ole ainoa travel bugien kanssa kilpaileva järjestelmä. On olemassa myös geolutineita (eng. geolutins), geotrackableja, jotka toimivat samaan tapaan ja lisäksi path tageja ja geosemmejä, jotka löytäjä taas saa pitää itsellään (puukolikoiden tapaan).
Geokretit eivät ole sidottuja geocaching.comiin. Tämä tarkoittaa, että niitä voi laittaa myös Terrakätköihin tai Opencaching-kätköihin, jne. Myös ne voi sijoittaa johonkin kohteeseen, jossa ei ole kätköä, sillä geokretille voi antaa sijainnin koordinaatteina. Sen ei siis tarvitse välttämättä olla kätkörasiassa. Jos geokret on laitettu kätköön, voi sen sijainnin ilmoittaa GC-koodilla tai kätkön nimellä, jolloin geokrety.org osaa hakea sijainnin matkaajalle automaattisesti.
Miksei Travel Bug riitä?
Herää tietenkin kysymys mitä järkeä on kilpailevissa palveluissa, koska geocaching.comillahan on jo travel bugit. Vielä kun geokretejä ei voi seurata geocaching.comissa, niin mitä järkeä hommassa on? No kysymys on tietenkin rahasta. Travel bugit ovat geocaching.comin yksinoikeus ja jos haluat travel bugin laskea liikkeelle, tulee sinun ostaa Tb-lätkä, jossa on seurantakoodi. Lätkän hinta on kaikkialla suurin piirtein sama 6,50 euroa. Tai jos haluat tehdä oman geokolikon, niin sinun tulee hankkia jokaiseen kolikkoon koodi geocaching.comista ja koodin hinta on 1,50 USD. Geokrety ja muut palvelut ovat ilmaisia, joten matkaajan tekeminen ei maksa mitään.
Mitään huikean suurta suosiota muut palvelut eivät ole saaneet. Geokretejä on maailmalla hieman päälle 30000 kappaletta. Suurin osa (n. 12 000 kpl) on Puolasta ja 6600 kpl Saksasta. Suomessa Geokretit ovat suhteellisen tuntemattomia ja niitä on lähetetty matkaan vain 88 kpl. Naapurimaa Ruotsi on suurin piirtein samoissa lukemissa 135 geokretillään. Vastaavasti geotrackable.comissa on rekisteröity n. 30000 matkaajaa. Luotettavaa lukemaa travel bugien määrästä en löytänyt, mutta veikkaan, että puhutaan vähintään sadoista tuhansista.
No mitä mieltä Geocaching HQ on geokreteistä? Eivätkö nämä kilpailevat matkalaiset pitäisi kieltää, niin kuin HQ on monen muun jutun kieltänyt (mm. Pokémon Go:n mainitsemisen heidän foorumeillaan). HQ:n kanta geokreteihin on kuitenkin myönteinen. Brian Roth HQ:sta on maininnut, että “villit” matkalaiset eivät heitä kiinnosta, eivätkä he voi valvoa niiden käyttöä. Geokätköilijöillä on lupa tarjota GC-koodi ulkopuoliselle sivustolle villien matkalaisten seuraamista varten. Eli jonkinmoinen lupa hommalla on.
Näin luot oman geokretin
Oman geokretin luominen alkaa luomalla tunnus geokrety.orgiin. Tämän jälkeen valitaan valikosta “Register a new GeoKret”, jonka jälkeen geokretille annetaan nimi, tyyppi ja kuvaus. Tyypiksi valitaan, joka perinteinen (=mikä tahansa esine), kirja/CD/DVD, ihminen, kolikko tai postikortti. Geokretejä voi siis olla monen tyyppisiä sen mukaan millainen esine on laitettu liikkeelle. Lähinnä tällä on merkitystä, jos haluaa etsiä tietyn tyyppisiä geokretejä kätköistä. Human (ihminen) tyyppi on tarkoitettu tietysti siihen, että voi bongata toisen kätköilijän nähdyksi. Muut tyypit ovatkin aika selkeitä.
Kun tiedot on annettu, geokretillä onkin jo oma sivu, josta sen tiedot on nähtävissä. Geokretille voi lisätä kuvan halutessaan. Kretin sivulta voi kätevästi myös tulostaa lapun matkaajan mukaan. Tulosteen kielen ja ulkoasun voi valita valmiista vaihtoehdoista. Mukana on mm. QR-koodilla varustettu versio, mikä lienee yleisin.
Löysin geokretin kätköstä, mitä teen?
No entä sitten jos löysit geokretin kätköstä, miten pitäisi toimia? Helpoin tapa lienee skannata geokretin QR-koodi, joka vie sinut suoraan kirjaussivulle. Jos mukana ei ole QR-koodia tai homma ei jostain syystä muutoin onnistu, niin suunnaksi tulee ottaa geokrety.org. Sivuston valikosta löytyy “Log a Geokret”, jolla matkaajan pääsee kirjaamaan. Kirjaaminen ei vaadi rekisteröitymistä sivustolle. Sitten vain valitaan loggauksen tyyppi ja annetaan Geokretin koodi sekä uusi sijainti (joko GC-koodi, kätkön nimi tai koordinaatit. Halutessaan voi loggaukseen kirjoittaa myös kommentin kuten muidenkin matkalaisten tapauksessa.
Toinen vaihtoehto (jos Geokretejä aikoo harrastaa enemmänkin) on asentaa Greasemonkey ja geokrety -skripti (Greasemonkeyn asennusohje täällä) selaimeen. Skriptin avulla voit logata matkalaisia suoraan Geocaching.com sivustolta käsin. Koska geokretit ovat kuitenkin Suomessa suhteellisen harvinaisia, en tätä vaihtoehtoa sen tarkemmin käy läpi. Toisaalta jos skripti kiinnostaa, niin geokrety.orgista löytyy hyvät ohjeet. Jotkut OpenCaching -sivut tukevat geokretejä suoraan, joten jos matkalaisen pudottaa OpenCaching-kätköön voi kirjaaminen onnistua helpommin.
Geokretien seurantakoodeista vielä sen verran, että geokreteissäkin on yleensä kaksi koodia. Referenssikoodi (reference number), esim. GK003F, on julkinen numero, jolla geokretiin voidaan viitata. Ihan kuin TB-alkuinen koodi Travel Bugien tapauksessa. Geokretien referenssikoodi alkaa aina etuliitteellä ‘GK’ ja sen jälkeen tulee 4 heksadesimaalia. Lisäksi jokaisella geokretillä on salainen seurantakoodi, kuten matkalaisillakin. Sen avulla geokret logataan sivustolle. TB:iden tapaan geokretien seurantakoodejakaan ei tulisi jakaa kenellekään.
Entäs ne puukolikot?
No mitenkä ne 61° 23° Tampereen puukolikot geokreteihin liittyy? Ei mitenkään. Puukolikot vain ovat esineitä, jotka eivät ole oikeita geokolikoita. Niissä ei ole seurantakoodia. Jos löydät puukolikon kätköstä ja siinä ei ole geokret -seurantakoodia (tai muutakaan seurantakoodia), niin puukolikko on kuin mikä tahansa muukin vaihtoesine ja saat sen halutessasi vaihtaa kätköstä itsellesi. Monet keräävät puukolikoita ja etenkin itä-Euroopassa puukolikot ovat suuri keräilykohde. Onpa minullekin tullut pyyntö mm. Prahasta lähettää blogin puukolikoita geokätköilijöille – ja olen lähettänytkin. Myös Euroopan ensimmäisen Mazen yhteydessä Prahassa oli iso näyttely, jossa oli puukolikoita tuhatmäärin näytillä.
Jos siis löydät 61° 23° Tampere puukolikon kätköstä, niin voit sen pitää (jos siinä ei ole seurantakoodia). Voit pitää sen kokoelmissasi, viedä toiseen kätköön, tehdä siitä geokretin, tehdä siitä matkalaisen lisäämällä siihen TB-lätkän tai käyttää saunan sytykkeenä. Päätös on sinun. Jos haluat puukolikon itsellesi, kannattaa tulla kyselemään asiaa miiteissä, josko meillä sattuisi kolikoita sillä kertaa olemaan mukana.
Kolikko löydetty kätköstä. Kiitos tästä bloggauksesta, aina sitä oppii uutta.
Hyvä juttu. Mistä löytyi?
Löysin kolikon Muuramesta. Ja oli kiva oppia uutta. Täällähän on paljon tietoa tälläiselle geonoviisille
-sukka1
Huippua kuulla sukka1. Juuri sitä varten niitä kolikoita tuleekin jätettyä kätköihin.
Miitissä näin tänä iltana puukolikon. Otin siitä vain kuvan, enkä huomannut tutkia pussia+paperilappusta. Kotona tulin sivistymään tänne sivustolle geokaverin vinkistä. Saksalainen kolikko näyttää olevan kyseessä, mutta se seurantakoodi siis puuttuu nyt. Eli en pääse kirjaamaan. Jatkossa olen viisaampi, kiitos sinulle siitä
Terve Helena,
Kiva kuulla, että kirjoituksesta oli hyötyä. Se on tämän sivuston ytimessä ja tällainen palaute aina lämmittää mieltä ja innostaa jatkamaan kirjoittamista. Kätkörikasta uutta vuotta sinulle!
Oi, kun saisi 61°23° puukolikon kokoelmaan. Olen kätöillyt elokuusta 2019 alkaen ja onnistunut tähän mennessä löytämään tsekkiläisen ja eestiläisen puukolikon ihan tästä Tampereen lähettyviltä. Vieläköhän Tampere puukolikoita on liikkellä?
Terve Klyriah,
Minulla taitaa vielä muutama puukolikko olla jäljellä. Toki niitä voi kätköistäkin tulla vastaan, mutta se on aika epätodennäköistä, kun yleensä ne lähtevät kätköilijöiden matkaan. Ehkä jossain miitissä voisit tulla pyytämään sellaista?
Kiitos Weellu. Täytyykin tarkistaa Tampereen tulevat miitit, josko niistä joki sopisi kalenteriini.
Laita vaikka viestiä ennen niin tiedän itsekin katsoa pääsenkö paikalle 🙂