Aina silloin tällöin vastaan tulee uusia geokätköilyn kaltaisia pelejä ja tällä kertaa esittelemme niistä ehkä tuoreimman tulokkaan eli Snag the Tag -pelin. Snag the Tag yhdistää uudella tavalla matkalaisia, FTF-hunttia ja geokätköilyä. Snag the Tag -peliä on pelattu vuodesta 2018 ja nyt se on rantautunut myös Suomeen ensimmäistä kertaa.
Snag the Tag
Snag the Tag -pelissä on ideana, että etsijät yrittävät löytää ensimmäisenä piilottajan maastoon viemän tagin, joka näyttää hieman pieneltä geokolikolta. Tagin löytäjä saa pitää tagin itsellään ja tagissa olevalla koodilla voi tilata itselleen ilmaisen peliin liittyvän geokolikon. Tosin postikulut kolikosta pitää maksaa itse.
Jokaisessa pelissä on mukana kahta erilaista tagia ja yksi geokolikko. Yksi löytäjä saa löytää vain yhden tietyn tyyppisen tagin ja siten saa korkeintaan kaksi kolikkoa pelin aikana (jos ei itse piilota yhtään tagia). Peli kestää muutaman kuukauden, jonka jälkeen alkaa seuraava eriteemainen peli.
Snag the Tagin juju on tietenkin siinä, että vain ensimmäinen löytäjä voi napata tagin itselleen. Sen jälkeen “kätköpaikka” on tyhjä ja seuraaville löytäjille ei ole tarjolla mitään löydettävää. Niinpä tässä lajissa “FTF:n” jakaminenkaan ei oikein onnistu, kuten kätköilyn alkuaikoinakin oli tapana FTF:t antaa vain sille, joka sai purkin ensimmäisenä käsiinsä. Joissakin peleissä tagin antaminen kaverille on mahdollista, jos ei halua itse palkintoa lunastaa. Mutta tässä on ilmeisesti vaihtelua riippuen käynnissä olevasta pelistä.
Kun löytää Snag the Tag – tagin, on syytä mennä www.snagthetag.com ja syöttää tagin takapuolelta löytyvä koodi. Koodi on muotoa “123-ABC”. Kun koodin syöttää, muuttuu tagi löydetyksi ja muut pelaajat tietävät, että tagi on löydetty, eikä sitä ole enää tarjolla. Samalla tagin löytäjä saa ohjeet geokolikkopalkinnon lunastamiseksi.
Tagit voivat myös kadota ennen kuin kukaan onnistuu sitä löytämään. Mikäli tagista jäisi DNF käteen, tulee tästä ilmoittaa myös sivustolla “Not there” loggauksen muodossa.
Tagien lisäksi pelaajien profiilissa näkyy erilaisia badgeja (~=arvomerkkejä). Näitä voi tienata löytämällä koodisanoja tai -lauseita ja syöttämällä ne profiilisivulleen. Näitä on piilossa erilaisissa pelejä koskevissa materiaaleissa ja sosiaalisen median sisällöissä.
Piilotan mun tagin
Snag the Tagin voi piilottaa kuka tahansa, joka ostaa piilottajan paketin. Piilottajan paketti sisältää geokolikon ja kolme tagia. Ensimmäinen tageista (pienin sarjanumeroltaan) on piilottajan oma tagi ja sen piilottaja pitää omissa kokoelmissaan. Samoin paketin mukana tuleva geokolikko on piilottajan kokoelmaa varten. Kaksi piilottajan paketin tageista on tarkoitus piilottaa maastoon. Näin ollen yhdestä piilottajan paketista kaksi löytäjää saa tagin ja geokolikon.
Uusimmassa High and Low -pelissä on piilottajan pakettia kahta lajia. High and Low -peli juhlistaa geokätköilyn eri ulottuvuuksia: Maailman syvimmällä olevaa Maariaanien haudan Earthkätköä GC95P88 ja toisaalta Marsiin lähetettyä geomatkalaista eli Perseverance -ryömijää. Niinpä Snag the Tagin -kolikon High-puolessa on Mars -planetta, johon voi kiinnittää magneetilla löytämänsä Signal -tagin ja Low-puolessa taas vedenalainen maailma, johon low-tagin sukellusveneessä kulkevan Signalin voi kiinnittää. Jos piilottaa High-tagin, niin ei voi osallistua High-tagin etsintään. Ja jos piilottaa molemmat High- ja Low-tagin, ei koko peliin voi osallistua etsijän ominaisuudessa.
Tagin piilottamista rajoittaa muutamat säännöt:
- Tagi tulee piilottaa julkiselle alueelle, paikkaan, jossa on pysäköintipaikkoja lähistöllä. Yksityisalueelle tagia ei saa piilottaa, eikä myöskään geokätköön.
- Huomioi tagin numero piilottaessasi sitä
- Tagista tulee ottaa tarkat GPS-koordinaatit, kuten kätköä piilotettaessakin
- Kuvausta varten paikasta tulee napata muutama kuva.
- Varmista, että tagisi on tukevasti paikallaan, siten että se kestää tarvittaessa muutamia viikkoja piilossaan.
Tagia ei tule piilottaa kätköön tai 50 metrin säteelle kätköstä. Tämä siitä syystä, ettei tagia vahingossa löydetä ennen kuin se on julkaistu snagthetag.com sivustolla. Piilottajan paketin mukana tulleiden ohjeiden mukaan tagista voi tehdä tradin, multin tai mysteerin. Kuten geokätköissäkin, tageissakin tradi on annetuissa koordinaateissa, multissa on useampi välipiste ja mysteerissä pitää ratkoa jokin tehtävä. Snagthetag -sivustolla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valita tagin tyyppiä. Sen sijaan kuvaukseen annetaan tarvittavat tiedot ja reviewer notella kerrotaan tarkastajalle tagin tyyppi ja miten se on tarkoitus ratkaista.
Halutessaan tagin kuvauskenttään voi ohjeiden perusteella antaa kätköistä tutut maasto- ja vaikeusluokitukset. Erillistä kenttää näille ei kuitenkaan ole tarjolla.
Kovaa peliä
Yksi peli kestää muutamia kuukausia ja pelinjärjestäjien toiveena on, että ainakin toinen tageista piilotettaisiin ennen kuin peli alkaa ja toinen sitten kun uusi hyvä sijainti löytyy. Tagi tulisi piilottaa vähintään viikkoa ennen kuin peli loppuu. High and Low peli alkoi marras-joulukuun 2021 vaihteessa ja alunperin pelin piti loppua tammikuun loppuun. Peliin kuitenkin tuli jatkoaikaa kesken kaiken ja tätä kirjoittaessa pelin on tarkoitus loppua maaliskuun 1. päivä.
Tagia piilotettaessa tulee napata muutama valokuva, sillä tagin kuvaukseen tarvitaan kuvia piilopaikasta. Tagien piilopaikkojen ei ole tarkoitus olla vaikeita, vaan enemmänkin helppoja. Kuvien lisäksi tarvitaan tietenkin tagin piilopaikan koordinaatit. Sijainnin ja kuvien lisäksi tagille kirjoitetaan kuvaus.
Kun tagi on piilotettu, se laitetaan julkaisujonoon. Tämän jälkeen tarkastaja katsoo piilotuksen kuvauksen perusteella ja hyväksyy tai hylkää sen. Jos tulee hylsy, pitää kuvausta korjata. Jos tarkastaja hyväksyy tagin, ei sitä kuitenkaan julkaista heti vaan tagi kirjautuu julkaisujärjestelmään, joka julkaisee tagin automaattisesti satunnaiseen aikaan 1-14 vuorokauden sisällä riippuen julkaisujonon pituudesta. Näin piilottaja ei voi antaa kaverilleen etulyöntiasemaa tagin löytämiseen. Minkäköhän takia Geocaching HQ ei kopioi tätä ominaisuutta kätköjen julkaisuun? Jos tagia ei piilota ajoissa, ei siihen liittyvää geokolikkoa voi enää lunastaa ja tagista tulee vain muisto pelistä.
Tagin metsästäjien kanssa tulee kommunikoida vain snagthetag -sivuston kautta, jolloin yksittäinen metsästäjä ei saa lisävinkkejä, joita muut eivät saa. Jos olet tehnyt tagiin mysteeritehtävän, tulee sinun postata tehtävän ratkaisu tagin kuvaukseen sen jälkeen, kun tagi on löydetty. Näin kaikki näkevät mikä oikea ratkaisu olisi ollut.
Jos taas joku kirjaa DNF:n tagillesi, tulisi sinun tarkastaa, että tagi on vielä paikoillaan ja tarvittaessa kirjoittaa viesti tagin sivulle, että tagi on vielä paikoillaan.
Piilottaminen ei ole ihan halpaa puuhaa, sillä toki piilottaja maksaa tagien löytäjien geokolikot. Piilottajan setti maksoi Hollantilaisessa geokätköilykaupassa 46,12€. Toisaalta hinta on kohtuullinen, kun ottaa huomioon, että paketti sisältää kolme tagia ja geokolikkoa.
Mies, joka toi Snag the Tagin Suomeen
Pari vuotta on tullut seurattua Snag The Tag -peliä ja peli on lähinnä saanut suosiota USA:ssa. Lopulta syksyllä 2021 hollantilainen Geocoinshop otti Snag the Tagit valikoimiinsa, joten päätimme tilata piilottajan paketin kokeeksi. Vaikutti siltä, että peliä ei ole aiemmin Suomessa pelattu.
Piilotimme ensimmäisen tagin tietenkin kotikaupunkiimme. Tagin tarkastaja vahvisti epäilyksemme ja onnitteli meitä ensimmäisen suomalaisen tagin piilottamisesta. Tätä kirjoittaessa tagi on ollut parisen viikkoa piilossa, eikä sitä ole kukaan hakenut, joten eipä taida suomalaiset kätköilijät sivustoa juuri seurailla. Mutta ehkä tilanne tämän blogauksen myötä muuttuu? Toinen tagimme on vielä tätä kirjoittaessa piilottamatta, mutta eiköhän sekin jonnekin piiloon piakkoin löydä 😉