Ei kesää ilman uusia Garminin käsi-GPS-laitteita. Loppukesästä kasvojenkohotuksen koki Garminin Montana -sarja. Sitä ei olekaan aiemmin tässä blogissa testattu, joten otimme testiin Garmin Montana 750i lippulaivamallin. Perehdyimme testijaksollamme laitteen toimintaan käyttäen laitetta geokätköilyssä. Sukelletaan pidemmittä puheitta arvioon.
Ensivaikutelma
Ihmettelin GPS:n laatikon suurta kokoa ja pohdin, että paljonkohan varusteita tämän laitteen mukana mahtaa oikein tulla. Kun avasin laatikon, oli yllätys melkoinen – Laite on valtavan kokoinen. Kun laitteen otti käteen, se oli myös painava ja heti kävi selväksi, että laitetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi yhdellä kädellä. Käytännössä toinen käsi kannattelee laitetta ja toinen naputtelee ruutua tai sitten molemmat kädet kannattelevat laitetta, jolloin ruutua on yllättävänkin mukava naputella peukaloilla. Laitteen mitat ovat 9.19 x 18,30 x 3,27 cm. Korkeutta on tajuttomat 18 senttiä!
Vertasin kokoa omaan iPhone 11 pro maxiin ja iPhone jää koossa heittämällä kakkoseksi. Siis ihan leveys sekä korkeussuunnassa mitattuna. Paksuudesta nyt puhumattakaan. Aikuisen miehen käteen Montana istuu kuitenkin melko hyvin, joskin on selkeästi kookas. Sen sijaan farkkujen taskuun tätä gepsiä ei mielellään tunge. Retkeilyhousujen taskuun se yllättäen mahtui, mutta laitteen kanniskelu on kyllä pienoinen ongelma. Tai kädessä laite kulkee hyvin, mutta taskussa laite on jo melko kookas ja kaikki omistamani reppukiinnikkeet ja muut eivät tähän sovi.
Lisäksi mieleen tulee väistämättä, että kun näyttö on iso, niin kuinka se mahtaa kestää pudotusta. Naarmuuntuuko se helposti? Tai kuinka käy jos gepsi sattuisi lipeämään kädestä ja putoamaan? Oma Oregon on saanut arven näyttönsä pintaan ja kun Montanan näyttö on isompi, niin todennäköisyys kasvaa. Tämä jää nähtäväksi käytännössä. Toki varovaisella käytöllä näyttö pysyy ehjänä, mutta se syö vähän erillisen käsi-GPS:n ideaa, koska itselle tärkeimpiä ominaisuuksia on se, että puhelin ei koe kovia, vaan erillinen laite.
Montana 700-sarjassa myös kiinnike on erilainen kun omissa aiemmissa Garmineissa (esim. Oregon tai GPSMAP). Oregonissa ja GPSMAP laitteissa on liu’utettava klipsikiinnitys, jolla laitteen saa vaikka vyöklipsiin, reppukiinnikkeeseen tai polkupyörätelineeseen kiinni. Montanassa tämä on hylätty ja kiinnikkeet tulevat kiinni laitteen reunoilta. Laitteen mukana ei toimiteta ainuttakaan kiinnikettä, joten tällä kertaa kiinnityssysteemit jäivät kokeilematta. Olisi kuitenkin laitteen suhteellisen korkeaan yli 800 euron hintaan luullut tulevan jonkinlaisen kiinnikkeen, mutta ei.
Valtavan koon mukana tulee myös suuri näyttö. Laitteessa on viiden tuuman kosketusnäyttö. Näyttö on tuttua Garmin laatua eli siitä saa hyvin selvää kirkkaassakin päivänvalossa. Kosketusnäyttö toimii hienosti eikä painallusta yleensä joudu uusimaan. Samoin laitetta pystyy käyttämään välttävästi hanskat kädessäkin – riippuen hieman hanskoista.
Kuten mainitsin aiemmin, laite tuntuu painavalta. Painoa onkin 410 grammaa akun kanssa. Vertailun vuoksi edellä mainittu iPhone painaa 226 grammaa ja sekin tuntuu käteen melko painavalta.
Akkuja lataamassa
Garmin Montana 700-sarjassa on kolme laitetta: 700, 700i ja 750i. Laitteiden erot piilevät siinä, että i:llä merkityt laitteet sisältävät Garminin inReach -teknologian, joka mahdollistaa viestien lähettämisen ja vastaanottamisen, reittien navigoinnin, sijainnin seuraamisen, matkojen jakamisen ja tarvittaessa SOS-kutsun maailman kattavan Iridium -satelliittiverkon kautta. 700i ja 750i mallien välinen ero puolestaan on se, että Garmin Montana 750i -mallissa on 8 megapikselin kamera. Montana 700 on puolestaan ainoa, jota on mahdollista käyttää kolmella AA-patterilla. i-mallit vaativat Garminin Montana akun, jolle luvataan 18 tunnin toiminta aika.
Testasimme akkua geokätköilyllä tai sitä vastaavalla käytöllä ja testissämme akku ylsi likimain luvattuun 18 tunnin käyttöön. Testissä akku hyytyi 17 tunnin ja 23 minuutin jälkeen. Mutta tähän tietysti vaikuttaa varmasti moni asia, kuten WiFi:n, Bluetoothin, inReachin käyttö sekä näytön kirkkaus. Testissä laitetta käytettiin WiFi päällä, Bluetooth pois päältä ja näytön kirkkaus maltilliselle kätköilyyn riittävällä asetuksella. Tulee kuitenkin huomioida, että testissä akku oli uusi ja sen kesto saattaa ajan myötä heiketä. Uusi akku maksaa 59,90 € eli ihan halpa uusi akku ei ole.
Akussa on kuitenkin yksi merkittävä etu AA-paristoihin nähden. Nimittäin akkua voi ladata suoraan USB-portin kautta. Näin GPS-laite pääsee hyödyntämään varavirtapankkeja tai vaikka autossa tapahtuvaa latausta.
Satelliittiviestintää
Satelliittien kautta tapahtuva viestintä ei ole halpaa. Garminin inReach vaatiin Garminin Explore -palvelussa rekisteröitymisen. Rekisteröitymisessä syötetään omat tiedot, joissa voi henkilötietojen lisäksi antaa myös ohjeita pelastajille. Jos haluaa hätäviestin yhteydessä vaikka kertoa pitkäaikaissairauksistaan, niin tieto välittyy palvelun kautta automaattisesti. Lisäksi rekisteröityessä annetaan läheisten yhteystiedot, jotta pelastajat voivat tarvittaessa olla yhteydessä heihinkin.
inReach -kuulostaa tosi kivalta, kunnes tulee maksun aika ja huomaa, että kyllä se satelliittien kautta kommunikointi on vaan penteleen kallista. Tarjolla on kaksi “plania”, joista voi valita tarpeeseensa paremmin sopivan. On jatkuva kuukausimaksullinen plan, jossa on avausmaksu 25 euroa, jonka jälkeen kuukausi maksu riippuu valitusta palvelutasosta. Tämä plan on pakko ottaa minimissään vuodeksi. Jos ei halua jatkuvaa kuukausimaksullista palvelua on vaihtoehtona “Freedom plan”, jossa vuosimaksu on 30 euroa ja lisäksi menee kuukausi maksu, kun palvelua käyttää. Palvelua käyttäessä aktivoituu kuukausi, josta menee kuukausivelotushinta. Freedom planin hinnat ovat n. 15 euroa kalliimmat kuin kuukausipohjaisessa hinnoittelussa.
Planin lisäksi pitää valita haluttu palvelutaso, joka määrää kuukausimaksun suuruuden. Halvin turvallisuustaso sisältää rajoittamattomat SOS-viestit, 10 tekstaria, rajoittamattoman määrän ennaltamäärättyjä viestejä sekä erikseen maksettavat reittipisteet. Hintaa turvatasolla on avausmaksun päälle 15 euroa kuussa. Vapaa-ajan tasolle kuuluu samat kuin edellisessä, mutta tekstareita on 40 ja rajoittamaton reitinseuranta 10 minuutin päivitysvälillä kuuluu hintaan, joka on 30 euroa kuukaudessa avausmaksun päälle. Kalleimmalla tutkimusmatka-tasolla hintaa on jo 60 euroa, mutta tekstareiden määrää ei ole rajoitettu ja reitinseurannan päivitysväli on 2 minuuttia.
Jos inReach-teknologiaa ei aktivoi, saa “nauttia”, joka kerta laitteen käynnistyessä muistutuksesta: haluatko aktivoida inReach -ominaisuuden. Tämä on melkosen ärsyttävää. Eli jos ei aio Inreachia käyttää, ei myöskään kannata ostaa i-mallia. Mikä tietysti sinänsä on selkeää muutenkin.
Ohjelmisto
Ohjelmistopuolella ei ole suuria uutuuksia. Ohjelmisto vaikuttaa hyvin pitkälle samalta, kuin mitä aiemmissa Oregoneissa on nähty. Pientä käyttöliittymän hienosäätöä on tehty, jotta suurta näyttöä hyödynnetään paremmin. Lisäksi rautapuolella on selkeästi saatu päivitystä, sillä nyt käyttökokemus on sulavinta, mitä Garminissa on koskaan nähty. Isolla ruudulla kartan vierittäminenkin käy mukavasti ja karttadata päivittyy ruudulle sulavasti.
Valikoiden käyttäminen isolta ruudulta on mukavampaa kuin aiemmin. Alareunan valikosta voi kätevästi navigoida eri toimintojen välillä. Siitä löytyy kartta, kompassi, mittarit, inreach, geokätköily ja päävalikko. Lisäksi oikean laidan hampurilaisvalikosta löytyy vielä lisää toimintoja liittyen valittuna olevaan asiaan. Esimerkiksi geokätköilysivun tapauksessa hampurilaisvalikosta löytyy geokätköjen hakeminen eri tavoilla, suodatus, viimeisimmät löydöt, asetukset ja Live lataus.
Merkittäviä bugeja ei testijaksolla tullut vastaan. Muutaman kerran törmäsin siihen, että kätkökuvaus ei enää latautunut sen jälkeen, kun oli luonut seuraavan reittipisteen (Next stage) kätkölle. Tähän ongelmaan kuitenkin tuli korjaus päivityksessä. Varsinaisia laitteen uudelleen käynnistäviä crash-bugeja ei ole tullut vastaan. Samaa kieltä kertoo esimerkiksi tämä sivusto, jonka common issues kohdasta voi seurailla mitä ongelmia käyttäjät ovat raportoineet ja mihin niistä on saatu korjaus ja mihin korjaus on työnalla.
Tuttua ja turvallista rautaa
Mitään merkittäviä mullistuksia rautapuolella Garmin Montana 750i ei tuo Garminin käsi-GPS:iin. Montanassa on edelleen mikro-USB liitäntä, vaikka nykypäivänä toivoisi jo USB-C liitäntää. Laitteeseen saa muistikortin ja maksimi muistikortin koko on 32 Gb. Normaalikäyttöön tuo on jo riittävästi, mutta tässäkin toisaalta toivoisi, että myös isompia kortteja tuettaisiin, jolloin ei olisi väliä minkä kortin laitteeseen lykkää. Kartat kuitenkin usein vaativat melkoisen paljon tilaa ja jos laajemmalta alueelta haluaa kartat kerralla, niin 32 gb käy pian ahtaaksi.
Kamera on sama ainakin spekseiltään sama kuin Oregonissa eli 8 megapikselin kamera. Testissä verrattaessa iPhonen kameraan, kuva on jotenkin erikoisen sinertävä ruudulta katsottuna verrattuna iPhoneen.
Valitettavasti olen onnistunut hukkaamaan iPhonella otetun verrokkikuvan ylläolevasta tilanteesta. Tässä kuitenkin Montanalla ja iPhone 11 Pro Maxilla otettu kuva Liettuasta tulleesta GIFF-palkintokortista ja satunnaisista yökätkönastoista. Älkää kysykö miksi nämä valikoitui kuvan aiheeksi. No kerron silti: ne sattui olemaan pöydällä kätevästi saatavilla 🙂
Montanan kuva iPhonen kuva
Kuten kuvista käy ilmi, jää Montanan kamera iPhonen kamerasta, mutta se nyt ei varsinaisesti yllätä. Apple kuitenkin varmasti käyttää kameran kehitykseen huomattavasti enemmän voimavaroja kuin Garmin. Tärkeimpänä huomiona Montanan kuvasta voi kuitenkin tehdä johtopäätöksen, että sinisyys johtui ruudusta ja napattu valokuva ei ole sinertävä. Valovoimassa selkeästi jäädään iPhonen kamerasta ja algoritmeistä ja Montanalla räpsäisty kuva on tummempi. Lisäksi minigripin heijastukset tuottavat enemmän ongelmia Montanalle. Kuvan laatu kuitenkin on riittävän hyvä ja uskoisin, että kameralla saa koordinaattien palat ja miksei geokätköistäkin kuvat napattua riittävällä tarkkuudella.
Pieni ärsyttävyys kamerassa on, että aina joskus kamera ei ala tarkentamaan ennen kuin painaa kuvausnappia. Kännykkäkameroissa on tottunut jo siiihen, että automatiikka hakee koko ajan kohdetta ja tarkentaa automaattisesti, niin napin painaminen tarkentamisen aloittamiseksi tuntuu hankalalta.
Laitteen prosessori lienee saaneen jonkinlaisen päivityksen Oregonista, sillä kartan vierittäminen on sulavaa ja kartta latautuu merkittävästi nopeammin ruudulle kuin aiemmissa laitteissa. Tämä osaltaan tekee käyttökokemuksesta mukavamman.
Toisaalta edelleen geokätköjen lataaminen puhelimen kautta on kankeaa. Laite pitää parittaa puhelimeen, jonka jälkeen Live-toiminnallisuus ja kätköjen lataaminen on mahdollista. Toki sama onnistuu myös langattoman lähiverkon WiFin kautta, mutta WiFi:stä on apua lähinnä kotona tai jossakin reissun majapaikassa tai kahvilassa. Luonnosten (drafts) lataaminen on edelleen mahdotonta, vaan jos laitetta pyytää välittämään löydöt geocaching.comiin ne kirjautuvat suoraan löydöiksi. Mikäli löytöihin ei ole laitteella kirjannut kommenttia, löytö kirjataan Garminin vakiotekstillä, mikä ei paljon kätkönomistajia lämmitä.
Oregon 750 vs Garmin Montana 750i
Alla olevassa taulukossa on pieni vertailu Oregon 750 ja Montana 750i:n välillä. Tästä saa hyvän yleiskuvan, mikä Montanassa on muuttunut verrattuna monien kätköilijöiden tähän asti suosimaan Oregon-sarjan lippulaivamalliin.
Ominaisuus | Garmin Oregon 750 | Garmin Montana 750i |
---|---|---|
Mitat | 6,1 x 11,4 x 3,3 cm | 9.19 x 18,30 x 3,27 cm |
Paino pattereiden kanssa | n. 210 grammaa | n. 410 grammaa akun kanssa |
Näyttö | 3 tuumaa, 240 x 400 pikseliä | 6,48 x 10,80 cm, lävistäjä 12,70 cm (5 tuumaa), 480 x 800 pikseliä |
Patterit/akut | 2 x AA patterit/akut, mukana NiMH-akkupaketti | Laitteen oma akku. |
Patterien kesto | n. 16 tuntia | GPS-tila: n. 18 tuntia Virransäästötila: enintään 330 tuntia |
GPS/Glonass-tuki | Kyllä/Kyllä | Kyllä/Ei, lisäksi Galileo tuki. |
Vesitiiviys | IPx7 | IPx7 |
Yhteydet | WLAN, Bluetooth, ANT+, USB | WLAN, Bluetooth, ANT+, mikro-USB- ja NMEA 0183 -liitäntä |
Tallennustila | 4 GB (tukee myös microSD-kortteja 8 GB asti) | 16 GB (tukee myös microSD-kortteja 32 GB asti) |
Reittipisteet | 10000 reittipistettä, 200 reittiä | 10000 reittipistettä, 250 reittiä |
Jälkiloki | 20000 pistettä, 250 tallennusta | 20000 pistettä, 250 tallennusta |
Sähköinen kompassi (3-aks) | Kyllä | Kyllä |
Barometrinen korkeusmittari | Kyllä | Kyllä |
Kamera | 8 megapikseliä | 8 megapikseliä |
Garmin connect | Kyllä | Kyllä |
Geocaching LIVE | Kyllä | Kyllä |
Ilmoitukset älypuhelimesta | Kyllä | Kyllä |
Muuta | Roundtrip-toiminnallisuus | inReach satelliittiviestintä, koiraseuranta |
GPS-järjestelmissä Oregon tukee GPS ja GLONASSia, kun taas Montana tukee GPS:ää ja Galileota, mutta ei GLONASSia. Garminin tuen mukaan, GLONASS häiritsee inReach-teknologiaa, joten siksi tuki sille puuttuu. Tätä tukee myös se, että halvemmassa Montana 700 -mallissa, jossa inReachia ei ole, on GLONASS-tuki. Tältäkin osin suosittelisin hankkimaan version ilman inReachia, mikäli kokee, ettei tarvitse satelliittiviestejä ja -puheluita.
Yhteenveto
Joidenkin kätköilijöiden mielestä aika on ajanut käsi-GPS-laitteiden ohi. Tavallaan he ovat oikeassa siinä, että käsi-GPS-laitteiden kehitys on jäänyt ajasta hieman jälkeen, eikä Garmin pysty ominaisuuksissa kilpailemaan puhelinten kanssa. Toisaalta ei ole tarvekaan, sillä käsi-GPS-laitteelle on edelleen paikkansa. Laitteet ovat kestäviä, lika, vesi ja kylmä ei haittaa niiden käyttöä ollenkaan. Lisäksi erillinen laite, jossa on oma akkunsa takaa, että puhelimessa riittää virtaa, jos tarvitsee soittaa apua tai muuten olla yhteyksissä. Käsi-GPS:n ruutu ei ole niin herkkä pudotuksille tai kolhuille, joita kätköillessä voi sattua. Maastopyörällä kätköillessä ei tulisi mieleenkään kurakelillä laittaa iPhonea ohjaustankoon reittioppaaksi, vaan kyllä edelleen valitsen kuraa ja viimaa kestävän Garminin.
Montana 700-sarja on tämän hetken lippulaiva geokätköilijälle Garminin mallistossa ja itse valitsisin tämän Montanan mallin ilman inReach-toimintoa kätköilyyn. Myöskään kamerasta on turha maksaa, koska puhelimissa on hyvät kamerat, joita tulee kuitenkin käytettyä GPS-laitteen sijasta kuvaamiseen. Mitä tulee Oregon-sarjan ja Montanan eroihin, niin Montana on iso laite, joka ei helposti mahdu taskuun, mutta toisaalta käyttökokemus on parempi kuin Oregonissa. Omaan käyttööni valitsisin näistä kahdesta Montanan. Maastopyöräillessä isosta näytöstä on etua ja kun kerran on Montanan isoon näyttöön tottunut, niin Oregonin pieni näyttö tuntuu kurkistusikkunalta.
Jäikö joku asia arviossa askarruttamaan? Kysy kommentoimalla ja selvitetään asia yhdessä.
Kätköillessä isompi näyttö plussaa, mutta kätköt ovat pieniä kuvakkeita kartalla. Onko näitä mahdollista saada suuremmaksi? Tietysti skaalaamalla suurenevat, mutta alue vastaavasti pienenee..
Hyvä nosto Jouni. Kuvakkeita on mahdollista säätää ja pitänyt noin 7 vuotta aiheesta kirjoittaa. Ehkäpä joku päivä kirjoitus aiheesta putkahtaa
Olisiko mahdollista saada edes lyhyt ohje kuvakkeiden säätöön? Yksi laite pääsisi hyötykäyttöön pölyttymästä..