Sukkanukeista

Geokätköilyssä on viime vuosina etenkin Suomessa yleistynyt ns. sukkanukkejen (sock puppet) käyttö. Kyseessä on ikävä geokätköilyn lieveilmiö. Monesti en näistä lieveilmiöistä ole blogissa kirjoittanut, mutta toisaalta turha sitä on laittaa päätä pensaaseen, koska tämäkin asia on kuitenkin olemassa geokätköilyssäkin, joten siksipä tällä kertaa päätin kuitenkin tarttua sukkanukke -aiheeseen. Palauteryöppyä odotellessa.

Mikä on sukkanukke?

Sukkanukke on termi, jota käytetään erityisesti digitaalisissa palveluissa toimivasta haamuhenkiöstä, joka on tyypillisesti yhteisön jäsenen ylimääräinen tunnus. Joskus se voi olla myös tiettyä käyttöä varten tehty toinen tunnus. Sukkanukkeja pidetään monissa yhteisöissä erittäin vahingollisina yhteisön toiminnan kannalta ja usein niiden käyttö on kielletty.

Sukkanuken avulla käyttäjä voi esiintyä yhteisössä toisena käyttäjänä, mikä tietysti tarjoaa mahdollisuuden hämätä muita yhteisön jäseniä eri tavoilla. Sukkanuken avulla tunnuksen omistaja voi vaikuttaa yhteisön äänestyksiin varsinaisen tunnuksensa lisäksi. Tietysti myös erilaisissa kirjoitteluissa sukkanukketunnusta voi käyttää tukemaan pääasiallisen tunnuksen esittämiä mielipiteitä. Toisaalta joskus sukkanuken käyttäjä saattaa vastustaa päätunnuksella kirjoittamiaan mielipiteitä heikoin perustein, jotka on helppo kumota. Näin päätunnus näyttää saadaan parempaan valoon. Sukkanukkea voi käyttää myös keskustelun häiritsemiseen, jolloin huomio viedään pääkeskustelusta toisaalle. Sukkanuken avulla voi tietenkin myös esittää mielipiteitä, joita ei halua yhdistää pääasialliseen tunnukseensa.

Kätköilyssä sukkanukketunnuksia luodaan usein kätköjen piilotuksiin liittyen. Geokätköilyssä sukkanukke-tunnuksen tunnistaa yleensä siitä, että tunnuksella ei ole yhtään merkittyä kätkölöytöä. Toki on myös nähty kätköjen etsimiseen liittyviä sukkanukkeja, joista erikoisin lienee tunnus, jolla on etsitty yli 5000 labia, eikä muita kätköjä.

Sukkanukke – hyödyt geokätköilyssä

Voisiko tällaisista vaihtoehtoisista identiteeteistä olla hyötyä jossakin tilanteessa? Ei kai sukkanuket ole pelkästään pahasta?

Ensimmäisenä hyödyllisenä kohteen tulee kätköilytapahtumien järjestäminen. Megaa tai miksei jotain muutakin isompaa kätköilytapahtumaa on usein järjestämässä geokätköily-yhdistys tai jokin muu vastaava taho. Tällöin on tarpeen, että useampi henkilö pystyy hallinnoimaan tapahtuman kuvausta. On myös selkeää, että megan labit luodaan tapahtumaa varten luodulle tunnukselle ja yhteisen, jaetun, tunnuksen kautta talkooporukasta kuka vain pystyy rakentamaan kuvauksia labeille ja itse tapahtumalle (tai sen sivutapahtumille).

Siinä missä megatapahtumat vaativat monesti paljon etukäteisvalmisteluja, ei tavallinen kätköilymiitti yleensä vaadi massiivisia valmisteluita ja siten sukkanukketunnukselle ei ole perusteita. Perus 30 minuutin toripönötysmiitti on syytä luoda omalle tunnukselle, vaikka järjestäjänä olisikin paikallinen yhdistys. Tapahtumakuvauksen laadinta ja tapahtuman valmistelut onnistuvat hyvin ilman jaettua tunnusta. Mikäli tällaisessa käytetään jaettua yhdistystunnusta avaa se juurikin portin tilastokikkailulle ja raivaa tietä isommalle väärinkäytölle.

Toki, kun tapahtumaa on järjestämässä useampi kätköilijä, niin on aina kiva antaa kiitosta oikeaan suuntaan. Itsekin useamman talkoolaisen vaativan GIFF-miittien tai muun isomman kätköilytapahtuman järjestäjänä olen käyttänyt kuitenkin omaa tunnustani ja listannut puuhamiehet kätkökuvauksen piilottajakenttään. Lopulta tapahtumasta on kuitenkin päävastuussa yksi kätköilijätunnus. Ihan kuten kaikista muistakin kätköistä. Nykyään, kun oman tapahtumankin voi kirjata löydetyksi, niin ei ole mitään syytä piiloutua toisen nimimerkin taakse.

Entä tavallinen kätkö? Onko joskus tarpeen käyttää sukkanukketunnusta tavallisen kätkön piilottamiseen? Megatapahtumissa usein käytetään yhdistyksen tunnusta alueen kätköjen piilottamiseen. Tämä on ehkä taas siinä rajoilla mielestäni. Sinänsä ymmärrettävää, että kätkö brändätään tapahtuman kätköksi käyttämällä yhdistyksen tunnusta. Joka tapauksessa kätkötarkastajat vaativat kertomaan, kuka kätköilijä kätkönhuollosta vastaa tapahtuman jälkeen. Niinpä miksei käyttäisi suoraan tuota tunnusta kätkönpiilottamiseen? Toisaalta brändäyksellä ehkä nähdään jotakin arvoa ja toki kätkön voi vaikka adoptoida yhdistyksen tunnukselta tapahtuman jälkeen omalle tunnukselleen. Yhdistystunnuksen käyttö kätkönpiilottamisessa jälleen avaa ovia muille sukkanukeille, koska kyllähän tällaisen piilotuksen voi tulkita niinkin, että tilastoja (tai haasteita) varten tehdään tietynlaisia kätköjä, jotta päivän aikana on helppo kirjata omalle tunnukselleen x erilaista kätköä. Ja monestihan näitä kätköjä rakennetaan ja piilotetaan porukalla ja sovitaan, että kaikki osallistujat saavat kirjata löydöt kätköistä tapahtuman jälkeen, vaikkeivät olisikaan olleet mukana piilottamassa. Ymmärrettävää. Ja ihan ok, mutta tekee tietä ikävimmille sukkanukketunnuksille.

Yhdistystunnusten lisäksi on muitakin. Esim. pelastuslaitokset ovat piilottaneet kätköjä (varmasti jonkin kätköilystä innostuneen työntekijänsä kannustuksesta). Näitä usein hallinnoidaan yhteisellä tunnuksella, jonka takana voi olla yksi tai useampi kätköilijä. Tässä taas halutaan brändätä kätkö tietylle asialle sen sijaan, että käytettäisiin omaa tunnusta piilottamiseen. Onko tämän kaltainen piilottajan brändäys muuten markkinointia, jota kätköillä ei saisi tehdä?

Toinen tapaus, jossa sukkanuken käyttö on mielestäni ok, on aloittelijoiden opastus. Monella vähänkään pidemmän aikaa kätköilleellä on premium-jäsenyys ja kun siihen on tottunut, voi yllättää kuinka ankealta elämä näyttääkään basic-jäsenelle. Monesti tätäkin blogia pitäessä olen auttanut aloittelijoita, joilla ei ole premium-jäsenyyttä ja heidän opastamisensa on huomattavasti helpompaa, kun saa itselle näkyviin miltä sivusto (tai sovellukset) näyttävät basic-jäsenyyden omaavan silmin.

Photo by: Alexbrn (CC BY-SA 4.0)

Sukkanukkejen haitat

Entäpä mitä haittaa sukkenukeista on? Eihän se haittaa ketään, jos joku tekee useamman tunnuksen? Vai haittaako?

Tyypillisin tilanne on se, että piilotuksia varten tehdään sukkanukke eli tunnus, jolla kätköjä piilotetaan. Sinänsähän tämä on melko harmitonta, joskin herää kysymys, että miksi? Yleensä se syy on se, että näin päästään itse etsimään itse piilotetut kätköt. Motivaatioita tähän voi olla monia. Tyypillisin lienee, että piilotetaan sellaisia kätköjä, joita itse tarvitaan jonkin haasteen suorittamiseen: harvinaisia D/T-yhdistelmiä, saarikätköjä eri kuntiin, aukkopäivää varten jokin tietty kätkötyyppi, jne.

Perinteisesti keskustelualueilla on ollut tapana kysyä, että keneltä tämä on pois? Ja sinänsä ihan validi kysymys, joskin luonteeltaan trollaava, koska näin vastakkaista mieltä oleva joutuu hoitamaan perustelut. Jos joku piilottaa sukkanukella kätköjä, niin sinänsähän se on vaan enemmän, koska kaikki saavat kuitenkin etsittäväkseen uusia kätköjä. Itse en ymmärrä sitä, että haastekätkön “suorittaa” piilottamalla itse haasteeseen tarvittavat kätköt ja sitten loggaamalla ne löydetyksi kotisohvalta, koska purkillahan ei varsinaisesti tarvitse päätunnuksella enää käydä, kun on jo kerran käynyt purkin piilottamassa.

Tällä tavoin löydöt näistä kätköistä voi vielä ripotella sopiville päiville kalenteriin, niin saa mahdollisesti useampaan haasteeseen apuja tai kätköputkelleen jatkoa. Käytännössä tällä tavalla toimimalla tilastot kilpailullisena elementtinä menettävät merkityksen, koska niitä on helppo vääristellä. Itseltäni tämäkään ei ole kyllä pois, koska jo vuosia sitten tein päätöksen, että keskityn hakemaan kätköjä omaan tahtiini silloin kun huvittaa ja jos huvittaa. Mutta sen voin kyllä todeta, että omaan päätökseeni vaikutti paljonkin se, että homma oli eskaloitumassa melko erikoiseen suuntaan.

Sukkanukeilla voi myös hankkia itselleen tai kavereille FTF:iä. Piilottaa purkin sukkanukella ja kun huomaa, että kätköjä on tulossa, niin omalle kätkölle vain päivystämään. Näin saa minuuteissa julkaisun jälkeen oman nimen vihkoon ensimmäisenä. Myös kavereille voi kertoa uudesta kätköstä julkaisujonossa. Ja tarvittaessa sen toki voi vetää vielä julkaisujonosta viime hetkellä pois, jos kaveri ei ollutkaan syystä tai toisesta valmiina FTF:ään. Niinpä FTF-tilastotkin tuntuvat nykyisin aika turhilta. Toki myös FTF:ien jakaminen esim. kymmenelle ihmiselle on syönyt jahdin tuomaa jännitystä jo vuosia.

Oli tuo pois joltakin tai ei, niin ei se kuitenkaan ole geokätköilyn mystisen hengen mukaista toimintaa. Itseäänhän siinä vain “huijaa”.

Kansainvälistä kätköilyä nukketeatterissa

Toinen ilmiö, mihin sukkanukkeja on viime aikoina käytetty paljon on pitkän matkan multien tekeminen. Tässä siis sukkanukketunnuksella tehdään multi, joka alkaa ulkomailta tai kotimaasta hankalasti saavutettavalta graticulelta (Ahvenanmaa ja saaristo ovat yllättävän suosittu). Multin alkupiste tehdään sellaiseksi, että se on helppo ratkaista googlettamalla. Multin aloituspiste siis ratkeaa googlaamalla ja kas multin seuraava piste tai loppupiste onkin sitten lähellä sukkanuken omistajan seutua. Sitten vain päätunnuksella kirjaamaan löytö tällaisesta kätköstä, niin graticule tai ulkomaa muuttuu vihreäksi ja ulkomailta tietenkin saa vielä souvenirinkin kaupantekijäisiksi.

Tällaisten multien tekemisessä voi olla variaatiota, että onko multin tekijä käynyt piilottaessa alkupisteellä vai ei. Voi olla, että piilottaja on käynyt paikalla vuosia ennen kätkön tekoa tai sitten ei ollenkaan. Geocaching HQ:n säännöt vaativat, että kätkönomistaja on käynyt alkupisteellä viimeisen 2 kk aikana ja tämä pitäisi pystyä todistamaan. Uskon, että tässäkin asiassa kätköilijät kyllä keksivät tavan hämätä tarkastajaa niin halutessaan.

Aloitus- ja välipisteillä tulee olla paikallinen huoltaja, jos niiden huollosta ei pysty kätkön piilottaja vastaamaan itse. Niinpä ei ole ihme, että esim. Ahvenmaan kätköilijät Facebook-ryhmässä aletaan olla vähän väsyneitä kyselyihin voisiko joku huolehtia multin alkupisteestä. Ja tietysti myös turhauttaa se, että kätköt ovat jossakin kaukana, vaikka alkupiste on kotikulmilla.

Varmasti näiden kätköjen motiivina voi olla jokin haaste, jossa vaaditaan esim. kaksi multikätköä eri maista saman päivän aikana tai sitten maailman/Suomen kartan värittäminen ilman matkustamista. Jälleen kuitenkin juurisyynä sama: Omien tilastojen kohentaminen. Sinänsä taas tämäkään ei ole keltään pois. Tosin alkupisteen lähellä oleville kätkön suorittaminen voi olla hankalampaa kuin kauempana alkupisteestä asuville.

Kuten geocache.fi:n keskustelusta käy ilmi, ei ongelma ole täysin Suomi-keskeinen, vaan vastaavia kätköjä on muuallakin. Mutta HQ:n lackeyn listalle oli päätynyt lähinnä suomalaisia kätköjä ilmeisesti siksi, että vain täällä asiasta on noussut isompi haloo.

Kolmas asia, johon sukkanukkeja on kätköilyssä käytetty on toisten kätkölijöiden kiusaaminen. Olen kuullut, että on tehty tunnuksia, jotka ovat hyvin lähellä jonkin toisen kätköilijän tunnusta ja näitä käytetty kiusaamiseen. Tarkempia yksityiskohtia en kuitenkaan tiedä, mutta kuulostaa ikävältä. Ja tämä viimeistään kyllä kertoo, että “geokätköilijät ovat fiksua porukkaa” -sanonnan päivät ovat luetut. Kaikista geokätköilijöistä ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa olisi hyvä tulla toimeen. Ja kiusata ei pitäisi ketään.

Kätkötarkastajat tietoisia

Kätkötarkastajat ovat hyvin tietoisia tästä sukkanukkeilmiöstä. Mutta hankala heidänkään on ilmiöön puuttua. Etenkin, kun valtaosa sukkanukketunnuksista on melko harmittomia.

Sukkanukeilla on myös ikävä vaikutus esimerkiksi hiljan jaettuihin Virtual Rewardseihin. Usein piilotukseen sukkanukkeja käyttävät kätköilijät ovat kokeneita ja heidän kätkönsä keräävät suosikkipisteitä. Niinpä, vaikka Virtual Rewardsin ohjeissa onkin mainittu, että vain yhdelle tunnukselle voi anoa Virtual Rewardsia, olen varma, että myös sukkanukeille näitä on haettu. Ja tässä tapauksessa se ainakin on pois muilta halukkailta piilottajilta, koska virtuaaleja on jaossa vain rajattu määrä.

Thymallus Thymalluksen mukaan Suomen kätkötarkastajilla ei ole tiedossa, että ulkomailla olisi samanlaista ongelmaa sock puppettien kanssa kuin täällä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.