Kätköilijän varusteet: Onki

Kätköiljän varusteet -kirjoitusten sarja on ollut hieman tauolla, mutta parempi jatkaa myöhemmin kuin ei milloinkaan. Ja nyt on se myöhemmin. Tällä kertaa käsittelyssä on onki. Kyllä, onki on myös geokätköilijän eli kuivanmaan kalastajan oivallinen apuväline korkealla lymyilevien purkkien nappaamiseen.

Pituus ratkaisee

Onkihan kätköilyssä toimii tietenkin Terrain-arvon alentajana. Jos kätkö on korkealla puussa tai vaikkapa lyhtypylväässä on onki oivallinen apuväline purkin kalastamiseen omiin kätösiin. Onki jeesaa myös tällaisen kätkön palauttamisessa, joskin kannattaa jo ennen purkin ottamista paikaltaan arvioida omat vavankäyttökyvyt purkin palauttamiseen takaisin oikealle paikalleen.

No mistä tietää etukäteen, että kätköllä tarvitsee onkea? Riippuen vähän kätkönomistajasta voi  onkikätkössä olla “Special Tool Required” -attribuutti. Joskus tällaisessa kätkössä voi olla myös esim. puukiipeilyattribuutti, mutta mielestäni on hyvä tapa kommunikoida kätkön etsijöille piilottajan ajattelemaa kätkön hakemistapaa. Mitään kaiken kattavaa hakua, joka löytäisi onkikätköt, ei ole olemassa. Jos kätkö on tarkoitettu haettavaksi kiipeämällä puuhun (joka valjailla tai ilman), niin silloin purkki on usein kiinnitetty puuhun siten, ettei sitä onkimalla saa alas. Tästä voi olla erikseen mainittu kätkökuvauksessa.

Ongessa pituus on valttia. Hyvä valinta kätköilijälle on 8 metrinen lasikuituinen onkivapa. Tällainen ei paljon maksa ja esimerkiksi Motonetistä sellainen lähtee matkaan 10,90 € hintaan. Joskin kirjoitushetkellä (tammikuussa 2018) se näyttäisi olevan verkkokaupasta loppu, mutta joistakin myymälöistä saatavilla. Niinpä uskoisin, että niitä taas keväällä tulee valikoimiin lisää. Myös hiilikuituvapaa voi harkita, mutta se on usein huomattavasti kalliimpi. Painoa sillä on tietysti vähemmän. 8 metrinen lasikuituvapa painaa n. 800 g ja hiilikuituinen noin puolet tästä. Huonona puolena hiilikuituvapa johtaa sähköä ja jos kätkö olisi sähkölinjan läheisyydesssä puussa pitäisi hiilikuituvavan kanssa olla tarkkana. Riski on ihan todellinen, kuten käy ilmi mm. tästä tutkintaraportista. Joskus 8 metriäkin on liian vähän. Tällöin voi miettiä tarvitsisiko hankkia pidempi onki. PIdemmät tuppaavat vain olemaan harvinaisempia tai sitten ovat hiilikuituisia ja maksavat paljon. Toinen vaihtoehto on sitten ostaa vaikka 8 metrinen ja 6 metrinen ja tarvittaessa teipata ne yhteen. Tällöin tosin kyseessä on jo aikamoinen viritys, jonka operointi on hankalaa ja käytännössä yhteenlaskettuun pituuteen ei millään päästä.

Joskus hankalassa paikassa olevan kätkön onkiminen onnistuu. Toisinaan purkki on kiinnitetty tiukasti piilopaikkaan, jolloin kätköilijän pitää liikahtaa

8 metrin vavasta voi suosiolla ottaa sen aivan ohuimman osan pois. Se on niin hentoinen, että se taipuu kätköpurkin painosta, eikä siitä ole kätköilykäytössä kuin haittaa. Ongen päähän voi virittää sopivan koukun kätköpurkin kalastamiseksi. Siimaa ei (yleensä) tarvita. Helpointa on kuljettaa mukana rautalankaa ja ilmastointiteippiä ja askarrella tapauskohtaisesti maastossa sopiva koukku purkin noukkimista varten – ja tietysti palautusta varten myös. Monet ovat myös askarrelleet henkarin koukusta ongen päähän sopivan koukun. Toisaalta maastosta monesti löytyy sopivia oksankäppyröitä, joita voi viritellä jesseteipillä ongen päähän koukuksi, joten aivan välttämättömiä eivät omat koukutkaan ole. Toki voi myös askarrella hieman enemmän ja tehdä erilaisia vaihtopäitä onkeen. Palataan tähän omassa postauksessaan pikapuoliin.

Oksasta saa oivan koukun purkin poimimiseen kun hieman käyttää mielikuvitusta ja ilmastointiteippiä

Rauhalliset liikkeet

Pitkän vavan kanssa operoiminen vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä. Onki kannattaa kasata huolellisesti ja miettiä tarvitseeko kaikkia teleskooppivarren pätkiä purkin noukkimiseksi vai riittääkö vähempikin. Purkin alas ottaminen kannattaa tehdä rauhassa ja on hyvä, jos mukana on kaveri, joka voi olla vastaanottamassa purkkia ongen kärjestä. Purkkia ei tulisi tökätä piilostaan alas, koska purkki voi tällöin helposti mennä rikki. Myöskään “kopin” ottaminen alas tökätystä purkista ei ole suositeltava idea, koska jos purkki on kovin painava ja vaikkapa metallia, voipi ilman räpylää kirpaista kädestä hieman. Kokemusta on. Myös purkin mahdollinen rautalanka voi tehdä ikävän naarmun pudotessaan, joten tarkkana kannattaa olla. Puhumattakaan siitä mitä voi tapahtua, jos koppia ei saakaan.

Purkin palauttaminen voi joskus olla haastavaa. Purkki pitäisi saada tukevasti ongen kärkeen, jotta sen saa takaisin ylös piilopaikkaansa. Toisaalta purkki pitäisi olla ongen kärjessä riittävän höllässä, jotta se irtoaa oikeassa kohdassa ongesta ja purkki jää piiloonsa. Joskus kätköntekijä on miettinyt palauttamisen helppoutta ja rakentanut purkkiin sopivat mekanismit ja joskus taas ei. Yksi konsti, jota on monesti pienempien purkkien kanssa käytetty on laittaa ilmastointiteippi (tai siis jesseteippi) liimapuoli ulospäin ongen kärkeen ja toisella teipillä tämä teippi ongeen kiinni. Sitten purkki tähän liimapintaan sopivan höllästi kiinni ja kun purkki on paikallaan ylhäällä, pieni nykäisy ja onki irtoaa purkista. Myös erilaiset koukut ja lenkit ovat tähän tarkoitukseen varsin käteviä. Myös kaksipuolinen teippi on havaittu toimivaksi.

Ongen purkamisessakin maltti on valttia. Onkea ei kannata ravauttaa kiinni, koska usein silloin ongen alimman teleskooppi palan peräosa korkkaa ja sen jälkeen se pitää teipata kiinni. Myös jos kaikki teleskooppiosan palat eivät olleet käytössä ne saattavat helposti jumittaa ongen osien väliin ja jos tässä on hätäinen ja käyttää voimaa, onki yleensä hajoaa.

Saalista tuli

Improvisoiden ongetta

Joskus tietenkin käy niin, että onki on nostettu jostain ihmeellisestä syystä pois geobiilin takakontista tai sitten se ei tullut kätkölle lähdettäessä matkaan ja autolle on liian pitkä kävelymatka palattavaksi. Tällöin voi improvisoida, jos lähellä on vaikka kaatuneita puita. Niilläkin usein saa purkin ongittua alas puusta, johon ei pääse kiipeämään. Ad hoc puunkarahka onki tuppaa tosin painamaan huomattavasti enemmän. .Etenkin jos se karahka on 8 metrinen. Mutta voimamieheltä tai -naiselta onkiminen onnistuu näinkin. Karahkoissa on yleensä sopivia oksan pätkiäkin valmiina “koukuksi” purkin onkimiseen.

Joskus jos onkii jää matkasta, voi ongen askarrella, vaikka parista isommasta oksasta ja kengännauhoista, kuten Harjuksen kanssa tässä demonstroidaan.

Jotkut ovat myös onkiinsa viritelleet erilaisia kameroita tai jonkinlaisen pihtimekanismin, jota voi ohjata joko etänä vaikkapa kaukosäätimellä tai ihan vaan narulla, joka kulkee ongen sisällä. Eli tässäkin asiassa voi viedä asian todella pitkälle halutessaan 🙂

Onki on kaikenkaikkiaan suhteellisen halpa geokätköilyapuväline, joten sen hankkiminen kannattaa jos aikoo harrastaa vähänkään enemmän. Onko sinulla hyviä vinkkejä kätköjen onkimiseen? Jaa ne kommentoimalla alle.

 

 

 

2 comments

  1. Minulla on sähköliikkeestä ostettua alumiinistä sähköjohdon suojaputkea. Olen pätkinyt sen sopiviin pätkiin ja modannut putkenliittimiä niin että toisesta puolesta on lukite poistettu. Tällä viritelmällä yltää noin 8,5 metriin. Alumiiniputki on aika jämäkkä mitä nyt liitoksissa pientä huojuntaa. Omasta mielestä parempi mitä onki. Putket voi pakata suojapussiin joten ei herätä hirveästi huomiota.

    1. Kiitos Ville kommentista. Vaikuttaa mielenkiintoiselta viritykseltä tuo sinun työkalu. Paljonko tuollaiselle alumiiniputkista tehdylle työkalulle tulee hintaa? Löytyisikö kuvaa?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.