Poikkesimme tutustumassa kätköihin kesäisessä Berliinissä. Berliini on kätevä matkakohde, koska sinne pääsee vaikka AirBerlinillä tai Finnairilla suhteellisen edullisesti. Viikonlopun geokätköilyloma onnistuu siis mainiosti.
Berliinin nähtävyydet ja geokätköt
Berliini on iso 3.6 miljoonan asukkaan kaupunki, jonka pinta-ala on suurinpiirtein luokkaa Tampere + Nokia. Geokätköjä kaupungista löytyy yli 4000 ja tuhat kätköä löytyy 10 km säteellä keskustasta. Geoturistin kannalta kaikki tärkeät kohteet on kätkötetty ja käyttämällä päivän kiertääkseen keskustan turistikohteet mm. Berliinin TV/Näköalatornin, museosaaren, Checkpoint Charlien, Berliinin muurin, Potsdamer Platzin, Berliinin katedraalin ja tietenkin Brandenburgin portin saa kerättyä mukavasti samalla reilun kymmenen kätköä ihan yrittämättä. Nämä ovat tietenkin turistimielessä vierailun arvoisia kohteita, mutta myös geokätköilymielessä tuolla kierroksella saa etsittyä mm. pari virtuaalikätköä, joista toinen on muuten Berliinin toiseksi vanhin kätkö. Lisäksi turistinähtävyyskierroksella löytösaldoon karttuu Brandenburgin portin Earth-kätkö ja joukko tradeja. Samalla voi vierailla oman mielenkiinnon mukaan turistikohteissa. Osa on ilmaisia, mutta esimerkiksi maisemien ihailusta TV-tornista käsin joutuu pulittamaan halvimmillaankin 14 euroa (aikuiset).
Potsdamer Platz kannattaa sisällyttää kierrokseen, koska sieltä löytyy maailman eniten suosikkipisteitä kerännyt kirahvikätkö. Tästä kätköstä onkin jo aiemmin ollut juttua tälläkin sivustolla. Kätkö on kerännyt tämän jutun kirjotushetkellä n. 8400 suosikkipistettä ja johtaa ylivoimaisesti maailmantilastoja eniten suosikkipisteitä saaneista kätköistä. Ikävä kyllä kätkö ei ole kuitenkaan kovin erikoinen. Kun vierailimme kätköllä, paikalla oli vain läheisen Lego Discovery Centerin sisäänpääsylipun kuitti, johon oli kuitattu nimmareita. Varsinaista kätkörasiaakaan paikalla ei ole, vaan “logivihkon” paikka oli merkitty kirahviin tarralla. Mutta koska kätkö esittelee kivan kohteen ja on saksalaisittain keskeisellä paikalla ei suosikkipistetulvaa voi välttää.
Muutenkin Berliinissä on paljon suosikkipisteitä saaneita kätköjä. Berliinistä löytyy yli kuusi kätköä, jotka ovat saaneet yli tuhat suosikkipistettä. Kierroksemme kävi näistä kuudesta kätköstä viidellä, eikä oikeastaan mikään niistä kätkönä tarjonnut suuria elämyksiä. Toki kätköt esittelivät mielenkiintoisia kohteita. Muutenkaan Berliinin reissullamme ei tullut vastaan kovinkaan mielenkiintoisia teknisiä toteutuksia. Niitäkin varmasti löytyy, mutta suosikkipisteiden avulla niitä on hankala löytää. Jos etsii kätköjä suosikkipisteprosenttien mukaan eli siis mille kätkölle suurin osa vierailijoista on antanut suosikkipisteen, saa eteensä hankalahkon näköisiä mysteereitä.
Eräs mielenkiintoinen ja vierailunarvoinen kohde on Teufelsberg, joka on keinotekoinen 120 metriä merenpinnasta kohoava kukkula, joka on länsi-Berliinin korkein kohta. Kukkula syntyi, kun paikalle kasattiin sodassa raunioituneiden berliiniläisten rakennusten jäännöksiä. Kukkulan materiaaleista olisi saanut rakennettua 15000 kivitaloa. Länsi-Berliiniin sijoitetut amerikkalaiset joukot rakensivat mäen laelle 1950-luvulla valtavan vakoilu- ja salakuuntelukeskuksen. Rakennukset hylättiin amerikkalaisten joukkojen poistuttua vuonna 1992, ja ne ovat siitä alkaen olleet tyhjillään. Kohde on ollut vartioitu ja suosittu Urban Exploration -kohde, mutta nyt sitä isännöi paikallinen vapaataitelijayhdistys ja alueelle pääsee luvallisesti 8 euron korvausta vastaan. Alueella on pieni ravintola, josta saa virvokkeita ja pientä purtavaa sekä vanha vakoiluasema, jota pääsee tutkailemaan. Paikka on mielenkiintoinen ja käymisen arvoinen, vaikkei kukkulalla sijaitse kuin yksi kätkö. Kätkö on sijoitettu aitojen ulkopuolelle, joten sen voi etsiä ilman pääsymaksuakin, mutta tällöin itse kohde jää näkemättä. Teufelsbergiin pääsee myös julkisilla suhteellisen lähelle. Teufelsbergin lähellä on myös Grünewaldin metsä, jossa on paljon kätköjä. Alue on mitä mainioin maastopyöräilykohde.
Mitään isompia power traileja ei Berliinin seudulla ole. Muutama kahden – kolmenkymmenen purkin traili löytyy Berliinin reunamilta. Tavallisia urbaanikätköjä kaupungista löytyy sitäkin enemmän. Myös mysteereitä ja multeja on suurissa määrin. Monet kätkökuvaukset ovat vain saksaksi, vaikkakin nähtävyyksien läheisyydessä olevien kätköjen kuvauksista monesti englantiakin löytyy. Cachlyn kätkökuvauksen käännöstoiminto tuleekin tarpeeseen. Nyt kun mobiilidata on Euroopassa suhteellisen edullista, niin sitä voi myös käyttää melko huoletta.
Berliinistä löytyy myös geokätköilyaiheinen kivijalkakauppa ja geokätköilykahvila, jossa kannattaa reissullaan piipahtaa. Lisätietoa löytyy Facebookista.
Majoitus
Berliinistä löytyy runsas valikoima hotelleja ja hostelleja. Hotellien hinnat ovat 50 eurosta 150 euroon kahdelta hengeltä yö. Toki kalliimpiakin löytyy. Hostelleja löytyy myös runsaasti ja halvimmillaan majoitus irtoaa muutamalla kympillä. Kannattaa kuitenkin tarkistaa hostelli (tai hotelli) luteiden varalta, sillä niitä on jonkin verran majapaikoissa. Luteet eivät kuitenkaan ole tuliainen, jonka haluat matkalaukussasi tuoda kotiin. Myös AirBnb -paikkoja on jonkin verran tarjolla ja hinnat liikkuvat 25 euron ja 50 euron välillä per yö.
Geokulkineet ja liikkuminen
Liikkuminen Berliinissä on hidasta. Vuokra-auto irtoaa melko edullisesti ja esimerkiksi 3 päivän viikonloppukeikan ajaksi auton saa 100 eurolla. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että Berliinin alueella auto ei välttämättä ole paras kulkupeli kätköjen kiertämiseen, sillä liikenne on vilkasta ja parkkipaikkaa saa usein hakea. Berliinin liikenteessä torvi soi helposti ja jos koet, että tiivistunnelmainen ajokokemus stressaa sinua, on parempi käyttää julkisia.
Julkisia liikennevälineitä on tarjolla niin metroa, ratikkaa, paikallisjunaa, kuin bussiakin. Päivälippu, jolla kaikkien edellämainittujen kulkupelien ovet aukeavat, maksaa 7 euroa. 7 euron lippu sisältää vyöhykkeet A ja B, mikä riittää enemmän kuin hyvin. Kätevimmin julkisten liput saa ostettua lataamalla BVG -sovelluksen älypuhelimeensa. Sovellukseen syötetään luottokortin tiedot (tarvitset myös pankkitunnukset) ja sen jälkeen sovelluksesta voi ostaa kertalipun tai päivälipun, jne. Kertalippu maksaa 2,80 euroa, joten monesti päivälippu tulee halvemmaksi. Viikon voimassa oleva lippu puolestaan maksaa 30 euroa. Julkiset kulkevat hyvin, mutta kovin nopeasti niillä ei paikasta toiseen pääse. Keskusta-alueella polkupyörä on nopeampi kuin julkinen liikenne.
Myös polkupyöriä voi vuokrata ja niitä on tarjolla useissa vuokrauspisteissä. Käsittääkseni pyöränvuokraus vaatii myös sovelluksen asentamista. Pyörän päivävuokra hieman vaihtelee riippuen mistä pyörän vuokraa. Telineistä pyörän vuokraus oli 12 euroa eli pyörä tulee hieman kalliimmaksi kuin julkisten päivälippu. Pyöräteitä on runsaasti. Pyöräilykypärästä joutuu vielä maksamaan erikseen.