Viime viikonloppuna 10.10.2020 vietettiin tämän vuoden ainokaiseksi jäänyttä kotimaista mega-tapahtumaa SataWattia Vuojoella. Olimme tietenkin paikalla ihmettelemässä tunnelmaa korona-ajan megassa. Tässä pieni raportti tapahtumasta.
Kaunis syyspäivä
Perjantaina oli erittäin sateinen syyssää ainakin Pirkanmaan alueella, mutta niin vain lauantain valjetessa myös sää selkeni luodakseen mahtavat puitteet syksyn megatapahtumalle. Koronatilanteen vuoksi oli kuitenkin melko selvää, että pääosa megan aktiviteeteista olisi ulkotiloissa, joten oli onni, että sää suosi tapahtumaa. Aamulla ensin CITO ja miitti ja sen jälkeen geopirssin nokka kohti Eurajokea ja päivän päätapahtumaa. Matkalta toki piti napsia muutamia kätköjä, koska kuten monilla muillakin, oli yksi tavoite päivälle mahdollisimman monta eri kätkötyyppiä. Lopulta niitä 13 kertyikin. Löytämätöntä Web-kameraa ei harmi kyllä ihan lähimailla ollut.
Kuiva säätila oli myös parkialueen pelastus. Hiekka-alue oli jo yhden aikaan aivan täynnä ja autoja ohjattiin pellolle. Pelto oli varsin hyvä parkkialue, mutta mielessä kävi väistämättä, että jos olisi satanut, niin pelto olisi voinut muuttua pehmeämmäksi. Mutta turha tuota on miettiä, koska kaikki meni tältäkin osin mainiosti.
Vuojoen mega nojasi vahvasti siihen, että ihmiset kiertävät kätköillä ja ohjelmatarjonta oli hillittyä. Tämä oli järjestäjien mukaan jo ennen koronaa päätetty ja sopi erittäin hyvin myös korona-ajan megaan. Ohjelma toistui identtisenä kaksi kertaa megapäivän aikana.
Ohjelmassa oli opastettuja kartanokierroksia, metallinetsintää sekä kätkötarkastajien ja kätköilijäkonkareiden omatoimista tapaamista. Itsekin tuli megacornerista bongattua Kalman, jota joskus tuli haastateltua tähänkin blogiin. Megavieraiden puuhia tahditti The Pint of No Return, joka soitti cover-biisejä. Pääosan ajasta se oli oikein viihdyttävää taustamusiikkia, joka tahditti labikierrosta mukavasti. Toivottavasti bändikin ymmärsi, että tekivät ihan hyvää duunia, vaikkei lavan edustalle juuri porukkaa kertynyt. Se tietysti oli hyvä myös turvaetäisyyksien pitämisen kannalta.
Korona-aika tosiaan näyttäytyi vahvasti tapahtumassa. Järjestäjät olivat hankkineet kasvomaskit kaikille osallistujille ja ensimmäisenä paikalle saapuessa vastassa olikin piste, jossa pääsi desinfioimaan kätensä ja sai kasvomaskin. Osallistujat pitivät maskeja kiitettävän hyvin ja vain muutamia satunnaisia henkilöitä ilman maskia tuli vastaan. Heilläkin varmasti oli hyvä syy olla pitämättä maskia. Lisäksi käsidesiä oli tarjolla kaikilla labipisteillä, jotka vaativat labin käpälöintiä.
Miitin vieraskirja oli “ydinvoimala”, johon kävijä sujautti puupalikan, jonka sai ilmoittautumisen yhteydessä. Puupalikkaan taas oli tarkoitus kirjoittaa oma kätköilijänimimerkki. Ydinvoimalallakin oli koko ajan henkilö, joka huolehti logikirjan operoinnista, joten tässäkin kohdassa virusturvallisuudesta huolehdittiin hienosti.
Muun ohjelman lisäksi alueella oli myyntikojuja perinteiseen tyyliin: Kiven Alla -verkkokaupan kioski ja Kivipaja korutasku sekä makkaranmyyntikoju. Signal sammakkoa ei tapahtumassa ollut, mutta 20 -vuotisjuhlabanneri oli paikan päälle saatu, joten vierailijat saattoivat kirjata juhlavuoden Locationless-kätkön löydetyksi.
Kiven Alla -kauppa Korutaskun kauppa
Tapahtuman Adventure Labit
Tapahtumassa oli 30 Adventure Lab -kätköä. 10 näistä sijaitsi alueella ja 20 ympäri Satakuntaa. Jotenkin nämä Satakunnan alueelle ripotellut labit tuntuivat turhilta. Oikeastaan kahdestakin syystä: Labeja on jo muutenkin riittävän paljon ja toiseksi tapahtuman labit olivat todella laajalla alueella ja niiden kiertäminen megaviikonlopun aikana on jo aika kova homma. Mitä ihmisten kanssa tuli keskusteltua, niin aika moni jätti nämä 20 labia hakematta ainakin osin.
Otetaanpa vielä pieni katsaus alueen labeihin.
1. Sähkön historiaa
Ensimmäisessä labissa oli opetuksellinen idea ja siinä piti lukea taulusta sähkösanan etymologiasta. Sähkö on siis täysin keksitty sana, jonka on keksinyt Samuel Roos. Elias Lönnrot ehdotti sanaksi liekettä, joka ei yleistynyt. Mutta lieke toimi tämän labin vastauskoodina.
2. Olkiluoto “yks ja pual
Toisen labin paikalta löytyi punainen pömpeli, jossa oli nappi. Kun nappia painoi, niin läheiselle seinälle heijastui labin vastauskoodi, joka kertoi ydinvoimalan tehot, joka oli tämän labin vastaus. Ilahduttavasti tällä(kin) labilla löytyi käsidesiä, jolla voi desinfioida kätensä napin painalluksen jälkeen.
3. Voltti
Volttilabilla oli “tabletti”, jonka ruutuun oli liimattu wikipedia-artikkeli. Artikkelista piti bongata oikea SI-yksikön kerroin ja sehän taisi olla mega.
4. Vuojoki
Vuojoki-labilla oli rakennettu laatikko, jossa oli ledinauhoja Vuojoen kartanon kuvan päällä. Kun laatikon päällä olevasta nupista pyöräytti, niin ledinauhoista osa syttyi. Nämä muodostivat numeron 100, joka toimi vastauksena tässä labissa.
5. SataWattia-geokolikko
Viidenneltä labilta löytyi megan kolikkopöydän vierestä omalla jallallaan seisova valtava megan geokolikko. Loggauskoodina toimi kolikon sivussa ollut seurantakoodi, jonka saattoi myös kirjata geocaching.comiin nähdyksi.
6. Kaapillinen maniaa
Kaapillisessa maniaa oli kätkörasiaksikin kelpaava pieni sähkökaappi, joka piti avata. Kaapin sisällä oli ledikyltti, jossa rullasi teksti, josta löytyi myös vastaus labin kirjaamiseen.
7. Electric Wire
Electric wire -labissa pääsi johtotehtäviin, vaikkakin oikea sähköjohto oli tällä kertaa korvattu langalla. Lanka piti pujottaa piirilevyn ruuveihin annettujen koordinaattien mukaisesti, jolloin langasta muodostui labin kirjauskoodi megawatti.
8. Roikka
Roikka-labilla roikkui lamppuroikka, josta löytyi vastauskoodi. Yksinkertainen juttu, mutta paikka, josta lamppu roikkui, oli hurmaavan hieno.
9. Onkalo
Onkalo-labilla oli kätköpurkki ja onki. Ongella oli tarkoitus onkia ratkaisukoodi kätköpurkista. Näytti tosin, että monilla kärsivällisyys ei ihan tähän riittänyt, vaan koodi ongittiin kädellä. No käy se niinkin.
10. Resistanssi
Kierroksen viimeisellä lokaatiolla oli parkissa pakettiauto. Auton tummennetusta takaikkunasta oli tarkoitus kurkata sisään ja näyttää taskulampulla valoa. Tällä tavoin pakettiauton sisältä näkyi koodisana, jolla labin sai kirjattua löydetyksi.
Korona-ajan mega
Kaiken kaikkiaan järjestäjät olivat tehneet todella hyvää työtä. Järjestelyt toimivat, paikka oli mainio ja turvaväleistä sekä muista varotoimista muistutettiin kiitettävästi ja porukka myös otti asian vakavasti. Varmasti osa mahdollisista vieraista jäi kotiin pandemiatilanteen takia, joten ehkä osin sen vuoksi, mutta myös onnistuneiden järjestelyjen vuoksi, ruuhkia ei päässyt paikalla syntymään.
Täytyy toivoa, että pandemiatilanne on jo ensi vuoden kesäkuuksi suunnitellun Vuokatin megan aikaan paremmin hallinnassa. Toisaalta jos rokote saapuu alkuvuodesta, niin voi olla, että myös Vuokatissa joudutaan turvautumaan samoihin järjestelyihin kuin Vuojoella. Kaikkia ei kuitenkaan pystytä kovin nopeasti rokottamaan.