GIFF-järjestettiin viime vuoden marraskuussa. Voittajat julistettiin joulun alla ja siinä yhteydessä lupailimme voittajien haastatteluja. Nyt vihdoin on tullut aika julkaista People’s choice eli yleisöäänestyksen voittaja Signal Academy – Froggy’s dream elokuvan tekijän “Rassis on Tour” -nimimerkin haastattelu.
Haastattelussa Rassis on Tour
Aloitetaan aivan alusta. Miten ja milloin aloititte kätköilyn?
Aloitimme geokätköilyn kesällä 2015. Kuulimme siitä kollegoiltamme töissä. Olemme aina pitäneet aartenetsinnästä ja olemme järjestäneet niitä toisillemme. Kun löysimme ensimmäisen kätkömme olimme innoissamme ja ihan koukussa. Rakastamme geokätköilyä.
Mistä pidätte eniten geokätköilystä?
Tietenkin siitä, että teemme jotakin yhdessä ja löydämme jännittäviä uusia paikkoja. Liikuskelu ulkona luonnossa on ihanaa ja joka kerta löydämme jotain uutta tai jotakin todella kaunista, josta voi ottaa valokuvan. Rakastamme myös geokätköilyn tarjoamia seikkailuita. Pieneen puuhun kiipeämistä tai pienen putken läpi ryömimistä, jotta saamme kätkölöydön. Jokainen kätköilykierros on erilainen ja jokainen kätkö on ollut mukava löytää.
Entä hieman tarkemmin minkälaisista kätköistä pidätte eniten?
Pidämme paljon multikätköistä, koska ne ovat hieman enemmän perinteisen aarrejahdin tyylisiä. Niissä pitää etsiä, yhdistää osasia ja ratkoa pulmia. Kun pääsee erittäin hyvin multin kätköpurkille pitkän seikkailun päätteeksi tuntuu se todella hyvältä. Kätköt, jotka esittelevät jonkin mahtavan paikan ovat myös huikeita – näiden avulla löydät paikkoja, joita et ole nähnyt aiemmin.
Meidän Signal Froggy puolestaan rakastaa PET-putkiloita. Hän ottaa myös yhden sellaisen mukaansa, kun hän menee nukkumaan.
Mikä on teidän ikimuistoisin kätköilyhetkenne?
Kätköily on tarjonnut meille monia mahtavia hetkiä ja olemme todella iloisia, että olemme löytäneet tämän mahtavan harrastuksen. Yksi parhaista kätköilyhetkistämme on, kun saimme meidän Signal -sammakko Froggyn. Se oli gigaeventissä Hampurissa. Se oli meidän ensimmäinen iso tapahtuma ja näimme Signal-sammakoita ensimmäistä kerran ja hankimme myös yhden meille itsellemme. Nyt hän on meidän perheen maskotti.
Olen ymmärtänyt (ja aiemmin blogissa kirjoittanutkin) geokätköilyn alakulttuurista, joka on suosittu Keski-Euroopassa, jossa Signal-sammakolle puetaa vaatteita ja siitä otetaan valokuvia erilaisissa tilanteissa. Lisäksi Signal-sammakoille keksitään erilaisia elämäntarinoita ja luonteenpiirteitä. Onko teidän Froggy osa tätä kulttuuria?
Ei oikeastaan. Meidän Froggyllä on oma hahmonsa ja hän kuuluu meille, mutta hän ei ole osa tätä alakulttuuria. Mutta olemme myös huomanneet, että Signal-sammakkojen suosio on kasvanut. Froggyllä on kyllä oma Instagram tunnus, jossa hän esittelee kätköilyseikkailuitaan (Froggys_Abenteuer)
Froggy on aina iloinen uusista seuraajista ja rakastaaa jakaa tarinoita hänen geokätköilyseikkailuistaan.
Mikä sai teidät osallistumaan GIFF-kilpailuun ja mistä saitte idean Signal Academy -elokuvallenne?
Alkuun meillä oli vain Froggy ja hän aina saa kaikki nauramaan. Niinpä ajattelimme, että olisi mukavaa luoda näillä mahtavilla hahmoilla kokonainen maailma elokuvaan. Koska Signaalit ovat jokaisen kätköilijän parhaita kavereita.
Sitten löysimme näitä pieniä signaaleja kätköilykaupasta ja saimme idean geokätköilykoulusta, jossa pikkusignaalit oppivat kaikki tärkeät asiat kätköilystä. Siitä se sitten lähti syntymään.
Oliko teillä isompi joukko elokuvantekijöitä tekemässä elokuvaa vai millaisella porukalla elokuva on tehty?
Rassis on Tour on perhetunnus. Meidän perheeseen kuuluu Olaf, Gabi, Katharina, Franzi ja tietenkin Froggy. Kaikki olivat mukana auttamassa Signalien liikuttelussa.
Minkälaisella välineistöllä teitte elokuvan?
Elokuva on kuvattu tavallisella älypuhelimella. Lavasteet valmistimme kaikki itse.
Miten liikuttelitte Signal-hahmoja?
Käytimme Signalien liikutteluun tavallista kalastussiimaa. Välillä se oli todella vaikeaa! Meidän piti ottaa joitakin kohtauksia useampaan kertaan, koska jotakin kaatui tai hahmo ei liikkunut kuten piti tai sitten kuvaa ilmestyi jotain mitä ei olisi pitänyt. Mutta se oli myös todella hauskaa!
Kuinka kauan Signal Academy -elokuvan tekemiseen meni?
Sitä on tarkalleen hankala sanoa. Teimme elokuvaa varten paljon käsitöitä: Rakensimme koulun, pikku kirjat, hahmojen vaatteet ja paljon paljon muuta. Teimme kohtauksia moneen eri otteeseen ja jokaista kuvattiin useampi kerta. Sen jälkeen tietenkin piti vielä editoida ja laittaa kohtaukset yhteen. Sanoisin, että ehkä yhteensä kului joku kolmisenkymmentä tuntia.
Oletteko tehneet filmejä ennen tätä?
Emme ole tehneet elokuvia ennen tätä filmiä. Toki omia perhevideoita olemme kuvanneet muistojen tallettamiseksi, mutta ei muuta.
Tapahtuiko kuvauksissa mitään hauskoja sattumuksia?
Toisena kuvauspäivänä alkoi yllättäen sataa. Olimme asetelleet kaiken valmiiksi kuvausta varten ja todellakin halusimme jatkaa kuvaamista sateesta huolimatta. Niinpä etsimme kaikki sateenvarjot, jotka vain suinkin löysimme ja suojasimme lavasteet niillä. Mutta sade ei lakannut vaan yltyi ja yltyi koko ajan. Niinpä emme kuitenkaan voineet kuvata, mutta jos olisimme alkaneet purkaa rekvisiitat olisivat menneet kovassa sateessa pilalle. Niinpä me vain seistiin sateenvarjojen kanssa puoli tuntia sateessa suojaten luokkahuonetta sateelta. Olimme läpimärkiä, kun sade lopulta väistyi. Mutta mitäpä ei tekisi elokuvan ja kätköilyn eteen.
Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää suomalaisille kätköilijöille?
Haluamme kiittää teitä kaikkia onnitteluista ja äänistä, jotka saimme. Toivomme, että onnistuimme tuomaan hieman iloa Signal-sammakon avulla myös Suomeen. Toivomme teille kaikkea hyvää ja aina on kätkö jossakin lähellä. Mukavia etsintä hetkiä kaikille suomalaisille geokätköilijöille!
Kiitos haastattelusta Rassis on Tour.