Onko geokätköily kriisissä?

Aiemmin vuosikatsauksissa (esim. tässä) olen jo muutamana vuonna ollut huolissani siitä, että aktiivisten geokätköilijöiden määrä laskee. Onko geokätköily kriisissä? En tiedä miksi aihe minua vaivaa, mutta ajattelin kirjoittaa siitä. Jospa sillä tavalla se ei enää häiritsisi. Perehdytäänpä hieman siihen, mistä on kyse.

Laskeva käyrä

Alla on käyrä, joka näyttää aktiivisten geokätköilijöiden määrän koko maailmassa läpi geokätköilyn historian vuoden 2017 loppuun saakka.

Lähde: project-gc.com. Kiitokset ruotsalaiselle kätköilijälle Per Hallenille luvasta käyttää hänen kuvaansa.

Geokätköilyn alkuvuosina lajin harrastajien määrän kasvu oli täysin riippuvainen heistä, jotka käyttivät erillistä GPS-laitetta tai pelkästään karttaa – ei puhelimia. Kun älypuhelimet alkoivat yleistyä ja niiden sovellukset muuttua helppokäyttöisimmiksi, alkoi kätköilijöiden määrä selkeästi kasvaa. Tämä on nähtävissä käyrässä noin vuoden 2008 paikkeilla. Tässä täytyy muistaa, että vaikka Suomessa älypuhelimet ja mobiilidata olisivat olleet arkipäivää jo aiemmin, ei se välttämättä ole ollut sitä maailmanlaajuisesti.

Taitekohdassa 2015

Vuosina 2013 ja 2014 on kätköilijämäärissä oli todella nopeaa kasvua, joka alkoi vuoden 2015 paikkeilla hieman taittua. Siitä tulikin geokätköilyharrastuksen kulminaatiopiste maailmanlaajuisesti ja seuraavina vuosina (2016-2017) aktiivisten geokätköilijöiden määrä on pudonnut. Nämä tilastot eivät valitettavasti kerro vuosista 2018 ja 2019 mitään. Vuodesta 2018 ei ole saatavilla yhtä luotettavaa tilastoa, laskun tahti näytti project-gc.com tilastojen perusteella hieman rauhoittuneen ollen 5 prosentin luokkaa. Vuonna 2019 kokonaisuutena alkuvuoden aikana lasku on ollut yhteensä 10 % mutta esim. tätä kirjoittaessa viimeisen muutos viimeisen kuukauden aikana on ollut -6 %. Eli pari viime vuotta lasku on ollut samaa luokkaa.

Kätköjen piilotusmäärissä taas pudotus on ollut vuonna 2018 jyrkkä -22 % ja vuonna 2019 -9% tähän mennessä. Tämä ehkä osaltaan selittyy sillä, että yksinkertaisesti parhaat kätköpaikat suosituilla alueilla on jo käytetty. Toisaalta uudet kätköilijät saattavat myös kokea, että kätköjä on jo riittävästi etsittäväksi, vaikka toki kätkön piilottaminen on noin puolet harrastuksesta.

Lähde: Project-gc.com – Vuoden 2018-2017 erotuksia (joskaan kuvassa ei ole koko vuosi 2018)
Lähde: project-gc.com – vuodet 2019 vs 2018 (kesän 2019 tilanne)

Suomessa ja Ruotsissa lasku on vastaava, mutta käännekohta kätköilijöiden ja kätköjen määrän suhteen on Suomessa tapahtunut myöhemmin kuin muualla maailmassa.

Google tietää

Jotain kätköilyn suosiosta kertovat myös Google-haut. Niinpä tarkastin Google Trends -palvelusta, kuinka usein hakusanaa “geocaching” on haettu. Alla olevista tilastoista näkyy selvästi, että suosio on hieman laskenut. Myös kesäajan piikit ovat selvästi nähtävissä.

Maailmanlaajuiset hakutilastot. Keski-Eurooppa (Tsekki ja Saksa) ovat alueita, jossa hakutermi on suosituin, mutta hieman yllättäen Portugali on tilastossa kakkosena.
Suomen hakutrenditilastot noudattelevat samaa kaavaa kuin maailmalla. Eniten geocaching-termillä on haettu Pohjanmaalla. Ehkä kaksikielisyys myös aiheuttaa vinoumaa, jos muualla haetaan enemmän termillä geokätköily?

Kriisi vai uusi alku?

Ei geokätköily ole kriisissä. Lajilla menee vahvasti ja sillä on vankka ja aktiivinen harrastajajoukko. Ei kuitenkaan voi sivuuttaa, että jyrkällä harrastajamäärän kasvulla on ollut ja on hintansa. Harrastajamäärän äkillinen kasvu on lisännyt heikosti mietittyjen kätköpiilotusten määrää ja tusinapurkkeja. Lisäksi geoeroosio on lisääntynyt ja kätköille syntyy nopeasti polkuja. Myös kätköjen kohtelu on huonontunut ja kätkö ollaan valmiita vaikka särkemään, jotta nimi saadaan logiin. Osaltaan myös kätköilijämäärän lisääntyminen on johtanut “sääntöjen” tiukennuksiin, kuten kieltoon piilottaa kätköjä liikennemerkkeihin. Osaa pitkään harrastaneita kätköilijöitä nämä muutokset ovat varmasti ärsyttäneet. Tietysti on aivan mahdotonta sanoa johtuvatko nämä ilmiöt harrastajamäärän kasvusta vai jostain muusta. Kasvua on kuitenkin helppo syyttää.

Tulevaisuus näyttää siltä, että lasku on taittumassa. Hype-käyrässä ollaan geokätköilyn osalta pääsemässä tasaantumisvaiheeseen. Se, että harrastajamäärä ei välttämättä ole enää suuressa laskussa on lohduttavaa, sillä koko harrastus riippuu Groundspeakista, joka myös Geocaching HQ:na tunnetaan ja jos tämä yritys kaatuisi, niin nykyisenlainen kätköily ei voisi jatkua. Mutta luultavasti tilalle tulisi joku muu – mahdollisesti avoimempi – toimija.

Geokätköilyllä on monia valtteja suhteessa muihin sijaintiin pohjautuviin peleihin. Geokätköily on ollut olemassa jo 20 vuotta, joten tuskin se on ihan heti häviämässä. Pokemon GO tai muut kilpailijat kuten Munzee, ovat olleet pelikentällä vähemmän aikaa, mutta näillä muillakin peleillä tai harrastuksilla menee hyvin. Ehkäpä osa kätköilijöistä on vaihtanut aktiivikätköilyn Pokemoniin, Munzeeseen tai vaikkapa Flag Stackkiin. Geokätköilyn ero moniin muihin paikannukseen perustuviin peleihin on myös se, että vaikka geokätköilyssä premium-jäsenyydellä saa etuja, niin sillä ei saa merkittävää etua. Toisin kuin monissa mobiilipeleissä.

Geokätköilyn vahvuus on myös siinä, että kätköt ovat toisten kätköilijöiden piilottamia. Ne vievät paikkoihin, joihin ei tulisi muuten mentyä tai toteutus on jotakin täysin odottamatonta. Mielikuvituksella ei ole rajoja. Sen sijaan esim. Pokemonissa tietokone arpoo Pokemoneja kartalle satunnaisiin paikkoihin ja Poke stopeillekin on määritelty tietyt ehdot, minkä perusteella niitä kartalle sijoitetaan. Uskon, että geokätköille on paikkansa, vaikka muita sijaintiin pohjautuvia pelejä tulee markkinoille ja ne varmasti vievät kätköilijöitä mennessään.

Mitä mieltä itse olet? Onko geokätköily kriisissä vai ei? Mistä kätköilijämäärän ja piilotusmäärän pudotus johtuu? Kommentoi ja osallistu keskusteluun.

12 comments

  1. Omalla kohdallani harrastukseen tuli notkahdus siinä vaiheessa, kun oman kotikaupungin purkit alkoivat olla haettuna. Toki uusia kätköjä ilmestyy tasaiseen tahtiin ja tapahtumiin on kiva osallistua, mutta tuossa on selkeä kipukohta harrastamisessa. En mielelläni lähde ajamaan pidemmälle pelkän kätkön perässä jo ihan ilmastosyistä.

    Mietin lähinnä miten harrastusta voisi kehittää niin, että ilman matkustamisvaatimusta myös pidempään harrastaneet saisivat lajista enemmän irti kotikulmilla. Onneksi on olemassa mysset, joiden parissa saa kulutettua joskus viikkojakin, kun ei sytytä… 🙂

    1. Itsellä ainakin etsintätahdin hidastaminen merkittävästi auttoi siihen, että lähikulmilla alkoi yhtäkkiä riittää etsittävää. Toki ymmärrän myös sen, että addiktio on pitkään kova. Itsellä alkoi purkkeja jäädä lähiseuduille siinä vajaan 10 vuoden harrastamisen jälkeen, jonka jälkeen palautui semmonen alkuaikojen leppoisa tahti.

  2. Yksi vaikuttava osatekijä on varmaankin myös ilmastonmuutoskeskustelu, joka vaikuttaa ihmisten liikkumistapoihin. Kyllä välillä tulee itsekin harkittua pidemmän turneen tekemistä vain kätköilyn tähden. Nykyään mennyt osaltani hyvin usein siihen että jos johonkin suuntaan on muuta asiaa, niin sitten siinä samalla purkkeja. Tois

    1. Joillekin se on varmasti yksi vaikuttava osatekijä. Tämä on aihe, josta on pitänyt jo kirjoittaa pidemmän aikaa. Ehkä siis siihen palataan pian. Tai sitten ei 🙂

  3. Totta kai tähänkin saatiin ilmastoahdistus ympättyä, miksipä ei…

    Itselläni kätkökiinnostus laski premium-käyttäjäkauden aikana. Maksulla ei todellakaan saa sen suurempaa lisäarvoa ja/tai maksu on aivan liian suuri siihen lisäarvoon nähden. Premium-kätköt eivät todellakaan ole premiumtasoa vaikkakin premikätköilijät haluavatkin aina korostaa laatua purkeissa ja piilotuspaikoissa. Samoja tusinapurkkeja randomipaikoissa ja yhtä paskasti huollettuja kuin muutkin. Oman älykkyyden äärirajoilla ratkaistu mysti ja sitten rämmin jonnekin typerään ryteikköön löytämään filmipurkin kiven alta täynnä paperimössöä…jee, hyvä premium.

    Mystit, jotka eivät millään tapaa edistä kätköilyä kännykällä tien päällä. Kun missä tahansa kaupungissa avaa kätkökartan, niin mielenkiinto lopahtaa välittömästi, kun toinen toistaan enemmän jonkun virtuaalipippelin kasvattavia mysteereitä vilisee näytössä tai (ulkomailla) 38-pisteiset multit kuudensadan eri laskukaavan kera. Ja se purkki.. Kunpa se aika jonkun pöljäilyn miettimiseen käytettäisiin sen sijaan siihen kätköön ja sen piilotukseen, pisteenä iin päälle vielä piilopaikkamaisemaan (no paikka ylipäätään). Mutta ei, pet-putkilo kuusenoksaan… Mikä on oikeasti tavoite tuossa idiotismissa? Uusien purkkien olisi tarkoitus edistää kätköilyä, mutta niitä käytetään korostamaan oman erikoisosaamisen erinomaisuutta.

    Tusinapurkittelu on osin syytä haasteista. Kun tehdään haaste “sitä tätä tota siinä tässä tossa ajassa”, on sen löytämisen mahdollistamiseksi toisten tehtävä ratkaisu. Ratkaisu on tarvittava määrä sopivia purkkeja sopivaan läjään, vaikka mystejä, lettereitä, multeja, joissa loppunaatit saa kätevästi suoraan tai todella pienellä vaivalla. Ja sitten on taas kasa huonosti huollettuja purkkeja. Joskin monesti tradi-traileille ok vaihtelua pienellä aivovoimistelulla.

    “Myös kätköjen kohtelu on huonontunut ja kätkö ollaan valmiita vaikka särkemään, jotta nimi saadaan logiin.” Ja vaikka ei saataisikaan, niin logataan löydetyksi. Viime aikojen hupina on ollut verrata käymieni purkkien kätkölogista löytyneitä nimimerkkejä nettiin tehtyihin merkintöihin. Mutuna on kovasti lisääntynyt tuo virtuaalikätköily ja etenkin premiumkäyttäjien hyvin edustettu “ei ollut kynää mukana” -löytäminen. Ja ei, en puhu nyt ensimmäisiä kymmeniä tai satoja löytäneistä vaan ihan tuhansien purkkien löytäjien merkinnöistä. Taustalla…tilastot ja yleinen välinpitämättömyys?

    Em. asiat ynnättynä soveltuvissa maissa lumeen ja tuiskuun, niin daa-a, että talvella ei sitten lähdetä tonkimaan sitä purkkia sieltä kiven alta. Talvilöydettävän laadun perään viitsii hangessakin rämpiä.

    Yksinkertaistettuna laskevaan käyrään ovat syynä itse kätköilijät.

    Todettakoon lopuksi, että en minäkään Suomessa lähde pidemmälle ajamaan kätkön vuoksi. Paitsi sunnuntaisin. Lennän ensin ko. maahan ja ajan sitten vuokra-autolla 1000-2000 kilometriä kierrellen purkin sieltä ja toisen täältä samalla maisemat sun muut nähtävyydet katsellen. Kiitos ahdistuneiden, on koneissa ja teillä enemmän tilaa.

    1. Tiukkaa asiaa Larvitsalta. Paljon on tuossakin varmasti totta ja osassa varmasti värikynää. Ilmastoasioissa sanoisin, että jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. Rohkenen silti olla eri mieltä, koska jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen 🙂 Palataan siihen aiheeseen joskus myöhemmin omassa kirjoituksessaan – jos saan aikaiseksi.

  4. Geokätköily on ollut kriisissä vuosikaudet. En ymmärrä miten harrastajamäärän laskeminen voisi ketään häiritä. Ellei sitten taustalla ole jotain rahallista intressiä. Ehkä oikea syy huoleen on käteen tippuvien pennosten määrän väheneminen blogin mainostulojen tai jonkin muun kytköksen kautta?

    Takana on melkein kymmenen vuotta kätköilyä ja kyllä ne alkuvuodet olivat kätköilykulttuurin osalta parhaita. Harmittaa etten tajunnut aloittaa vielä aikaisemmin. Harrastajamäärien lisääntyessä meno on mennyt koko ajan oudommaksi. Mihinkään ei jakseta perehtyä kunnolla ja kaikki pitää saada heti. Mysteereitä ei jakseta ratkoa, koska niihin kuluu aikaa ja aivojakin pitäisi käyttää. Purkit hajotetaan jos ei muuten päästä lokiin käsiksi. Tälläiset harrastajat saavat häipyäkin harrastamaan pokemonia ja muita pelejä.

    Toivon hartaasti, että harrastajamäärä tippuu taas alle miljoonaan.

    1. Se on Latvalalle tähän kommentoitava, että tämä blogi on tuottanut pitäjälleen aika tarkalleen nolla euroa. Itse asiassa summa on negatiivinen ja useamman satasen, jos ei tuhansia euroja negatiivinen.

      Toki se varmasti näyttää ulospäin siltä, että bloggari ajelee Lambolla purkilta toiselle.

      Muutoin samoilla linjoilla kommenttisi kautta.

      1. Ja lisään vielä sen, että blogissa ei ole ollut mainoksia sen jälkeen, kun blogi poistui WordPress.comista. Ja ihan omasta taskusta olen hostausta maksellut, ettei lukijoiden tarvitse katsella mainoksia.

  5. On totta, että kätköilykulttuuri on muuttunut. Kun 16 vuotta sitten aloitimme, aktiivisia kätköilijöitä oli Suomessa ehkä 50 ja kätköjä noin 300. Silloin sitä tunsi puolet Suomen harrastajista ja harvoihin miitteihin lähdettiin satojen km päähän. Se oli erilaista harrastamista. Ehkä silloin oli suhteessa vähemmän erilaisia kielteisiä lieveilmiöitä. En tiedä.

    Ei kaikki ole silti nyt huonommin kuin ennen. Nykyään on niin hienoja toteutuksia, ettei sellaisista osattu edes haaveilla alkuaikoina. On tullut kiinnostavia uusia kätkötyyppejä: wherigot, letterit, adventure labit, örtit. Favosysteemikin luotiin jossakin vaiheessa, ja hakutyökalujen avulla voi keskittyä juuri sellaisiin kätköihin, jotka sopivat omaan harrastamistyyliin. Ei ole pakko hakea yhdentekeviä purkkeja. Toisaalta tilastokätköily on monen mielestä mukavaa, heitä palvelevat helpot tienvarsikätköt. Jokaiselle jotakin!
    Olen erityisen ihastunut pet-putkiloihin kuusen oksalla: traililla liikkuminen on minulle tärkeintä enkä halua kuluttaa pitkiä aikoja kivenkolojen tonkimiseen. Eikä maastokaan kulu niin paljon.

    Tämä on hieno harrastus. Voidaan jokainen omalta osaltamme huolehtia laadusta.

    1. Paljon on muuttunut tosiaan omistakin alkuajoista, vaikka vain 12 vuotta on tullut oltua mukana. Mukava harrastus kyllä, eikä valittamista sen suhteen. Nykyään etsittävää on enemmän kuin tarpeeksi. Se mitä lasten kanssa kätköillessä kaipaa, on isommat purkit ja jotain pientä vaihtaria lapsille. Se oli ennen toisin.

  6. Hienoja käyriä olet koonnut! Tämä on erinomainen esimerkki “nousu ja romahdus” -dynamiikasta, joka tyypillisesti tapahtuu silloin, kun populaatio pääsee ensin lisääntymään vapaasti ja sitten loppuu resurssit. Oppikirjaesimerkkinä käytetään usein eläinpopulaatiota, joka leviää uudelle saarelle, lisääntyy ja lopulta syö saarella olevan ruoan loppuun.

    Geokätköilijät siis lisääntyivät eksponentiaalisesti vuoteen 2015, kun sana hienosta harrastuksesta levisi ja samaan aikaan teknologia kehittyi ja halpeni. Mikä sitten on se resurssi, joka kätköilyn tapauksessa loppui ja aiheutti kääntymisen laskuun? Tietenkin löytämättömät kätköt! Kuten Weellukin totesit, parhaat paikat ovat jo täynnä kätköjä, ja harrastuksen huono puoli on että kätköt kuluvat loppuun. Moni hidastaa tai lopettaa kokonaan, kun (tavalla tai toisella) kiinnostavat kätköt on haettu.

    Entä tulevaisuudessa? En usko että kätköilyssä nähdään hype-käyrän mukaista toista nousua. Pikemminkin määrät tasaantuvat jollekin tasolle, joka toivottavasti on sopiva sekä harrastajien että HQ:n kannalta. Kätköt uusiutuvat hiljalleen samaan tapaan kuin eläinlajin ruoka siellä autiolla saarella, ja tasaiselle harrastajamäärälle riittää maltillisesti uutta löydettävää – aivan kuten yllä yhdessä kommentissa totesit.

    Ehkä yllä olevasta voi arvata, että minulla on ammatillinen rakkaussuhde systeemidynamiikkaan ja innostuin kun löysin sitä tästä blogikirjoituksesta. Melkein tekisi mieli värkätä systeemidynaaminen malli kätköjen ja kätköilijöiden määristä, laadusta jne. Hmm, saisikohan siitä mysteerin… Tässä vielä lähteeksi pitkänpuoleinen artikkeli http://www.dinamica-de-sistemas.com/paper/21_47.pdf jossa ei ole kätköilyn kannalta muuta kiinnostavaa kuin kuvat 5 ja 6. Kuvassa 5 käyrä 1 näyttää täsmälleen samalta kuin kätköilijöiden määrä. Kuva 6 taas on syy-seurauskaavio, joka selittää havainnollisesti miten dynamiikka syntyy.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.