Tuunaa geokätkö: PET-sahakätkö

Kiven Alla -verkkokauppa järjesti Tuunaa geokätkö -kilpailun, jossa oli kaksi sarjaa: Avoin ja rajattu. Avoimessa sarjassa idea oli rakentaa vapaasti joku hieno kätkö. Rajatussa puolestaan ideana oli tuunata umpitylsästä PET-putkilosta hauskempi kätköpurkki. Myös nanokätköt tai CacheBox-purkkisarjan lootat kelpasivat rajattuun sarjaan, mutta käytännössä kaikki tuon sarjan kilpailuun osallistujat olivat tuunanneet PET-putkiloa. Kuuluin kilpailun tuomaristoon ja Harjuksen ja haksu10:n kanssa valitsimme finalistist, joista geokätköilijät saivat valita oman suosikkinsa. Avoimen sarjan voittajaksi nousi Pasi Levikarin rakentama PET-sahakätkö. PET-saha oli alunperin lähetetty rajattuun sarjaan, mutta tuomaristo päätti yksimielisesti siirtää sen avoimeen sarjaan, sillä PET-putkiloa ei tässä kätkörasiassa ollut tuunattu, vaan rakennettu kätkö PET-putkiloiden ympärille. Rajatussa sarjassa pidimme vaatimuksena, että annettua kätkörasiaa on muokattu jotenkin tai rakennelma kiinnittyy putkiloon.

Varasin itselleni oikeuden julkaista kilpailutöiden rakentamisohjeet ja tässäpä nyt tarinaa ja ohjetta siitä, miten PET-sahakätkö on tehty. Idea tässä kirjoituksessa ei ole, että juuri tällaisia kätköjä ilmestyisi maastoon satamäärin, vaan jakaa tietoutta, kuinka paljon vaivaa kätkön eteen jotkut piilottajat näkevät . Toisaalta rakenteluohjeesta saa myös inspiraatiota oman kätköpurkin rakenteluun. Eikä se varmasti haittaa ketään jos tällainen samanlainen erinomaisen hieno kätkö ilmestyykin myös omille nurkille.

Kätköidean synty

Annetaan kätkön rakentajan Pasi Levikarin kertoa hieman, mistä idea tähän kätköön syntyi.

Idean kätköön sain kun sain tehtäväkseni tehdä Lab-kätkön, jonka sijoitin Verlan tehdasmuseon yhteyteen. Se tarvitsi luonnollisesti myös bonuskätkön. Olen aikaisemminkin muokannut PET-putkiloita erilaisiksi kätköiksi ja kun Lab-kätkö liittyi puunjalostuksen historiaan, tuli mieleen tuollainen vanha sirkkeli. Kätkön suunnittelussa auttoi se että omistan juuri tuollaisen sirkkelin. Teknisistä ja esteettisistä syistä johtuen “tukkien” sijoittelu on tosin väärä oikean maailman esikuvaan nähden. Kilpailukuvien ottamisen jälkeen kätköön on lisätty kolmas työmies, joka kuuluu tuollaisen vanhan sahan miehistöön. Rakennettu kätköpurkki on jo löytänyt paikan maastosta paikallisen sahayrityksen kentän laidalla ja sille on tietenkin pyydetty asianmukaisesti lupa.

Kiitos Pasille idean taustojen avaamisesta. Kuten hyvin tiedämme, onnistuneen kätkötoteutuksen lähtökohta on hyvä idea. Katsotaanpa seuraavaksi, miten kätkö on rakennettu.

PET-sahakätkö – rakennusohjeet

Rakennusohje on muokattu Pasi Levikarin kirjoittamasta rakennusohjeesta. Pasin mukaan rakennelma on kohtuullisen yksinkertainen ja siten helpohko rakentaa.

  1. Kerää tarvittavat rakennustarvikkeet: Pyörölistaa sahan teloja varten, kakkoskakkosta, lautaa, vaneria riippuen vähän siitä minkä kokoisen ja näköisen sahakätkön ajattelit tehdä. Sahaa osista sopivan kokoiset palat. Sirkkelin terän voit tehdä pellistä leikkaamalla, sahaamalla tai käyttämällä paineilmanakertajaa kuten Pasi. Terän akseliksi tulee pyörölistaa, joka kiinnitetään löyhästi ruuvilla siten, että terä pyörii.

2. Kasaa sahan kehikko kuvan osoittamalla tavalla. Voit käyttää kuumaliimaa kasaamisessa, mutta osien kiinnitys kannattaa varmistaa ruuveilla ja pienillä nauloilla. Kuumaliima yksinään ei välttämättä pidä rakennelmaa kovin pitkään kasassa. Ohuiden osien kiinnittämisessä on syytä esiporata reiät ruuveille.

3. Kiinnitä sirkkelin terä ja sahapöytä. Terä kiinnitetään ruuvilla ja sahapöytä nauloilla.

4. Kiinnitä taustavaneri rakennelman runkoon ruuveilla. Kiinnitä PET-putkiloiden muodostama varastokasa kuumaliimalla. PET-putkiloiden kiinnityksen voi varmistaa pienillä ruuveilla. Tietysti halutessasi voit jättää nämä irtikin, mutta silloin voi olla melkein varma, etteivät ne pysy paikoillaan.

5. Sahaa sahatut PET-putkilon osat. Tähän voi käyttää pistosahaa. Sahaaminen on hieman hankalaa ja kannattaa varautua siihen, että muutama sahaus menee pieleen. Harjoitus kuitenkin tekee mestarin ja lopulta sinulla on mahtava kasa sahattuja PET-putkiloita. Sahausjäljestä ei välttämättä tule kovin kaunis, mutta eipä hääppöistä jälkeä tee esikuvanakaan ollut sirkkeli, joten sinänsä tämä tuo realismia.

6. Kiinnitä logivihkon sisältävä PET-putkilo. Vihkon sisältävässä putkilossa pitää olla juuri sopivan pituiset ruuvit, että logi mahtuu putkiloon sisään. Logivihkoon on kannattaa lisätä lenkki jolla vihkon saa paremmin pois kiinteästä putkesta.

7. Rakenna saharakennukselle kannatintolpat saahamalla niiden päät vinoon haluttuun kulmaan. Tässä voi käyttää katkaisusirkkeliä tai jiirisahaa. Kiinnitä vanerinen katto kannatintolppiin nauloilla tai varovasti ruuveilla. Kiinnitä kattohuopa sikaflexillä vaneriin.

8. Kiinnitä taustavaneriin tarvittaessa muutama rima helpottamaan kiinnitystä, jos esimerkiksi aiot kiinnittää kätkön puuhun.

9. Kiinnitä työväki kuumaliimalla. Jos käyttämilläsi figuureilla ei ole housuja, kuten toisella tämän sahan työntekijöistä voit virkata työläisille housut, kuten Pasin kätkötoteutuksessa on tehty.

10. Valmista tuli. Etsi kätköllesi paikka ja kiinnitä se haluamallasi tavalla, joko tolpan nokkaan tai puuhun. Muista, että puuhun kiinnittämiseen ei saa käyttää ruuveja tai muutakaan puuta vahingoittavaa tapaa.

Mikäli innostuit rakentelemaan jotakin vastaavaa, niin lähetä meille ihmeessä kuva tai linkkaa kuva kommentteihin.

Muut julkaistut rakenteluohjeet kisan kätköistä:

2 comments

  1. Hieno kätkö ja hauska idea! Itsekin olen innostunut nikkaroimaan yhtä jos toista ja nytkin olisi tarkoitus tehdä lapsenlapsille nukketalo. Sahani vaan irtisanoi itsensä juuri viikonloppuna, katselin jo hieman Ingersoll Rand maahantuojia jos löytyisi uusi työkalu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.