Vuosi on taas lopuillaan ja monet etsivät tänään viimeisen kätkön (tai osallistuvat miittiin) tienatakseen vielä yhden souvenirin vuodelle 2017. Huomenna heti sitten onkin aika avata uusi kätköilyvuosi etsimällä kätkö (tai osallistumalla miittiin) ja siitä pätkähtää tietenkin uusi souvenir. Päättyvä vuosi on tuonut varmasti jokaiselle ikimuistoisia kätköilyseikkailuita. Mutta tarkastellaanpa vielä vähän mitä kaikkea vuoden aikana onkaan tapahtunut.
Tilastokatsaus vuoteen 2017
Vuosi 2017 ei ollut ollenkaan hassumpi kätkövuosi. Saimme 10230 uutta kätköä etsittäväksemme. Pudotusta tuossa määrässä viime vuoteen nähden on jonkin verran, sillä viime vuonna saimme 12011 uutta kätköä eli vajaa kaksi tuhatta kätköä jäimme viime vuoden kätkömäärästä. Vertailun vuoksi 2015 julkaistiin 10741 uutta kätköä ja 2014 reilut 9500 uutta kätköä. Kasvuvauhti kätköjen määrässä on siis tänä vuonna kääntynyt laskuun, mutta etsittävää riittää aivan varmasti. Kätköjä julkaistiin 356 päivänä eli vain 9 päivänä ei julkaistu uutta kätköä. Tämä noudattelee edellisten vuosien tarkastustahtia, sillä 2016 kätköjä ei julkaistu 10 päivänä ja esim. vuonna 2014 kätköjä ei julkaistu 9 päivänä. Iso KIITOS siis tarkastajille taas hyvästä työstä ja vapaa-aikansa uhraamisesta harrastuksemme eteen.
Parhaimpana päivänä julkaistiin 145 kätköä. Tuo määrä jää viime vuoden huikeasta ennätyksestä 272 kätköstä päivässä aika paljon. Toisaalta onhan se mukava, että uusia kätköjä julkaistaan tasaisemmalla tahdilla, eikä suuria rypistyksiä tarvita. Tarkastuspäiviä kohden julkaistuja kätköjä kertyi keskimäärin 27.7 kätköä. Eli jos joka päivä etsisi 30 kätköä, olisi mahdollisuus etsiä kaikki vuoden aikana julkaistut kätköt 😉 Trailien suosio jatkui tänäkin vuonna vahvana ja saimme uusia traileja etsittäväksemme runsaasti. Niillä oli myös paljon kävijöitä, joten vuosia jatkunut suunta enemmän, nopeammin ja helpommin säilyy kätköilyssä.
Eräänä huomiona esiin voisi nostaa miittien suosion, joka on pysynyt viimeiset kaksi vuotta suurin piirtein samana, joskin hieman laskua tälle vuodelle miittienkin määrässä on. Miittejä oli hieman päälle 1000 kappaletta, joista 242 kappaletta oli joulukuussa (!!). Tätä ilmeisesti selittää jonkin verran kätköilijöiden innostus tehdä miittijoulukalentereita tänä vuonna. Muutoin kuukausittainen miittimäärä vaihtelee 50-100 välillä.
Eri kätkötyyppien suhteellinen lukumäärä julkaistuissa kätköissä on pysynyt melko samana kuin aiemminkin. Miittien suhteellinen määrä on ehkä hieman kasvanut. Samoin vuoden 2017 aikana tradien suosio on hieman nuupahtanut eikä tradien määrä ei ole kehittynyt samaa tahtia muiden kätkötyyppien kanssa. Mysteerit ovat jatkaneet samaa rataa viime vuosina, kuten myös multit ja wherigot. Earthcacheja ei vieläkään ole määrissä julkaistu, mikä tietysti on hyvä asia, jotta niiden laatu pysyy korkeana. Toisaalta, Earthcachejen tarkastuksessa on ollut ongelmia, mikä on osaltaan varmasti laannuttanut intoa uusia Eartheja tehdä.
Premium-kätköjen määrän kehitys on jatkanut samalla kasvukäyrällä vuonna 2017 kuin viime vuosina muutenkin. Vuoden 2017 alussa Suomessa oli noin 3500 premium-kätköä ja vuoden lopussa niitä on noin 4850 kappaletta eli lisäystä on noin 1350 kätköä. Julkaistuun kätkömäärään suhteutettuna tämä on prosenttiosuutena viime vuoden tasolla, joten suuria muutoksia tässä asiassa ei ole tapahtunut.
Suomen eniten löydetty kätkö on edelleen Market Square / Kauppatori (GC238FX) Helsingissä. Löytökirjauksia kätkölle on kertynyt 8608 kappaletta, jossa on lisäystä 1028 loggausta. Kautta aikain logatuimpien kätköjen lista on pysynyt melkeinpä samana ja on siten edelleen pääkaupunkiseutupainotteinen. Edelleen vain Turun Tuomiokirkko (GCGH0M) sijalla 6 ja Pyynikin näkötorni (GC1E90C) sijalla 12, mahtuvat top 12:een. Sen sijaan jos katsomme, millä kätköillä on vuoden 2017 aikana ollut eniten vierailijoita, niin asiasta ei ole epäselvyyttä. Top 12 koostuu pelkästään Porvoon geotourin kätköistä, eikä ihme, sillä ovathan ne laadukkaita kätköjä, jotka houkuttelivat ensimmäiset 500 kävijää ilmaisilla geokolikoilla. Lisäksi vielä Porvoossa vietetty megatapahtuma päälle, niin varmasti kävijöitä näillä laatupurkeilla riitti. Geotourin ulkopuolelta eniten kävijöitä (1039 kpl) oli tänä vuonna 2014 julkaistulla Have A Look Around -kätköllä.
Lajitovereiden lukumäärä
Vuonna 2016 kätköilijöiden määrä kääntyi laskuun ja aktiivisten geokätköilijöiden määrässä oli 4 % pudotus. Vuonna 2017 aktiivisia kätköilijöitä oli Suomessa 37694. Pudotusta viime vuoteen tässä on 10 % eli viime vuoden trendi on jatkunut kiihtyvänä ja kätköilijöiden määrä pienenee. Maailmalla tämä trendi onkin ollut käynnissä jo useamman vuoden ja Suomi näyttää nyt seuraavan muuta maailmaa perässä. Vertailun vuoksi naapurimaassa Ruotsissa on tänä vuonna aktiivisten kätköilijöiden määrä suorastaan romahtanut. Vuonna 2016 Ruotsissa oli 44 961 aktiivista kätköilijää ja tänä vuonna enää 29 707 aktiivista kätköilijää. Eli pudotusta on huimat 34 prosenttia. Mielenkiintoista seurata miten HQ tätä jatkossa koittaa taklata. Nyt olemme jo nähneet kampanjoita, joissa koitetaan saada kaverit mukaan kätköilemään. Vaikea kyllä uskoa, että sillä konstin uusia harrastajia suuria määriä saadaan. Todella moni nykyisin tietää jo kätköilystä ja ovat jollakin tasolla lajiin tutustuneet. Varmasti Pokemon Go:n kaltaiset paikannustekniikkaa hyväksikäyttävät muut pelit ovat syöneet osaltaan kätköilyn suosiota.
Suomen kunnista Kauniainen nousi vuonna 2016 tiheimmin kätkötetyksi alueeksi. Kauniaisten kätkötiheys on pysynyt vuonna 2017 samana eli 6.8 kätköä neliökilometriä kohden. Toisella sijalla on pitkään kätkötiheydessä ykkösenä ollut Kerava, jonka kätkötiheys on kuitenkin ihan toista luokkaa ja on vain 3.767 kätköä neliökilometrillä. Kakkostilaa kärkkyvät heti seuraavina Raisio (3.755 kätköä /km^2) ja Järvenpää 3.705 kätköä / km^2). Harvimpaan kätkötetyt kunnat jaetulla viimeisellä sijalla on puolestaan Föglö ja Savukoski (0.002 kätköä / km^2). Asukaslukuun suhteutettuna eniten kätköjä on viime vuoden tapaan Rautavaarassa (222.16 kätköä / 1000 asukasta). Rautavaaran luku on miltei sama kuin viime vuonna. Kakkossijaa pitävä Pyhäranta on hieman kirinyt ja nykyään sieltä löytyy 90.91 kätköä / 1000 asukasta, kun viime vuonna luku oli 79.77 kätköä tuhatta asukasta kohden. Asukaslukuun suhteutettuna vähiten kätköjä on Helsingissä (2.39 kätköä / 1000 as.) ja Huittisissa (2.7 kätköä/1000 as).
Mitä tapahtuikaan vuonna 2017
Päällimmäisenä ehkä vuodesta 2017 mieleen jäi se, että Suomeen julkaistiin ensimmäinen geotour. Geotourhan on HQ:n markkinointiosaston hyväksymä kätkökierros, joka esittelee jotakin kohdetta tai kaupunkia geokätköjen avulla. Yleensä geotourin kätköt ovat laadukkaampia kuin tavalliset kätköpurkit, mutta tästäkin on poikkeuksia maailmalla. Porvoon kätkökierros sisälsi laadukkaita kätköjä ja ensimmäiset vierailijat saivat vielä suoritettua kierrosta vastaan ilmaisen geokolikon lahjana. Aiheesta voi lukea lisää Porvoon geotouria koskevasta kirjoituksestamme.
Lisäksi vuonna 2017 Suomessa järjestettiin kaksi megatapahtumaa. Kesäkuussa Kiilopäällä Midnight Sun Geocaching ja heinäkuussa Porvoossa CacheCon. Tiedä sitten johtuuko kahdesta tapahtumasta vai mistä, mutta Haapajärvelle suunniteltu ensi kesän megatapahtuma on viettänyt hiljaiseloa, eikä tapahtuman kätkökuvausta ole vieläkään julkaistu. Vaikuttaa hieman epävarmalta saammeko ensi vuonna Suomeen yhtään megatapahtumaa. Vuodelle 2019 sen sijaan niitä on jo suunnitteilla kaksikin. Toinen Lahden suunnalle ja toinen ilmeisesti taas Kiilopäälle ainakin mikäli uskomme Suomen Ladun kirjausta eräälle kätkölle. Ja miksi emme uskoisi. Näiden tapahtumien suunnittelu on kuitenkin vielä alkuvaiheessa, eikä niiden aikataulusta tai muista yksityiskohdista tiedetä vielä kovin tarkasti.
Kuluneena vuonna Yhdysvalloissa löytyi kadoksissa ollut A.P.E -kätkö ja kansanäänestyksen jälkeen se päätettiin viedä takaisin paikoilleen ja palauttaa arkistosta. Niinpä maailmassa on nyt kaksi Project A.P.E -kätköä, eikä enää tarvitse lähteä Brasilian viidakkoon pyhiinvaellusretkelle vaan samalla kun vierailee HQ:ssa voi käydä myös samalla suunnalla olevalla A.P.E. -kätköllä.
HQ:ssa tapahtui myös johtoportaassa muutos, kun Jeremy Irish päätti jättää toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyi propellihattuosastolle ideoimaan. Bryan Roth puolestaan otti toimarin hommat hoidettavakseen helmikuussa. Ehkä tästä muutoksesta johtuen (tai sitten ei) olemme tänä vuonna nähneet monia uudistuksia geocaching.com-sivustolla. Suurin osa niistä on ollut pitkään kaivattuja asioita, jotka on vihdoin saatu toteutettua. Tietysti kaikki muutokset eivät ole olleet aivan onnistuneita ja on ollut teknisiä ongelmia sekä jonkin verran käytettävyysongelmia. Esimerkiksi huoltotarpeen kirjaamisen moni kokee yllättäen nykyisin hankalampana kuin aiemmin. Alla vielä listaa mitä kaikkea geocaching.com sivustolla muuttuikaan vuoden 2017 aikana (lista tuskin on täydellinen)
- Field notesit vaihtuivat drafteihin ja niihin liittyvät sivut uudistettiin
- Uusi löydön kirjaussivu (lue lisää)
- Solution checker – Geocaching.comin oma yksinkertainen geochecker (lue lisää)
- Uusi kätköilijän profiilisivu. Myös taustakuvan vaihtaminen on mahdollista kuten Facebookissa (wau!)
- Uusi kätkön tietojen editointisivu
- Kätkökirjauksiin voi tagata toisen kätköilijän @-symbolilla. (lue lisää)
Syyskuussa saimme uudet geokätkön piilottamista koskevat ohjenuorat. Kovin vähän täysin uusia asioita niissä oli, mutta saatiinpahan vihdoin tarkastajien käyttämät ohjenuorat virallisesti julki. Näistä voi lukea tarkemmin tästä postauksesta. Kesällä jahtasimme Mary Hyden aarretta ja samalla saimme uusia souvenireja kerättyä. Souvenireja tulikin tänä vuonna todella paljon ja keväällä tuntui, että joka viikonlopulle oli tarjolla jokin souvenir.
17. huhtikuuta ylittyi 3 miljoonan aktiivisen kätkön rajapyykki. Pari päivää ennen sitä teimme Harjuksen, Wesbridgen ja Rimajun kanssa pienen kätköilylenkin Euroopassa ja kiersimme vuorokauden aikana 15 maata. Hullun hommaa, mutta tulipa tehtyä. Olihan siitä jo puhuttu vuosia, että jotain tuollaista voisi tehdä. Ja nyt kun löydettyjen kätköjen lukumäärän optimoinnilla ei enää ole niin suurta painoarvoa tälle nelikolle, niin oli hyvä hetki toteuttaa tämä hullutus. Lisäksi samalla itse tuli samalla juhlistettua 10-vuotista uraa kätköilijänä. Raportoimme reissusta www.geotrip17.com sivustolla. Kiitokset vielä kerran kaikille reissun aikana meille kannustusviestejä lähettäneille. Ne tuntuivat todella mukavilta.
Syksyllä saimme vielä suuria uutisia kun HQ ilmoitti, että virtuaalikätköt tekevät osittaisen paluun ja heidän algoritminsa arpomat 4000 laatukätköjen tekijää saavat kukin tehdä yhden virtuaalikätkön. Tietenkin tämä aiheutti närästystä, kun näyttää siltä, että algoritmi on suosinut vähemmän kätköjä tehneitä ja vähemmän aikaa kätköilyä harrastaneita kätköilijöitä, eikä konkareita. Yhtä kaikki, ainakin itse olin iloinen, että saamme lisää virtuaalikätköjä etsittäväksemme, koska hiljalleen ne vanhat ovat menneet arkistoiden uumeniin. Saa nähdä näemmekö ensi vuonna jotakin vastaavaa kampanjaa vai ei. Varsin mielenkiintoista olisi, jos näin kävisi.
Uudet kujeet vai samat vanhat?
Mitä alkava kätköilyvuosi sitten tuo tullessaan on suuri mysteeri. Tammikuussa nyt ainakin on mahdollista tienata kaksi souveniria. Toinen heti 1. tammikuuta ja toinen myöhemmin Australia-viikonloppuna osallistumalla miittiin. Mysteerikursseja jatketaan ensi vuonna ja varmistuneita kursseja on Helsingissä ja Vaasassa. Suunnitteilla on ainakin pari muutakin, joista todennäköisesti toinen on Satakunnassa jossakin Pori-Rauma akselilla. Myös uudet suunnitelmat mysteerikurssin (ja jopa jatkokurssin) suhteen ovat hieman konkretisoituneet, mutta toteutusaikataulua on mahdoton arvioida.
Mielenkiinnolla odotan mitä tuleva kätköilyvuosi tuo tullessaan. Henkilökohtaisesti toivon, että ehtisi taas käydä kätköilläkin hieman enemmän. Jos ei muuten, niin ihan sen takia, että luonnossa liikkuminen tekee tutkitusti hyvää (esim. tämä tutkimus).
Hyvää ja kätkörikasta uutta vuotta 2018 kaikille lukijoille. T. Weellu
P.s. jutussa käytetyt luvut eivät välttämättä sisällä aivan viimeisimpiä kätköjulkaisuja, jne. Tiedot on haettu osittain geocache.fi:stä ja osin project-gc.comista, joten siinäkin mielessä luvuissa voi olla eroavaisuuksia.
Rakettien ammunnan lomassa “mutkat suoraksi” -pohdintaa:
“trendi on jatkunut kiihtyvänä ja kätköilijöiden määrä pienenee”
– tradien suosio on hieman nuupahtanut
– Mysteerit ovat jatkaneet samaa rataa viime vuosina, kuten myös multit ja wherigot
– 4850 premium-kätköä eli lisäystä on noin 1350 kätköä
– Trailien suosio jatkui
vrt Pokemon Go:n kaltaiset “ota kännykkä minkä tahansa kaupungin keskustassa käteesi ja löydä heti jotakin”. Sikäli kun joku ei ymmärtänyt, niin kun avaa sovelluksen puhelimesta “minkä tahansa kaupungin keskustassa ympäri maailman” (näsäviisaita varten sitaateissa) niin tradeja on kourallinen, neljäsosa hylättynä roskakunnossa/ei käytössä/jne, puhelimella “viidessä minuutissa ratkottavien” mysteereiden määrä kymmenkertainen, jokunen erinäköistä pelaamista/kuljeskelua/sinkoilua ja erillisen sovelluksen vaativa wherigo sekä kasa enemmän tai vähemmän useita välipisteitä sisältävä multi. Sekä tietenkin repullinen näkymättömiä premium-kätköjä tyypistä riippumatta. On siis helpompaa/kätevämpää/mukavampaa tehdä jotakin muuta kylillä ja sitten ottaa se kätköilyaika jollakin traillilla, jossa saa sitä ulkoiluniloa + löytämiseniloa.
Hyvää pohdintaa Danielilita. Varmasti Pokemon Go:n suosion yksi salaisuus on tosiaan tuo helppous ja yksinkertaisuus. Alun pitäen geokätköily oli kuitenkin pienen nörttiporukan juttu, jossa tutustuttiin paikannusteknologiaan ja siitä homma on sitten levinnyt laajemmalle. Vaikka sivuston käytettävyys on parantunut ja on appiksia saatavilla, niin silti vielä olla perässä Pokemon jahdin helppoutta. Pokemoneja löytyy mistä vaan. Kätköjen perässä joutuu hetken harrastettuaan jo tekemään vähän pidemmän reissun, etenkin haja-asutusalueella.