Garmin GPSMAP 66st tuo Garminin GPSMAP-sarjan nykyaikaan lisäämällä tuen Galileo-satelliiteille ja geokätköilijöille erityisen hyödyllisen langattoman kätkötietojen lataamisen Oregon-sarjan tyyliin. Tämän toiminnallisuuden kautta geocaching.com -sivustolla luodut kätkölistat saa ladattua langattomasti laitteeseen WiFin tai kännykän kautta jaetun datayhteyden kautta. Päätimme ottaa laitteesta selvää ja testasimme miten se toimii kätköilyssä ja vaelluksessa.
Ensivaikutelma
Edellinen kosketukseni GPSMAP-sarjan kanssa on GPSMAP 62:n ajalta. Tuolloin muutama vuosi tuli käytettyä tuota laitetta pelkästään. Laite oli varsin toimiva ja käyttökokemukset laitteesta ovat hyviä. Lopulta vaihdoin Oregon-sarjaan, kun GPSMAPin kumikuori kesi ja lähti irti. Laite silti toimi hyvin, mutta virtanappi alkoi olla jo vesisateelle altis. Monta tuhatta kätköä tuolla laitteella tuli kuitenkin etsittyä ja senkin jälkeen se on ollut silloin tällöin satunnaisessa käytössä.
Kun uuden GPSMAP 66:n ottaa paketista, niin ensimmäisenä huomio kiinnittyy laitteen kokoon. Laite on huomattavasti paljon pidempi kuin Oregon-sarjan laitteet ja vanhaan 62:een verrattuna laite on kulmikkaampi ja joka suuntaan isompi. Vain 66:sen Quad Helix – ulkoinen antenni on lyhyempi kuin 62:ssa. Laite painaa akkujen kanssa 230 grammaa, joka on hieman enemmän kuin Oregon 700 (n. 200 grammaa). Isokokoisuudesta ja painosta johtuen GPS vaikuttaa todella jämäkältä käteen. Pinta on suurimmalta osin päällystetty vielä karhealla kumipinnoitteella (kuten Oregon 7×0:t) ja tuntuu, että GPS pysyy lapasessa kovemmassakin menossa.
Laitteen mukana tulee karbiinihaka ja USB-johto sekä ohjekirjat. Karbiinihaka on pienentynyt aiemmista Garminin GPS-laitteista. Joillekin tämä voi olla parannuskin, mutta uusi pienempi karbiinihaka tuntui itselle liian pieneltä ja minulla oli vaikeuksia polulla kiinnittää GPS päivärepun olkahihnaan tai geolaukun lenkkiin. Laitteeseen on toki kattava valikoima erilaisia kiinnitysmahdollisuuksia, kuten “jojo”, vyöpidike, reppuun tuleva kiinnike, polkupyöräteline, jne. Karbiinihaan saa kyllä vaihdettua itse isompaan, joten siitä homma ei jää kiinni.
Laitteeseen tutustuessani huomaan myös, että vihdoin mini-USB-liitäntä on vaihdettu micro-USB-liitäntään. Tämä on tervetullut muutos, sillä mini-USB-johtoja ei enää tahdo löytyä. Tietysti laitteen mukana on aina tullut yksi johto, mutta ei se kuitenkaan ole mukana silloin, kun tarvitsisi GPS:ään geokätköjä tai karttoja siirtää. Tosin maailma on jo siirtymässä USB-C-johtoihin. Kätköjen siirtoa tietysti helpottaa myös GPSMAP:n langaton yhteys, jonka kautta kätkölistojen siirto onnistuu näppärästi ja yksittäisten kätköjenkin lataaminen live-kartalla sujuu.
Akun kesto
GPSMAP 66 toimii kahdella AA-patterilla tai Garminin omalla akulla, jonka voi ladata laitteessa suoraan. Suosittelen AA-kokoisia NiMH akkuja (esim. Eneloop), koska ne on helppo vaihtaa ja jaksavat pidempään kuin Garminin oma akku. GPSMAP 66:lle luvataan akun kestoa jopa 16 tuntia. Testijaksolla käytin laitteessa omia jonkin verran käytettyjä Eneloop-akkuja. Pisin kätköilyseikkailu testijaksolla oli noin 8 tuntia ja tuon jälkeen laite näytti varaustasoksi vielä 2 palkkia neljästä. Veikkaan kyllä, että ihan 16 tuntiin ei päästä, mutta yli 10 tunnin varmaankin. Tietysti käyttöni oli aktiivista kätköilyä, jossa näyttö on tämän tästä päällä. Vähemmällä käytöllä tietysti akun kestokin on pidempi.
Etenkin vaellusta harrastaville mielenkiintoisena ominaisuutena laitteessa on virransäästötila (Expedition mode). Tätä ei muuten pidä sotkea sitten toiseen virransäästötilaan (Battery save mode), joka vain sammuttaa näytön, jos laitteeseen ei hetkeen kosketa. Expedition modessakin kyllä näyttöö sammuu, kun virtanappia painetaan, mutta sen lisäksi laitteen toiminta hieman muuttuu. Expedition modessa GPS-sijaintia ei talleteta niin usein kuin tavallisesti. Minulle ei täysin selvinnyt mikä on reitin tallennuksen väli, mutta ilmeisesti tämä tallennusväli päätellään liikkumisen määrän ja muiden tekijöiden mukaan. Lisäksi Expedition modessa Bluetooth ja ANT+ -yhteydet ovat pois päältä, eikä niitä voi käyttää lainkaan.
Ominaisuus kuulostaa hyvältä pidemmälle vaellukselle, jossa ei ole sähköä saatavilla ja pattereitakaan ei voi kantaa repullista mukana. Garmin suosittelee Lithium-akkuja käytettäväksi Expedition modessa, jolloin käyttöaika voi olla jopa 170 tuntia eli noin viikon. Tavallisilla alkalipattereilla Expedition moden käyttöajaksi luvataan noin 100 tuntia. Expedition modessa myös virtanapin viereinen punainen led vilkkuu silloin tällöin.
Karttoja
GPSMAP 66 laitteesta on kaksi versiota 66s ja 66st. Jälkimmäinen eroaa ensimmäisestä siten että siinä on koko Euroopan topokartta. Olin sen verran laiska, etten jaksanut ladata perinteiseen tapaan MML:n maastokarttaa laitteeseen. Niinpä menin koko testijakson Garminin omalla topokartalla ja sehän oli sen verran hyvä, ettei muuta karttaa edes osannut kaivata. Ulkomaillakin tällä uskoisin pärjäävän aika pitkälle. Navigointikin onnistuu näitä mukana tulevia karttoja käyttäen hyvin.
Laitteessa on sisäistä muistia 16 gigatavua, mikä riittää varsin hyvin geokätköille ja kartoillekin. Mikäli haluaa vielä lisätilaa, niin laitteeseen saa microSD-kortin avulla vielä lisää tilaa kartoille. Tosin karttojen tarve saa olla aika iso, että tähän täytyy lähteä.
Jos laitteen päättää hankkia s-versiona niin toki edelleen maanmittauslaitoksen topografiset kartat koko Suomesta on saatavilla ja ulkomailla voi käyttää OpenStreetMap-karttoja. Maksullisiakin kartta-aineistoja on tietysti tarjolla esimerkiksi veneilykäyttöön, mutta geokätköillessä pärjää hyvin maksuttomilla kartoilla.
Laitteessa on myös BirdEye -satelliittikuvat, joihin en ollut aiemmin itse tutustunut. Toiminnon avulla voi WiFin kautta ladata halutun alueen satelliittikuvat. Ihan kätevää, jos vaikka patikoidessa haluaa nähdä, miltä alue näyttää lintuperspektiivissä. Myös kätköilyssä tämän avulla voi helposti katsoa missä kätkö satelliittikuvan mukaan oikeastaan onkaan. Toisaalta kyllä jos älypuhelin toimii, niin saman voi ehkä hieman helpommin tarkistaa myös puhelimella. Aiemmin BirdEye-toiminto vaati vuositilauksen, mutta ainakin tämän laitteen avulla sitä voi käyttää ilmaiseksi.
Ohjelmisto
Garmin GPSMAP 66st:n ohjelmisto on tuttu aiemmista Garmineista ja GPSMAP-laitteista. Toki päivityksiä on uusien ominaisuuksien myötä tullut paljon. Erittäin miellyttävää on se, että tällä kertaa julkaisussa ei ole mukana perinteisiä bugeja, jotka käynnistävät laitteen uudestaan. Suurempia softabugeja en muutenkaan huomannut yhtä lukuunottamatta. Jos kätkökuvauksen avaa, ja tekee vaikka multikätköä, niin olisi hirmu kiva, jos laite muistaisi kätkökuvauksen kohdan, jota oltiin lukemassa, jolloin voisi välillä katsoa karttaa ja välillä kätkökuvausta tarkastaakseen multin laskukaavat. Laite näin tekeekin, mutta kun kätkökuvaukseen palaa, laite näyttää viimeksi luettua kohtaa noin 2 sekuntia ennen kuin ruutu päivittyy kuvauksen alkuun. Voi tietysti olla, että Garminilla ollaan sitä mieltä, ettei tämä ole bugi laisinkaan, vaan haluttua toiminnallisuutta.
Pienellä konfiguroinnilla käyttöliittymän saa toimivaksi ja kätköjen etsiminen on melko sujuvaa. Kätkön kirjaaminen löydetyksi vaatii kyllä luvattoman monta napin painallusta. Olisi kiva, jos toimintoja voisi itse konfiguroida laitteen eri nappeihin. Tämä Oregonista tuttu ominaisuus olisi tervetullut. Mutta näin se oli vanhassa 62:ssakin, ettei nappeja voinut itse konfiguroida.
Parhaan kuvan laitteen ohjelmistosta saa ehkä kun sen näkee itse käytössä. Niinpä kuvasin pienen videon aiheesta.
GPS:n tarkkuus
GPSMAP 66 tukee kolmea eri paikannusjärjestelmää: GPS, GLONASS ja GALILEO. Asetuksista voi valita joko GPS:n tai GPS + GLONASS tai GPS+GALILEO. Kaikkia kolmea järjestelmää ei saa käyttöön yhtä aikaa, eikä myöskään GLONASS + GALILEO yhdistelmää. Pääosan testijaksosta käytin GPS+GLONASS yhdistelmää ja laite oli häkellyttävän tarkka. Perinteistä nollapisteen vaeltelua ei ollut havaittavissa ollenkaan. Laite näytti jokaisella etsityllä kätköllä just eikä melkein. Esimerkiksi eräällä patikkaretkellä mukana oli Oregon 600, Oregon 700, iPhone, Android ja GPSMAP 66st. Välillä siinä missä muut laitteet kärsivät katvealueista ja kätköä etsiessä etäisyys heitteli 5-30 metrin alueella minne sattui, niin GPSMAP 66 näytti koko ajan samaa lukemaa ja ohjasi tarkasti kätkölle. Vaikea arvioida, onko hyvä tarkkuus seurausta satelliittijärjestelmistä vai ulkoisesta antennista. Koska Oregonissakin minulla on ollut käytössä GPS+GLONASS kombo, luulisin, että hyvä tarkkuus johtuu ulkoisesta antennista.
Garmin Explore
GPSMAP 66 tukee myös Garmin Explore sovellusta. Garmin Explore on mobiilisovellus, jonka kanssa GPS-laite juttelee Bluetoothin yli. Explore helpottaa reittipisteiden hallintaa ja auttaa suunnittelemaan patikointireissuja. Explorella voi ladata GPS-laitteen reittipisteet ihmeteltäväksi. Samoin onnistuu uusien reittipisteiden luominen. Kätevää, jos on vaikka lähdössä patikoimaan ja haluaa suunnitella reitin etukäteen reittipisteiden avulla. Geokätköjä Explore ei kuitenkaan näytä. Sen sijaan reitit ja jäljet ovat sovelluksessa nähtävillä reittipisteiden lisäksi. Sovellus toimii hyvin, mutta minulla oli ongelmia yhteyden kanssa GPS-laitteeseen ja laitetta sai synkronoida useamman kerran ennen kuin kaikki reittipisteet oli saatu siirrettyä. Muutoin sovellus tuntui olevan intuitiivinen käyttää.
Exploren lisäksi GPSMAP 66 tukee Garmin Connect IQ -sovellusta, jonka avulla voi GPS:ään ladata sovelluksia.
Geokätköily laitteella
Kuten lähes kaikki Garminit jo pitkän aikaa, niin GPSMAP:kin tukee “paperintonta kätköilyä” eli laitteeseen ladattua kätkökuvaukset .GPX muodossa (.GGZ muoto on myös tuettu). Lisäksi laite tukee Oregon 700-sarjan tapaan kätköjen lataamista Geocaching.comin API:n avulla. Live-kartalle saa ladattua vain 30 kätköä kerrallaan, eikä lataaminen ole läheskään yhtä helppoa kuin geokätköilymobiilisovelluksilla. Hyödyllisin ominaisuus kätköjen lataamisessa on geocaching.comissa tehdyn listan lataaminen GPS-laitteeseen. Tällä tavoin saa ladattua useamman kätkön kerralla helposti laitteeseen. Mysteerit, joihin on talletettu omia koordinaatteja geocaching.comiin ladataan Garminiin siten, että se näyttää päivitetyt koordinaatit alkuperäisten sijasta.
Kätkökuvaukset saa hienosti näkyviin ja kätkön valittua kohteeksi. Alkuun oli pientä säätöä, kun en ymmärtänyt laittaa reititystä automaattisesti kätkölle suorinta tietä vaan reitti kulki teitä pitkin ja etäisyyttä kätkölle ei ollut järkevästi nähtävissä. Koitin myös Prompted -tilaa navigoinnissa ja tällöin laite kysyi joka kerta, että haluatko mennä kätkölle teitä pitkin autolla tai teitä pitkin pyörällä, vai kävellen vai linnuntietä (ja monta muuta vaihtoehtoakin oli). Lopulta tajusin laittaa navigointiasetuksen asentoon “direct routing”, jolloin laite näytti etäisyyttä linnuntietä pitkin kätkölle, mikä on monesti se haluttu tilanne.
Kätkön merkkaaminen löydetyksi ei laitteella ollut alkuun erityisen helppoa. Napin painalluksia kertyi lähemmäs kymmenen ennen kuin kätkö oli merkattu löydetyksi. Tähänkin löytyi asetuksista apu, kun ymmärsi vaihtaa Ribbon -asetuksen pois (Settings-> Menus -> Page sequence => Page Ribbon Display => Off). Tämän jälkeen kun säätää kätkökuvauksen näkymään kartan viereisessä näkymässä, niin kirjaaminen on suhteellisen suoraviivaista. Silti pitää vielä iskostaa oikea nappiyhdistelmä selkärankaansa. Se kyllä onnistuu pienellä harjoittelulla.
Muutoin laite toimii kätköilyssä erittäin hyvin ja on todella tarkka.
Retkeily laitteella
Geokätköilyn ohella laittetta voi toki käyttää retkeilyyn. Mielestäni laite toimii siihen hyvin ja laitteen omalla kartalla pärjää todella pitkälle. Virransäästötila auttaa patikoijaa, koska varapattereita ei tarvitse kantaa mukana paljoa. Laitteeseen saa Wikiloc-palvelusta ladattua vaellusreitit Garmin Connect IQ -sovelluksen kautta ja se helpottaa vaelluksen suunnittelua etukäteen. GPSMAP 66:n mukana tuleva karbiinihaka on aavistuksen pieni ja kannattanee vähintään harkita ostaisiko lisävarusteena reppukiinnikkeen tai jojon, joihin laitteen saa kätevästi roikkumaan.
Oregon 750 vai GPSMAP 66st
Koostin pienen vertailu taulukon mitä eroa on Oregon 750:llä ja GPSMAP 66st:llä. Ehkä tämä helpottaa päätöstä jos empii kumpi näistä kahdesta laitteesta olisi parempi valinta omiin käyttötarpeisiin.
Ominaisuus | GPSMAP 66st | Oregon 750 |
---|---|---|
Mitat | 6,2 x 16,3 x 3,5 cm | 6,1 x 11,4 x 3,3 cm |
Paino pattereiden kanssa | n. 230 grammaa | n. 210 grammaa |
Näyttö | 3 tuumaa, 240 x 400 pikseliä | 3 tuumaa, 240 x 400 pikseliä |
Patterit/akut | 2 x AA patterit/NiMH akku (ei mukana) | 2 x AA patterit/akut, mukana NiMH-akkupaketti |
Patterien kesto | n. 16 tuntia / 1 viikko virransäästötilassa | n. 16 tuntia |
GPS/Glonass/Galileo-tuki | Kyllä/Kyllä/Kyllä | Kyllä/Kyllä/Ei |
Vesitiiviys | IPx7 | IPx7 |
Yhteydet | WLAN, Bluetooth, ANT+, micro-USB | WLAN, Bluetooth, ANT+, mini-USB |
Tallennustila | 16 GB (tukee myös microSD-kortteja 32 GB asti) | 4 GB (tukee myös microSD-kortteja 32 GB asti) |
Reittipisteet | 10000 reittipistettä, 250 reittiä | 10000 reittipistettä, 200 reittiä |
Jälkiloki | 20000 pistettä, 250 tallennusta, 300 fit-suoritusta | 20000 pistettä, 250 tallennusta |
Sähköinen kompassi (3-aks) | Kyllä | Kyllä |
Barometrinen korkeusmittari | Kyllä | Kyllä |
Kamera | Ei | 8 megapikseliä |
Taskulamppu | Kyllä | Kyllä |
Garmin connect IQ | Kyllä | Kyllä |
Geocaching LIVE | Kyllä | Kyllä |
Roundtrip -toiminnallisuus | Kyllä | Kyllä |
Ilmoitukset älypuhelimesta | Kyllä | Kyllä |
Garmin Explore | Kyllä | Ei |
BirdsEye-lataus | Kyllä (ei vuositilausta) | Kyllä (1 vuosi) |
Yhteenveto
Monet Garmin 750 -arviosta tutut ominaisuudet, kuten notifikaatiot, säätiedot, yms ovat tarjolla GPSMAP 66st -laitteessa. En näihin perehtynyt tässä arviossa enempää vaan koitin keskittyä tarkemmin uusin ominaisuuksiin.
Maailmalla jonkin verran raportteja bugisesta softasta ja kaatuilusta mutta itse en tätä kokenut. Oikeastaan vain kerran testijaksolla laite kaatui, kun muokkasin reittipistettä. Muuten laite on toiminut moitteetta.
Nappien avulla laitteen käyttäminen kosketusnäyttögepsiin tottuneelle tuntuu hieman vanhanaikaiselta ja huomaan useasti yrittäväni painaa laitteen näyttöä. Toisaalta napeissa ja kosketusnäytön puuttumisessa on se hyvä puoli, että sade ei haittaa laitteen käyttöä ollenkaan. Myös paksummat rukkaset kädessäkin laitteen käyttö on mahdollista, jolloin talvella ei tarvitse riisua hanskoja laitteen käyttämiseksi. Tässä ilmainen vinkki Garminille: Tehkää hybridimalli, jossa on kosketusnäyttö ja napit. Moni asia, kuten vaikka koordinaattien syöttäminen, olisi kosketusnäytöllä helppoa, mutta kun näyttö on lukittu voisi nappien avulla suorittaa muut toimenpiteet, esim. kätkön kirjaaminen löydetyksi hanskat kädessä. Se vasta olisi kätevää se!
GPSMAP 66s sisältää uusimman Garminin softan. Uusin ei automaattisesti ole paras, mutta kyllä se sitä tässä tapauksessa on. Ominaisuuksia on tullut lisää ja käyttöliittymään on tullut taas jonkin verran parannuksia. Softa toimii hyvin, kunhan alkuun malttaa asettaa oikeat asetukset laitteeseen. Palataan siihen toisessa kirjoituksessa.
Kartan vieritys on aika hidasta GPSMAP 66:ssa. Nuolinäppäimellä kursori liikkuu kartalla ja kartta latautuu melko hitaasti. Tämä on iso ero Oregon 700 -sarjaan, jossa kartan vierittäminen sujuu nopeasti.
Henkilökohtaisesti ehkä valitsisin Oregon 700-sarjalaisen kuitenkin, koska tykkään kosketusnäytöstä. Jos taas vierastaa kosketusnäyttöä ja vannoo perinteisesti fyysisten nappien voimaan, niin en näe mitään syytä olla hankkimatta GPSMAP 66st:tä. Mainio GPS, joka on tarkka ja jolla varmasti löytyy kätköt ja hoituu patikointireissut. Etenkin patikkareissulle virransäästömoodi on tervetullut lisä, joka saattaa hyvinkin kääntää vaakakupin kohden GPSMAP 66:ta.
Hintaa Garmin GPSMAP 66s:llä on Kiven Alla-verkkokaupassa 399 € ja GPSMAP 66st:llä 449 €. Jos laitetta harkitsee ostavansa, kannattaa kysyä Kiven Alla -kaupasta myös Club Garminista, jonka jäsenenä saa ilmeisesti alennusta mm. tästä laitteesta.
Aiemmin kirjoitettua Garmin GPS-laitteista
- Nimimerkki Garmin GPS:n aloitusnäyttöön
- Testissä: Garmin Montanan polkupyöräteline
- Testissä: Garmin Montana 750i
- Testissä: Garminin jojokiinnike
- Testissä: Garmin GPSMAP 66st
- Korjattu suomenkielinen käännös Oregon 7×0 -laitteisiin
- Testissä: Garmin Oregon 750t
- Testissä: eTrex Touch 35
- Vertailu: eTrex 30x, eTrex touch 25 ja 35
- Testissä: Garmin eTrex 30x
- Garmin Oregon 650 – Katsaus 5 kk myöhemmin
- Testissä: Garmin Oregon 650
Vaikken itse uutta kepsiä ole hankkimassa, oli mielenkiintoista lukea tämä arvostelu Garminin peruskäyttäjänä. Ja muutoinkin olen tykännyt tästä blogista (varsinkin joulukalenteripostaukset olivat hauska idea :)), joten on mukava kun uusin kirjoitus napsahtaa suoraan sähköpostiin. Kiitokset ja Mukavaa kätköilyvuotta!
Kiitos Anne, mukavaa kätköilyvuotta myös sinulle! Kiva kuulla, että juttu oli mielenkiintoinen myös Garminin omistajalle. Onhan se hyvä aina pohtia, onko se oma laite päivittämisen tarpeessa vai ei.
Tätä testiä olikin jo odoteltu… 😉
Löytyykö Garminin uutukaisesta suomalaisten maastokarttojen koko Suomen kattava ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatisto -asetus suoraan, vai pitääkö se ottaa käyttöön vanhempien laitteiden (GPSMap 62 & 64) tapaan “Käyttäjän ruudukko / User Grid” -toimintoa hyödyntäen?
Toimivatko Garminin Bluetooth -ominaisuudet sekä iPuhelimen että Androidien kanssa moitteetta?
Kiitos testiraportista!
Mukavaa, että tätä osattiin odottaa. En ole ihan varma ymmärsinkö ensimmäisen kysymyksen oikein, mutta laitteessa on Finnish grid position format asetuksessa valittavissa. Ehkä tämä on se asetus, mitä tarkoitit?
Tässä vielä kuva asetuksesta. Ainakin tuossa valikossa on mainitsemasi user grid -vaihtoehto myös.
Uskoisin, että Bluetooth-yhteydet toimivat ongelmitta myös Android-laitteiden kanssa. Valitettavasti minulla ei ole vieläkään Android-laitetta käytössäni, joten en ole, enkä helposti pysty tätä kokeilemaan. Ehkä pitää järjestää joku kolehdin keruu lukijoilta, jotta saadaan testilaitteet bloggarille kuntoon
Ja Kiitos Harri, kun jaksat aina välillä kommentoida ja kysellä.
Luulen, että nyt testatun Garmin GPSMap 66st:n Position Format / Sijaintimuoto -valinnan “Finnish Grid” alta Garminista löytynee sama, 62/64-malleista tuttu, vanhaakin vanhempi Yhtenäiskoordinaatisto YKJ (https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhten%C3%A4iskoordinaatisto). Kaipaamani sijaintimuotomäärityksen, nykyisin suomalaisissa maastokartoissa vuodesta 2005 alkaen käytetyn, tasokoordinaattijärjestelmän ETRS-TM35FIN (https://fi.wikipedia.org/wiki/ETRS-TM35FIN) joutunee siis edelleenkin kytkemään työläästi User Grid -asetuksen avulla. Useimmat geokätköilijät lienevät hyvin tyytyväisiä hddd° mm.mmm’/WGS84 -tyyppisiin maantieteellisiin koordinaatteihin, mutta painettujen paperisten maasto- ja peruskarttojen kanssa toimijoille tasokoordinaateista olisi paljon iloa.
Garmin ei lisänyt laitteisiinsa ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatistovalintaa, vaikka se on ollut virallisesti käytössä Suomessa jo vuodesta 2005 alkaen. EVVK?!
Kokemukset Garmin 66:n ja Android-luurien BT-yhteensopivuudesta kiinnostaisivat ennen ostopäätöksen tekemistä.
Joo YKJ ja ETRs-TM35FIN sinänsä on tuttuja mutta en tiedä miten voisin etsiä vastauksen kysymykseesi siitä kumpaa Garmin käyttää. Jos on jotain vihjettä siihen, niin voin asian koittaa selvittää.
Kiven Alla kaupasta voi varmasti tiedustella tuota Android-yhteensopivuusasiaa tai jos kuljeskelet Tampereella päin niin voihan tuota testilaitetta tulla vaikka kokeilemaan
Vaihdoin kosketusnäyttöisen tähän nappulalaitteeseen. Ensimmäinen kätköhaku oli aika hankalaa, mutta hyvin pian oppi laitteen metkut. Oman android-laitteen kanssa pelittää loistavasti. Ja onhan laitteessa bugi, joka jumii sen totaalisesti. Valitsemalla sivuvalinta palkkiin keskiarvomittauksen, pääsee nautiskelemaan jumista, joka jäädyttää näytön paikalleen ja ainoastaan akkujen irroitus ja uudelleen käynnistys hävittää näyttökuvan ja laite käynnistyy. Kummallista kyllä, päävalikosta valittuna keskiarvomittaus toimii loistavasti. Minulla on tuo st-malli. Ainakaan se ei osaa osoitehakua. Kaikenkaikkiaan tämä on mainio laite kätköilyyn. Tarkkuus on tosiaan loistava. Vinkkejä otan vastaan ja jaan hyvin mielellään.
Kiitos JPardain kokemusten jakamisesta. Itsekin löysin yhden jumin waypointin muokkaamisesta. Uskoisin, että kaatumiset ja jumit korjataan tulevissa päivityksissä kunhan käyttäjät jaksavat niistä ilmoitella Garminille.
EVVK UTM
https://mega.nz/#!67R3HQIJ
Avain: tUzIpEOb2L8Yt8M5tf7LmH8MqOLpzYbC04AYybOt-bo
Eipä hassumpaa, uusi 2.50-ohjelmisto näyttää poistaneen kaikki löytämäni bugit !
No mutta sehän kuulostaa oikein hyvältä! Kerrankin näin.
Hei.
Saako tuohon 66st malliin asennettua koko maailman kartaston?
Saako kordinaatit näytölle isolla numeroilla? että heikko näköinen näkee numerot?
Kiitos.
T: Kalle.
Terve Kalle,
Mukana tuossa st mallissa tulee pohjakartta, joka on suhteellisen tarkka niiltä osin kuin se maailman kattaa. Garminilla ilmeisesti homma menee niin, että Euroopassa myydyissä malleissa kartta on tarkka Euroopan osalta ja pohjois-Amerikassa myytävissä malleissa taas vastaavasti pohjois-Amerikan osalta. En tiedä onko missään myynnissä koko maailmaa kattavaa tarkkaa karttadataa ja paljonko se maksaisi. Mutta toki esim. OpenStreetMapista voi asentaa haluamansa maat ja muistinkortin koko rajoittaa paljonko maita laitteeseen mahtuu.
Koordinaattien kokoa on hankala arvioida, kun ei tiedä kuinka heikkonäköisen pitäisi ne nähdä. Parhaiten asia varmaan selviää, kun poikkeat jossakin laitteita myyvässä liikkeessä ja pyydät nähdä kuinka isolla koordinaatit saa näkyviin. Omasta mielestä isot data kentät ovat jo reilun kokoisia ja niistä saa hyvin selvää, mutta kuten sanoin asia on varmaan aika yksilöllinen. Ainakin kartan nimistön kokoa voi myös säätää laitteen asetuksista, että sinänsä kartastakin pitäisi saada hyvin selvää. Uskoisin, että esimerkiksi Kiven Alla -verkkokaupassa osataan auttaa asiassa jos soittelet heille.
Hei Weellu.
Kiitos vastauksesta ja testistä.
Testisi innoittamana ostin 66st:n.
Jos sallit, niin pari kysymystä vielä esittäisin.
Kirjoitit:
Softa toimii hyvin, kunhan alkuun malttaa asettaa oikeat asetukset laitteeseen. Palataan siihen toisessa kirjoituksessa.
-Joko olet julkaissut tuon “toisen kirjoituksen asetuksista?”
-Voisitko kertoa geökätköilyyn laitettavat mahdollisimman parhaat asetukset?
Ostin 66st ennenkaikkea geokätköilyä varten.
Kiitos.
T: Kalle.
Terve Kalle,
Kiva kuulla, että kirjoituksesta oli apua päätöksen tekemisessä. Asetuksista en ole vielä(kään) saanut aikaiseksi juttua. Pitäisi se kyllä tehdä ihan itsellekin muistilapuksi. Ihan pikaiseen en kyllä sitä nytkään uskalla luvata, sillä tässä on pari muuta juttua tulilla jo. Mutta nostetaanpa tuon prioriteettia 🙂
– Weellu
Hei Weellu.
Kiitti vastauksesta ja infosta.
Jään odottamaan asetus artikkelia.
Kiitos.
Kallelle ja muillekin uuden GPS:n omistajille vinkiksi:
GPSrChive-sivustolla lienee kattavin kuvaus Garmin GPSMap 66/st mallista ja sen ominaisuuksista:
https://www.gpsrchive.com/GPSMAP/GPSMAP%2066/index.htm
Pystyykö tätä laitetta käyttää ilman Wi-Fiä geokätköillessä?
Terve geoetsivät! Kyllä pystyy käyttämään, kun lataa kätkötiedot etukäteen tietokoneella tai käyttää yhteyttä puhelimen kautta.