Perseverance -mönkijä tömähti Marsin pintaan myöhään torstai-iltana viime viikolla. Siitä asti geokätköilijät ovat kuumeisesti odottaneet, koska mönkijän varren päässä killuva SHERLOC-kamera käynnistyy ja ottaa kalibrointikuvat, joissa pitäisi näkyä myös matkaajan koodi. Geocaching HQ lisäsi kierroksia odotukseen tänään, kun ilmoittivat, että kaikille matkaajan nähdyksi kirjanneille on luvassa uusi Perseverance souvenir.
Vielä ei ole täyttä selvyyttä siitä milloin matkaajan koodin sisältäviä kuvia saadaan nähtäville. Tätä kirjoittaessa mönkijä on lähettänyt jo yli 4400 kuvaa Maahan, mutta ei vielä yhtään SHERLOC -kameralla. Mönkijän lähettämiä kuvia pääsee katsomaan täältä.
Tällä hetkellä ei ole tietoa, koska SHERLOC -kameran kuvia Maahan saadaan. Kuvien saamiseen voi mennä vielä jopa useita viikkoja Geocaching HQ:n arvion mukaan. Tämä johtuu tietenkin siitä, että operaatiot avaruudessa ovat monesti haastavia ja kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Siksi NASA ei ole kertonut tarkempaa ajankohtaa kuvien saapumiselle.
Perseverance – haaste mysteerien ratkojille
Perseverance -mönkijä tarjoaa seurantakoodin lisäksi muutakin hupia geokätköilijälle. Nimittäin laskuvarjo, jota mönkijä käytti laskeutuessaan Marsin pinnalle sisältää salaisen viestin. Kokeneimmat mysteerinratkojat tietysti ratkoivat pulman ohimennen livestriimiä laskeutumisesta katsoessa, mutta meille muille alla oleva kuva tarjoaa ratkottavaa. Älä lue kuvan jälkeistä tekstiä, ellet kaipaa spoilausta.
Ylläolevassa kuvassa siis on pulma. Tehtävänä on selvittää piilotettu viesti. Ratkaisu löytyy alta.
NASA paljasti laskeutumisen jälkeen, että laskuvarjossa on piilossa salainen viesti kirjoitettuna binäärikoodina. Ei aikaakaan, kun Redditin sherlockit olivat ratkaisseet mysteerin ja saaneet selville, että laskuvarjon sisemmissä kehissä on viesti “Dare Mighty Things”. Tämä on Perserverance tiimin motto, joka löytyy myös komentokeskuksen seiniltä NASAn Jet Propulsion Laboratorystä.
Laskuvarjon punaiset ja valkoiset kuviot siis edustavat binäärikoodin ykkösiä ja nollia. Jokainen punainen raita on ykkönen ja valkoinen nolla. Jokaiselta kehältä löytyy yksi sana ja uloimmalta kehältä Jet Propulsion Laboratoryn koordinaatit muodossa 34°11’58” N 118°10’31” W.
Kirjaimet saa esiin jakamalla nollat ja ykköset kymmenen merkin paloihin ja lisäämällä binäärinä saatuun lukuun 64 saadaan ASCII-arvo merkille, joka edustaa vastaavaa kirjainta. Esimerkiksi seitsemän valkoista raitaa, punainen raita ja kaksi valkoista raitaa tuottaisi binääriarvon 0000000100, joka on desimaalilukuna 4. Lisäämällä tähän 64 saadaan 68 ja ASCII-taulukosta katsomalla huomataan, että se on D. Vaihtoehtoisesti asiaa voi ajatella seitsemän bittisenä binäärilukuna ja kirjaimien välissä on aina kolme valkoista raitaa eli kolme nollaa. Myös ASCII-muunnos on tavallaan turha vaihe, koska numeroita voi ajatella myös aakkosnumeroina suoraan, jolloin 4. kirjain aakkosissa on D.
Totaalispoileria kaipaaville vielä alla oleva kuva näyttää kirjaimet ja koordinaatit suoraan.
Sitten vain odotellaan, koska saadaan ensimmäiset vastaavaa ideaa hyödyntävät mysteerit. Vai onko ne jo tehty? 🤔
Toinen geokätköilijää kiinnostava triviatieto on tietenkin se, että mihin koordinaatteihin Marsin ensimmäinen geokätkömatkalainen laskeutui? No koordinaatit matkaajalle olivat laskeutumisen jälkeen 18.444676, 77.450809 jos kuuden desimaalin tarkkuus oletetaan riittävän. Nuo ovat Mars-koordinaatit suoraan NASAn sivuilta. Ehkäpä näihin koordinaatteihin aikanaan – kun Mars on asutettu – saadaan ensimmäistä matkalaista juhlistava muistolaatta. Alta pääsee vielä ihmettelemään mönkijän sijaintia Marsissa.