Porvoon GeoTour julkaistiin aprillipäivänä, mutta se ei ollut mikään aprillipila. GeoTourilla oli tarjolla n. 500 ensimmäiselle myös mahtava geokolikko palkinnoksi kierroksen kiertämisestä. Tarkempi jaettavien kolikoiden määrä oli 480 luokkaa, sillä Geotourin valmisteluun osallistuneet kätköilijät myös palkittiin geokolikolla. Vastoin kaikkia odotuksia minulle avautui mahdollisuus käydä tutustumassa Porvoon GeoTouriin (PGT) vielä, kun kolikoitakin oli jäljellä. Joskin tätä lukiessasi geokolikot ovat jo todennäköisesti loppu.
Millaisia kätköjä?
Kaikkia tietenkin kiinnostaa millaisia kätköjä GeoTourilla on. Kovin paljoa kätköistä ei viitsi kertoa, ettei pilaa löytämisen riemua, mutta lyhyesti sanottuna kierroksen kätköt ovat laadukkaita. Siis todella hyviä. Tätä kertoo kätköjen saamat suosikkipistemäärätkin. Jo nyt suosituimmilla kätköillä on miltei 200 suosikkipistettä, eikä syyttä. Muutama oli sen verran ovelasti jemmattu, että konkarikin sai niitä hetken etsiä.
Ilahduttavasti purkit ovat päänsääntöisesti kooltaan mikroa isompia. Olipa yksi merkitty largeksikin. Joukossa oli yksi mikro, mikä herätti tietenkin kysymyksen, että miten leimasin purkkiin mahtuu, mutta se asia oli hoidettu tyylikkäästi. Itse en ole mikropurkkien suurin ystävä ja mietinkin, että olisiko tässäkin ollut mahdollista piilottaa isompi purkki. Varmasti olisi, mutta toisaalta jos joku aloittaa kätköilyn GeoTourin avulla, niin ehkä se on hyvä olla yksi pienempikin kätkö joukossa.
Pohdin pitkään postaanko kuvan jostakin sarjan kätköstä, mutta lopulta päädyin siihen, etten julkaise kuvaa, jotta jännitys säilyy. Kätköt ovat kaikki talvilöydettäviä. Lisäksi kätköt on sijoitettu niin, että niille pääsee kyllä lastenrattailla varsin mukavasti eli kierros sopii lapsiperheillekin. Pyörätuolilla jos kiertää, niin avustaja voi olla tarpeen. Sen verran korkealla muutama purkki on. Myös pygmien kannattaa ottaa avustaja mukaan, koska jollain purkilla siitä voi olla hyötyä. Muuten kierroksen kyllä pystyy tekemään vaikka pyhäkengissä ja vaatteissa eli mitään rymyämistä ei ole luvassa.
Kierroksen teemana on vuosikymmenet ja kierros esittelee erilaisia merkittäviä paikkoja Porvoossa keskusta-alueella. Käveltävää kertyy useampi kilometri. Tietysti kierroksen voi kiertää myös fillarilla tai autolla. Autolla liikkuessa tosin keskusta-alueella pysäköinti aiheuttaa omat haasteensa, joten ainakin aivan keskustassa olevat kätköt kannattaa kiertää jalan, kunhan auton on saanut johonkin parkkiin.
Triplettiä janoavalle sellainen tulee GeoTourilta heittämällä. Itseasiassa GeoTourilta saa quadrupletin: eli siis neljä kätkötyyppiä (tradi, multi, letterbox ja mysteeri). Mysteerikammoisille kerrottakoon, että kotona ei tarvitse repiä loppuja hiuksia päästään. Mysteeri on ns. bonus-mysteeri eli sen koordinaatit saa muilta GeoTourin kätköiltä. Itse en ehtinyt yhtään valmistautumaan kierrokselle ja hyvin pärjäsin. Letterboxit löytyvät annetuista koordinaateista ja multien laskutehtävät ovat selkeät ja helpot – kuten tällaisella kierroksella kuuluukin.
Kierrokseen minulta meni todella reipasta kävelyvauhtia kiertäen pari tuntia. Kolme siirtymää tein lisäksi autolla. Jos haluaa edetä kiireettä, niin aikaa kannattaa varata puoli päivää tai miksei koko päiväkin, niin ehtii tutustumaan myös kätköjen esittelemiin kohteisiin tarkemmin. Geokolikoiden loppumisen jälkeen ei GeoTour passia tarvi (ellei välttämättä sitä halua matkailuneuvonnasta hakea), joten tällöin kierrokselle lähtökään ei ole rajattu Taidetehtaan aukioloaikoihin.
Suomen ensimmäinen GeoTour
PGT on siis suomen ensimmäinen GeoTour, eikä sekään varmasti olisi syntynyt ilman Suomi 100 vuotta -ohjelman tukea. Suomi 100 vuotta näkyykin esim. kaikkien kolikoiden mukana tulevassa lapussa. Lisäksi Porvoon kaupunki on vahvasti tukemassa GeoTouria ja PGT toimiikin varmasti jonkinlaisena kaupungin matkailun edistämishankkeena.
Jaa miksikö PGT ei olisi syntynyt ilman tukea, kyllähän talkoolaisia riittää? No siksi, että GeoTour on Geocaching.comin kaupallinen yhteistyömuoto. GeoTourin tekeminen siis maksaa sen tekijälle ja kyse ei ole ihan pikku summista, joten paikallinen pohjois-Kalevan kätköilijät Ry voi unohtaa ajatukset GeoTourista. Tarkkaa hintaa en tiedä, mutta ainakin foorumikeskustelujen perusteella puhutaan 5000, 10000, tai 20000 dollarin kustannuksesta ilmeisesti riippuen siitä millainen GeoTour on kyseessä. Lisäksi GeoTourin hostaus geocaching.comissa maksaa 5000 dollaria ensimmäiseltä vuodelta ja 2500 dollaria sen jälkeisiltä vuosilta. Jos tätä “suojelumaksua” ei maksa tipahtaa kätköiltä GeoTour -status ja kierros katoaa GeoTours -sivulta. Lisäksi kätköissä oleva GeoTour -attribuutti poistuu. Eli ei siis kannata suunnitella täyttävänsä haasteita GeoTour -attribuutilla. Geocaching.com kulujen lisäksi tietenkin tulee kuluja kätköjen rakentamisesta, leimapassien painatuksesta ja geokolikoista. Joskin geokolikkoja ei ole pakko GeoTourilla jakaa. Se vaan on hyvä keino houkutella geokätköilijöitä paikalle sankoin joukoin.
Tietenkin GeoTourin kätköt olisi hyvä olla laadukkaita, joten kokeneet ja osaavat piilottajat ovat hyvän GeoTourin sydän. Ja Porvoossa piilottajat ovat tehneet todella mainiota työtä. Niinpä Porvoon GeoTour on ilo hakea, vaikkei siitä geokolikkoa enää saisikaan. Suosittelen vahvasti lisäämään Porvoon GeoTourin kesän ToDo-listalle. Helpoiten GeoTourin saa tietenkin kierrettyä kesän CacheCon -megatapahtuman yhtyedessä, joskin silloin purkeille voi syntyä ruuhkaa. Jos haluaa etsiä kätköt rauhassa itse, niin ei se kaksi reissua kesässäkään Porvooseen ole paha rasti. Tätä tahtia kun Porvoosta on tulossa Suomen kätköilypääkaupunki 🙂