Aprillipäivänä 1.4.2021 juksasimme geokätköilijöitä tällä pilalla. Toistaiseksi ei siis ole luvassa online eventtejä eikä muitakaan virtuaalikätköilyitä.
Reilu vuosi sitten koronavirus iski myös geokätköilymaailmaan ja sen jälkeen kätköilymiitit ovat olleet harvinaista herkkua. Kesän ja syksyn jaksoa lukuunottamatta Suomessa ei ole voinut järjestää virallisia kätköilymiittejä. Monet ovat toivoneet online-tapahtumia, mutta aiemmin Geocaching HQ on ollut tiukkana ja ei ole niitä hyväksynyt virallisiksi miiteiksi. Tammikuun CacheCon 2021 -tapahtumastakaan ei löytömerkintää saanut. Mutta nyt tähän linjaukseen on tullut muutos.
Uusi miittityyppi: online event
Geocaching HQ on ilmoittanut, että tuovat uuden miitti tyypin: Online event. Tämä kätkötyyppi on vähän kuin virtuaalikätkö, mutta miiteille eli miitti järjestetään virtuaalisesti käyttäen tunnetuimpia virtuaalikokoustyökaluja kuten Google Meets, Microsoft Teams tai Zoom. Myöhemmin muutkin alustat saattavat tulla hyväksytyiksi, mutta ensimmäissä aallossa online eventin tulee olla järjestetty jossakin näistä työkaluista.
Muuten miittejä koskee samat ohjenuorat kuin tavallisiakin tapahtumia. Tapahtumalla pitää olla alkuaika, loppuaika ja kestää vähintään 30 minuuttia. Tapahtuman järjestäjän pitää olla tapahtumassa koko sen keston ajan. Muita osallistujia tämä ei koske, joten osallistujat voivat vaihtaa toiseen Online eventtiin kätevästi niin tiheästi kuin hiirikäsi kestää.
Tavallisten miittien tapaan, online eventissä ei tarvitse olla logikirjaa. Halutessaan miitin järjestäjä voi kuitenkin käyttää virtuaalivalkotaulua, kuten Googlen Jamboardia antaakseen mahdollisuuden vieraille jättää terveiset virtuaaliseen logikirjaan tai kirjoittaa vain nimimerkkinsä ja tapahtuman päivämäärän.
Online eventin kätkökuvaukseen tulee liittää linkki kokoukseen “Related webpage” -kentällä, jonka HQ on jo aiemmin poistanut muista uusista kätköistä, mutta online eventissä tuo löytyy. Mahdollinen sisäänpääsykoodi tulee olla selkeästi kerrottu kätkökuvauksessa. Perinteisten miittien tapaan online eventit tulee julkaista vähintään 14 päivää ennen tapahtumaa, jotta osallistujille jää riittävästi aikaa ilmottautua mukaan ja huolehtia kampaviinerien ja kaffen riittävyydestä tapahtuman aikana.
Maailman ensimmäinen Tera-eventti järjestään virtuaalisesti
Eikä siinä vielä kaikki. Juhlistaakseen uutta kätkötyyppiä Geocaching HQ itse järjestää online eventin, josta on kaavailtu tulevan maailman ensimmäinen Tera-event, johon odotetaan 50 000 vierasta. Saa nähdä miten Teams kestää tuon osallistujamäärän. Pian julkaistavan tapahtuman GC-koodi on jo julkaistu ja HQ on varannut sitä varten koodin GCMEET. Kun tapahtuman Will Attend -luku nousee yli 50 000:n muutetaan tapahtuman tyyppi Tera eventiksi ja tapahtuma saa uniikin ikonin.
Tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole muita Tera-tapahtumia olisi luvassa, joten tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus saada tuo ikoni itselleen. Vaatimuksena tosin on, että kirjoittaa nimensä tapahtuman vieraskirjaan, jonka on luvattu olevan saatavilla tapahtumassa. HQ on lukinnut Attended loggausten tekemisen ja avaa sen vain tunnuksille, jotka löytyvät tapahtuman vieraskirjasta. Vielä on epäselvää, millainen vieraskirja tapahtumassa tulee olemaan.
Kätkölöytöjen vaihto-ohjelma
Ihan kuin edellisissä ei olisi riittävästi sulattelemista, niin HQ:n Lackey Lilli Parpia kertoi All About Geocaching -podcastissa, että HQ:lla on myös muita suunnitelmia kesää ajatellen. Kesällä perinteisesti monet ovat viettäneet lomaa matkustellen ja mikä tärkeintä geokätköillen uusissa paikoissa. Nyt pandemian vuoksi se ei ole mahdollista ja monilta jää hienot kätkölöydöt ympäri maailman kokematta.
Parpia kertoo, että tätä ongelmaa taklatakseen Geocaching HQ on lanseeramassa uuden kätkölöytöjen vaihto-ohjelman ja sovelluksen nimeltään Geomatch. Sovelluksen idea on, että mikäli itse mielii saada vaikkapa 28 löytöä Italiasta, niin tämän voi ilmoittaa uudessa sovelluksessa. Sovellus on tarkoitus julkaista vielä ennen kesää. Sovellukselle annetaan kätköilijän oma kotimaa löytötoiveen lisäksi. Nyt sitten jos Italialainen kätköilijä haluaa löytöjä Suomesta, muodostuu näistä kahdesta kätköilijästä pari. Ohjelma ilmoittaa tästä “geomatchista” ja jakaa nimimerkit eri osapuolille. Tämän jälkeen kumpaisenkin tulee löytää sovittu määrä kätköjä omasta kotimaastaan ja kirjata toisen osapuolen nimimerkki näiden kätköjen logivihkoon.
Jokaisesta kirjoitetusta nimimerkistä ladataan vielä kuva todisteeksi sovellukseen. Tämän jälkeen kumpikin voi kirjata ulkomaan löydöt geocaching.comiin. Premium-jäsenille on luvassa automaattikirjaustoiminto, joka kirjaa löydettyihin kätköihin “KK” paikalliselle kielelle käännettynä. Se on vielä epäselvää, miten hoidetaan tilanne, että vain toinen kätköilijöistä käy kirjaamassa vastapuolen nimimerkit vihkoon. Tämä varmasti tarkentuu lähempänä sovelluksen julkaisua.
Helppoa hommasta tekee se, että kätköt voivat olla jo itse löydettyjä. Toki jos haluaa kartuttaa kotimaan löytöjään, niin tämä on helppo keino tuplata kerralla haettu kätkömäärä. Lisäksi mikään ei estä, että tekee useamman geokätköilijän kimppoja, jolloin löytöjä kertyy moninkertainen määrä, kun vaan jaksaa kirjoittaa kaikkien nimimerkit vihkoon. Yhdeksän nimimerkin kirjoittamisessa alkaa olla jo kova duuni, joten varmasti myös tiiminimimerkit yleistyvät entisestään. Tulemme varmasti myös näkemään hurjia päiväennätyksiä ja erilaisia haastekätköjä, joissa on haettu kätköjä useista maista saman päivän aikana.
Idea vaikuttaa varsin oivalliselta. Ainakin jos innostuu souvenireista, sillä löytöjen vaihto-ohjelman avulla saa helposti kerättyä ne pitkään puuttuneet ulkomaiden souvenirit helposti. Toisaalta haittapuolena on jälleen yksi uusi geokätköilysovellus. Koskahan HQ oppii integroimaan näitä eri asioita yhteen ja samaan sovellukseen?