Mikä on geotour?

Geotourit ovat Geocaching HQ:n kaupallisia yhteistyöprojekteja. Kuka tahansa kaupallinen (tai miksei vähemmänkin kaupallinen) taho, joka haluaa edistää matkailua geokätköilyn kautta, voi olla yhteydessä Geocaching HQ:n ja tehdä Geotourin. Todennäköisesti Geotour-status maksaa jotakin, mutta tarkempaa tietoa ei julkisesti ole jaossa. Geotourin tarkoituksena on usein johdattaa ihmiset paikallisten nähtävyyksien pariin. Teoriassa mainostajalle diili on unelma: Markkinointia suoraan ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita matkailusta (=geokätköilijät). Geokätköilijälle taas Geotour tarjoaa setin (yleensä) laadukkaita kätköjä, joista voi olla palkintona geokolikko tai -tagi, jos kiertää kaikki geotourin kätköt.

geotour_attributes
Geotour-attribuutti muistuttaa kovasti tourist friendly -attribuuttia.

Geotourin kätköt ovat aivan tavallisia kätköjä ja ne voi hakea vaikka yksitellen, mutta tällöin mahdollinen palkinto jää saamatta. Geotour näyttää myös koko sarjalle annetut suosikkipisteet. Eli siis kaikkien kätköjen suosikkipisteet yhteenlaskettuna. Tämä antaa vähän osviittaa geotourin tasosta, jos haluaa etsiä laadukkaita kätköjä. Geotouriin kuuluvat kätköt tunnistaa niillä olevasta matkalaukku-attribuutista. Matkalaukku on muistuttaa todella paljon turistiystävällinen kätkö (tourist friendly)-attribuuttia ja meneekin äkkiä sekaisin tämän attribuutin kanssa.

Hiljan Geocaching HQ lisäsi geotour-tuen myös mobiiliappikseensa. Mobiiliappiksessa mennään hakuun ja sieltä alta valitaan geotour. Tällä hetkellä geotourien pläräily ei sovelluksella onnistu vaan pitää tietää kierroksen GT-koodi. Nimittäin jokaisella geotourilla on oma GT-koodinsa aivan kuten kätköillä on GC-koodi. GT-koodin näkee geotourin omalta sivulta geocaching.comissa. Eli mobiiliappiksen kanssa pitää koodi muistaa ulkoa. Ainakin tällä hetkellä.

Suomessa geotoureja ei vielä ole. Lähin löytyy Ruotsista ja siitä voi lukea tarkemmin esimerkiksi geokätköt.fi:n mainiosta jutusta. Ruotsin geotourilta on mahdollista tienata kolme erilaista geokolikkoa. Myös Tanskasta löytyy geotour. Tällä hetkellä geotourit ovat pääasiassa keskittyneet USA:han. Geotoureja voi ihmetellä tarkemmin geotours-sivulla.

Kaupallisuus?

Geokätkökuvauksissa kätköä tehdessä usein tulee sanomista kätkön kaupallisuusaspektista. Kätkössä ei saa sanoa paikallisen liikkeen nimeä ellei se ole jo mennyt konkurssiin ja miittien kanssakin saa olla tarkkana, ettei vaan mainitse tapahtumapaikan ruokalistan sijaintia. Sitten Geocaching HQ tekee geotoureja, joiden tarkoitus on olla kaupallisia kätköjä, jotka johdattavat kätköilijät tietylle alueelle ja tiettyjen ravintola/majoituspalvelujen äärelle. Kuulostaa hieman erikoiselta.

Tietenkin Geocaching HQ tarvitsee rahaa sivuston pyörittämiseen ja työntekijöidensä palkan maksamiseen, mutta käsittääkseni premium-maksut kattavat nämä ja jää vielä vähän ylimääräistä. Geotourit lisäävät kaupallisuusaspektia vielä ulottamalla sen kätköihin asti. Toisaalta saavatpa geokätköilijät (ainakin useimmiten) laadukkaita kätköjä haettavakseen ja ne on kätevästi koottu omalle sivulleen.

Taustalla varmasti on myös se, että monia kaupallisia toimijoita kiinnostaa geokätköily markkinointitarkoituksissa. Tavallisesti kaupallisuus on kätköissä kielletty ja geotourit antavat tavan kiertää rajoitusta. Geotour myös mahdollistaa tavallisuudesta poikkeavat kätköt, koska kätköistä sovitaan erikseen Geocaching HQ:n kanssa. Paikallinen sopiminen kätkötarkastajien taas johtaisi erilaisiin käytäntöihin eri maissa, eikä kaupallisista aspekteista sopiminen kuuluu vapaaehtoistyötä tekeville kätkötarkastajille.

Mieleen tulee myös, että jos Geocaching HQ:lla on ollut intoa kehittää geotoureille tällainen oma sivu ja oma koodi, niin miksei samaa voisi kehittää power traileille yleensä. Näin power trailit olisi helpompi löytää ja muutoinkin kaikille purkeille yhteiset tiedot voisi antaa kätevästi trailin kuvauksena, eikä samaa tekstiä tarvisi lukea jokaisen kätkön kuvauksessa

Pitipä geotoureja kuinka kaupallisina tahansa, niin kannattaa seuraavalle loma/kätköilyreissulle lähtiessä tarkastaa, sattuisiko alueella olemaan geotouria niin pääsee tähänkin osaan geokätköilyä tutustumaan. Ja mistä löytyy se rohkea, joka tekee Suomen ensimmäisen geotourin?

4 comments

  1. “Lähin löytyy Ruotsista ja siitä voi lukea tarkemmin esimerkiksi geokätköt.fi:n mainiosta jutusta.”
    Mikähän siinä on, kun tuo linkki vie minut eräälle kätkölle Intiassa???
    GC40TMZ Shamballa

    1. Voihan kehveli sentään. Oli tullut vahingossa rikkinäinen linkki ja geokätköt.fi ohjaa kivasti sitten Intiaan jos linkki on rikki. Korjasin linkin ja nyt pitäisi toimia. Kiitokset ilmoituksesta.

      1. Intiasta palattuamme suuntasimme sitten toukokuun alussa kolmen hengen geokamu-porukalla Ruotsiin ja Örebrohon. Suoritimme geotourista pronssi- ja hopeatasot. Geokolikot tulivat eilen postissa. Tutkimustemme mukaan olimme ensimmäiset suomalaiset Ruotsin geotourin suorittaneet, mikä yllätti ainakin minut! Innoitus tähän hauskaan retkeen tuli tosiaan tämän blogin kautta, joten kiitos siitä 🙂 Laittaisin tähän kuvankin kolikoista, jos pystyisin.

      2. Mukava kuulla, että blogi on innoittanut moiseen kätköilyseikkailuun! Onnittelut saavutuksen johdosta. Aika yllättävää, että olitte ensimmäiset suomalaiset Ruotsin geotourin suorittaneet.

        Kuvia ei tosiaan voi kommentteihin lisätä monestakin eri syystä. Kuvan voi kuitenkin linkata, kunhan sen laittaa ensin jonnekin jakoon. Vaikka geocaching.comiin tai Dropboxiin tai vastaavaan. Sen jälkeen lisää linkin komenttiin.

        Linkin voi lisätä ihan normaalisti HTML-koodilla kirjoittamalla

        ja sitten päättävä tagi

        ""

        Jonka jälkeen linkki ilmestyy kommenttiin näin:
        Linkki kuvaan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.