Haastekätköä tekemässä – osa 2 : Näin tehdään haastechecker

Jatketaan haastekätkön tekemistä käsittelevää juttusarjaa. Toisessa osassa tutustumme siihen mikä on haastechecker ja miten sellainen tehdään omaan haastekätköön. Alla aiempia kirjoituksia, jotka käsittelevät haastekätköjä:

Challenge checker

Vuoden 2015 huhtikuun 21. päivän jälkeen julkaistujen haastekätköjen tulee sisältää linkki Project-GC.com -sivuston tarjoamaan challenge checkeriin. Haastekätkö voidaan hyllyttää tai arkistoida, jos challenge checker ei toimi oikein. Haastecheckerin tulee täyttää seuraavat yksinkertaiset ehdot:

  • Haastesivulla saa olla vain yksi haastechecker
  • Challenge checkerin ja haasteen GC-koodien tulee olla yhteneväiset
  • Challenge checkerin tulee vahvistaa, onko kätköilijä täyttänyt haasteen vaatimukset ja onko hänellä siten lupa kirjata haaste suoritetuksi

Jos haasteen sivulla halutaan käyttää challenge checkerin banneria, sen on oltava virallinen Project-GC banneri.

Haasteen sivulla tulee käyttää virallista banneria.

Mikä on haastechecker?

Challenge checker on pätkä ohjelmakoodia, joka tarkistaa onko kätköilijä oikeutettu kirjaamaan haastekätkön suoritetuksi vai ei. Jos kätköilijä täyttää haasteen vaatimukset, challenge checker tarjoaa esimerkkilogin, jonka avulla kätköilijä voi todistaa suorituksensa. Jos kätköilijä ei täytä haasteen vaatimuksia, challenge checker erittelee mitä kätköilijältä vielä puuttuu hyväksytystä suorituksesta. Käyttääksesi challenge checkeriä sinun ei tarvitse olla premium-jäsen, eikä olla project-gc.comin maksava jäsen, vaan tarkistimen käyttö on ilmaista.

Haastechecker koostuu kahdesta osasta: Skriptistä ja tagista. Tarkistimen skripti on pätkä ohjelmakoodia, joka on kirjoitettu Lua-nimisellä ohjelmointikielellä. Samaa tarkistimen skriptiä voidaan käyttää useammassakin haastekätkössä. Esimerkiksi useimmat kalenteriin pohjautuvat haasteet käyttävät taustalla samaa skriptiä. Tagi puolestaan on se, mikä mahdollistaa saman skriptin käyttämisen useamassa tarkistimessa. Tagi on eräänlainen linkki skriptin ja haastekätkön välillä ja mahdollisesti myös joukko paramatereja tarkastimen skriptille. Parametrin avulla voidaan siis säätää skriptin toimintaa. Esimerkiksi samalla skriptillä voidaan tarkistaa haasteet, joissa vaaditaan 100, 500, 1000 tai jokin muu määrä löydettyjä mysteerikätköjä. Kaikissa näissä skripti on sama, mutta tagin avulla skripti linkataan eri kätköihin ja sille annetaan parametriksi tarvittavien kätköjen määrä.

Periaatteessa siis kuka tahansa ohjelmointitaitoinen voisi tehdä haastekätkötarkastimen skriptin, mutta “turvallisuussyistä” homma on jätetty tietylle joukolle kätköilijöitä, jotka ovat aktiivisia project-gc.comin foorumeilla ja jotka project-gc.com on hyväksynyt tarkistimen tekijöiksi. Jos haluat mukaan, niin kannattaa lähettää viestiä project-gc.comin foorumeiden kautta. Aiemmin tageja saattoi tarkistimiin tehdä kuka vaan. Nykyisin sekin on hyväksymisprosessin takana. Mutta jos olet joskus tehnyt tagin, sinulla on edelleen oikeudet niitä tehdä.

Jos jossain olemassa olevassa kätkössä on sinun haasteeseesi sopiva tarkistin, ei sitä kuitenkaan tulisi linkata suoraan kätkökuvaukseen. Tarkistin on nimittäin GC-koodikohtainen. Oikea tapa menetellä tässä tilanteessa on painaa project-gc.com sivustolla löytyvää clone tag -nappia ja kloonata tarkistin omaan kätköösi. Tämä ei tarvitse erityisiä oikeuksia, vaan kuka tahansa voi näin toimia.

Jos sopivaa haastecheckeriä ei valmiina löydy, ei haastecheckeriä ole kuitenkaan pakko ohjelmoida itse, vaan edellä mainitulta foorumilta saa apua ja joku muu voi tehdä tarkistimen puolestasi.

Haastecheckerin tekeminen

Haasteen suunnittelu kannattaa aina aloittaa lukemalla Geocaching.comin ohjeistukset haastekätköjen kriteereistä, jotka käytiin sarjan edellisessä kirjoituksessa suomeksi läpi. Jos oma idea ja sen toteutettavuus epäilyttää, voi neuvoa aina kysyä Project-GC:n foorumilla. Seuraava vaihe on luoda kätkökuvaus haastetta varten. Näin saat haasteelle GC-koodin. Tässä vaiheessa haastetta ei kannata vielä laittaa tarkastusjonoon.

Tämän jälkeen tehdään pyyntö checkeristä Project-GC:lle foorumeiden kautta. Oikea paikka checker-pyynnöille on tämä lista. Pyynnön aiheeseen liitetään GC-koodi ja haasteen idea lyhyesti. Pyynnössä tulee olla tieto siitä, onko kysymyksessä uusi haaste vai vanha grandfathered haaste, johon sovelletaan eri sääntöjä. Pyynnössä tulee olla myös näkyvillä haasteen vaatimukset englanninkielisenä.

Omaan haasteeseen voi pyytää checkeriä Project-gc.com foorumeilla.

Jos haastekätkö täyttää vaatimukset ja siihen onnistutaan luomaan checker, linkki checkeriin ilmestyy vastauksena pyyntöösi Project-GC:n checker-forumilla. Haasteen tekijän on itse varmistettava, että täyttää haasteen vaatimukset. Myös checkerin toimivuus on syytä varmistaa. Haasteen tekijän täytyy kokeilla kuka täyttää haasteen ja kuka ei ja testata toimivuutta. 

Kun checker on luotu ja todettu oikein toimivaksi, se linkitetään kätkökuvaukseen. Vasta näiden vaiheiden jälkeen voi haastekätkön laittaa tarkastettavaksi. 

Tulevassa kirjoitusten sarjan päättävässä kolmannessa osassa Nusut jakaa omia kokemuksiaan checkerin tekemisestä.

3 comments

  1. Olenko ainoa, jota häiritsee checker-pyynnön julkisuus? Kuka tahansa pystyy näkemään jonkun toisen tekemän pyynnön. Näin kuka tahansa näkee, millainen haaste on tulossa ja voi alkaa täyttää haasteen ehtoja tietoisesti, vaikka kätköä ei ole edes julkaistu. Ainakin itse haluaisin pitää kätkön ideoineen salassa julkaisuhetkeen asti.

  2. En tiedä oletko ainoa. Tuskin. Ymmärrän näkökulmasi hyvin, vaikka minua julkisuus ei häiritse. Veikkaisin, että aika häviävän pieni määrä kätköilijöitä seuraa noita checker-pyyntöjä. Varmasti jotkut aktiivisimmat seuraa, mutta silti prosentuaalisesti häviävän pieni osuus kätköilijöistä.

    1. Noinhan se varmaan on. Toisaalta checker-pyynnöstä ei välttämättä selviä edes maan tarkkuudella, missä kätkö sijaitsee, jos se ei ole tyyliin “20 kätköä Pitäjänmäeltä” ja osaa englantia paremmin kuin tyyliin “tänk juu veri mats”. 😀 Tästä on hyötyä ainakin oman idean kohdalla. Kätkön tietoihinhan ei pitäisi olla asiaa ennen julkaisua kuin omistajalla.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.