Tampereen geofilmifestivaaleilla sekä tuomarit että yleisö olivat yksimielisiä siitä, että saksalainen FTF-hunter elokuva oli paras 16 GIFF finalistista. 6123Tampere tietenkin pyysi haastattelua elokuvan tekijältä treasurehuntergd:ltä. Kovin oli mies kiireinen GIFF-humun keskellä, mutta lupautui haastatteluun. Haastattelu tapahtui tällä kertaa saksaksi, joten käännöstyö olikin astetta haastavampi. Mutta tässä kuitenkin miehen haastattelu. Ja mikäli et jostain syystä ole vielä FTF-hunter -GIFF-elokuvaa katsonut, niin katso se ensin pohjille niin tiedät mistä puhutaan. Jutun lopusta löydät myös Making of -elokuvan. Sekin kannattaa katsoa – varsin mielenkiintoinen sekin.
Elokuvan teossa oli mukana 9 henkinen tiimi. Miten elokuva sai alkunsa ja mikä oli sinun roolisi elokuvan teossa?
Idea FTF-hunter elokuvaan syntyi minun ja vaimoni keskusteluista. Kasasimme tiimin ympärillemme ja jatkoimme keskustelua isommalla porukalla. Lopulta päädyimme siihen, että idea olisi riittävän hyvä GIFF-elokuvaksi ja päätimme filmata sen. Jaoimme vastuita 9 hengen tiimimme sisällä. Oma tehtäväni oli kuvata ja ohjata elokuva ja lopulta editointi ja jälkituotanto PC:llä tulivat myös vastuulleni.
Oliko teillä alan ammattilaisia mukana tekemässä elokuvaa?
Olen ollut töissä 21 vuotta pienellä paikallisella TV-asemalla nimeltään Lausitz TV Cottbusissa. Syyskuussa jäin tosin sieltä pois. DDR:n aikaan opiskelin “automaattista tietojen käsittelyä” nykyään puhutaan varmaan “Computer scientisteista”. Vuonna 1995, 6 vuotta opiskelujen jälkeen, päätin tehdä harrastuksestani itselleni ammatin ja työni TV-kanavalla kameramiehenä alkoi. Työ on opettanut tekijäänsä ja olen oppinut ammatin työskennellessä. Ehkä taiteellisuus on kuitenkin ollut verissä, joten silmää graafisuudelle on aina ollut.
Muut geokätköilijätkin ovat huomanneet tämän ja ovatkin kyselleet, että voisitko piirtää FTF-sertifikaatin kätkölleni? FTF-sertifikaatilla siis tarkoitan ihan diploomia, joka toimii FTF-palkintona ja todisteena ensilöydöstä. Olen myös suunnitellut neliosaisen Cottbus geokolikon. Lisää tekemääni “geotaidetta” löytyy täältä.
Mistä sait idean elokuvaan? Perustuuko se omiin tai tuttaviesi geokätköilykokemuksiin?
Tekijätiimimme jäsen phantom.288 on juurikin elokuvan kuvaaman kaltainen FTF-hunttaaja. Olemme aina vitsailleet asiasta. Olemme myös leikillämme sanoneet, että phantom ajelee öisin ympäri kaupunkia ja odottaa koska seuraava kätkö julkaistaan, jotta varmasti ehtii ensimmäisenä purkille. Joten voisi sanoa, että elokuva perustuu tositapahtumiin.
Kauanko elokuvan tekeminen kesti?
Kuten Making of -filmistämme näkee, niin kuvasimme kaiken yhdessä päivässä. Editointi sitten vaati kolmisen viikkoa. Ensimmäinen versio elokuvasta oli 7 minuuttinen. Näytin version phantomille ja lyhensimme elokuvaa sieltä täältä kunnes pääsimme 4 minuuttiin (GIFF-elokuvien maksimikesto, toim. huom.). Lyhentäminen teki elokuvalle vain hyvää. Elokuvasta tuli paljon sujuvampi ja se alkoi paremmin kuvastamaan FTF-hunttausta. Lyhyempi versio ei myöskään ole niin tylsä kuin pidempi versio oli.
Mikä elokuvan teossa oli hankalinta?
Hankalinta oli löytää sopiva päivä kuvauksille. Tekijätiimi oli kuitenkin melko kookas, niin päivä, joka sopi kaikille oli hankala löytää. Lisäksi tietenkin erikoistehosteet kuten auríngonlasku ja lasersäteet olivat hankalia tehdä. Lasersäteet, joita käytimme kuvatessa olivat niin ohuita, etteivät ne näkyneet videolla ollenkaan. Niin ja tietysti
oli myös hankala löytää nainen, joka suostui sänkykohtaukseen 😉
Elokuvan lopussa sankari ratsastaa pyörällä auringonlaskuun. Miten teitte auringonlaskun?
Halusin elokuvaan tyypillisen länkkäristereotypian: yksinäinen sankari ratsastaa auringonlaskuun. Auringonlasku on tehty Adobe After Effects ohjelmalla. Alkuperäinen taivas on tehty läpinäkyväksi ja korjattu valokuvalla auringonlaskusta. Lisäksi alkuperäistä videokuvan tasapainoa on säädetty, jotta siinä olisi hieman enemmän auringonlaskun tunnelmaa. Alla toinen esimerkki kohtauksesta, jota on jälkikäsitelty.
Tapahtuiko kuvauksissa mitään hauskoja sattumuksia?
Kyllähän kuvauksissa sattui ja tapahtui. Esimerkiksi kuvattaessa kohtausta, jossa sankari laittaa kolikon automaattiin, kolikko juuttui koneeseen sisään, emmekä saaneet sitä enää ulos. Muuten, TB-koodi, joka automaatissa näkyy on discoveroitavissa geocaching.comissa. Ylipäätään tiimimme koostuu mukavista tyypeistä ja yhteisen projektin tekeminen oli todella hauskaa.
Yksi pieni yksityiskohta elokuvassa on, että ravintolakohtauksen lopussa, kun sankari ryntää kätkön perään tulen ovesta häntä vastaan. Tällä tavoin tein cameon elokuvassa. Sain idean cameoon Alfred Hitchkockilta, joka usein vilahtaa elokuvissaan.
Teittekö elokuvan GIFF:iä varten vai oliko teillä jokin muu syy elokuvan tekemiseen?
Kyllä vain, teimme filmin erityisesti GIFFiä varten. Vuoden 2015 GIFF filmit nähtyämme olimme innoissamme ja halusimme myös tehdä oman filmin. Talvella 2015 palk, joka siis esittää FTF-huntteria sai idean tehdä multikätkö, jossa jokaisella välipisteellä on QR-koodi, jonka avulla voi ladata videon. Välipisteiden videoilla palk näyttelee moottoripyöräilijää, joka seuraa toista moottoripyöräilijää ja antaa kätköllä vierailijalle ohjeita kuinka päästä seuraavalle välipisteelle. Tämä oli vähän kuin kenraaliharjoitus FTF-hunter elokuvaa varten ja huomasimme palkin kyvyt näyttelijänä. Keväällä 2016 ajauduimme sitten tekemään tätä GIFF -elokuvaprojektia yhdessä. Hänellä oli näyttelijän lahjoja ja minulla taas kokemusta elokuvanteosta, joten oli selvää, että minä kuvaisin ja ohjaisin elokuvan.
Vielä loppuun muutama yleisempi geokätköilykysymys. Kuinka monta kätkölöytöä sinulla on?
Kätköilen aina vaimoni kanssa ja menemme kätköille aina yhdessä. Olemme löytäneet yhteensä 1916 kätköä tällä hetkellä.
Millaisista kätköistä pidätte eniten?
Pidämme kätköistä, joiden loppupiste on jotenkin erityinen. Sellaiset kätköt ovat mieleen, jossa kätköttäjä on selkeästi käyttänyt luovuuttaan tarjotakseen jotain uutta. Mutta kätkötyypeistä en voi sanoa, että suosisimme jotakin. Haemme yhtäläillä multeja, mysteereitä kuin tradejakin.
Mikä on ikimuistoisin kätköilyhetkesi?
Ikimuistoisin kätköilyhetkeni on varmasti ensimmäinen löytömme 19. elokuuta 2012. Etsimme kätköä autonavigaattorin avulla ja lopulta onnistuimme löytämään purkin. Kätköily oli hieman hankalaa autonavigaattorilla, mutta siihen pystyi syöttämään koordinaatit ja homma toimi. Kun sitten myöhemmin olimme koukuttuneet ja todenneet, että geokätköily on hauska harrastus, ostimme käsi-GPS laitteen.
Millaisia terveisiä haluaisit lähettää suomalaisille kätköilijöille?
Tietenkin haluamme koko tiimi lähettää terveisiä suomalaisille kätköilijöille. Kiitoksia onnitteluista GIFF-elokuvan johdosta. Toivomme kaikille suomalaisille kätköilijöille mahdollisimman vähän DNF:iä. Lisäksi erityisesti haluamme toivottaa kaikille suomalaisille FTF-hunttaajille onnea FTF-jahtiin ja muistakaa myös puolisoitanne; olette nähneet mihin liiallinen FTF-hunttaus voi johtaa.
Järjestimme myös oma GIFF-tapahtuman ja tietoja siitä löytyy täältä (saksaksi).
Tässä vielä Making of FTF-hunter.