Haastattelussa MT-Jonea

Palataanpa hetkeksi aurinkoisiin tunnelmiin elokuiseen Seattleen. Tapasimme Seattlessa MT-Jonea nimimerkillä kätköilevän Tsekkiläisen kätköilijän. MT-Jonealla on tätä kirjoittaessa reilu 162 000 kätkölöytöä ja ilmeisesti hän on tällä hetkellä neljäs löytömäärissä maailmantilastossa. Pyysimme MT-Jonealta pienen haastattelun, joka löytyy videona ja suomennettuna tekstinä alta.

Maailman top-löytäjistä puhuttaessa täytyy mainita, että täysin luotettavaa tilastoa en löytömääristä löytänyt, sillä project-gc.com ei vastaa kyselyyn, kun yrittää luoda maailmanlistaa eniten löytäneistä. Jos joku tietää toimivan tavan luoda tällainen lista, niin vinkatkaas kommenteissa.

Haastattelussa MT-Jonea

Saimme hyväntuulisen MT-Jonean haastatteluun Kanadan Abbotsfordin Geowoodstockin tiimellyksessä. Sen verran herra oli ujo kameran edessä, että kaikkein mehukkaimmat tarinat jäivät kertomatta kameralle. Kannattaa siis joskus, jos kaveriin törmäätte, mennä rohkeasti jutulle, sillä hänellä on mitä uskomattomampia kätköilytarinoita jaettavaksi.

Tässä haastattelu suomeksi.

Kuulin, että sinulla on paljon löytöjä ja olisit korkealla maailmantilastoissa löytömäärissä. Haluatko kertoa hieman taustaa?

Joo, minä matkustelen paljon työnikin puolesta ja olen etsinyt paljon power traileja, etenkin täältä USA:sta. Niinpä minulle on kertynyt paljon geokätkölöytöjä. Nykyisin kuitenkin minun prioriteettini on muuttuneet ja nykyisin olen keskittynyt tilastoissa keräämään maita ja kuntia sekä miittejä. (videon ulkopuolella MT-Jonea kertoi, että hänellä on eniten CCE miitti -löytöjä maailmassa).

Monessako maassa olet sitten geokätköillyt?

Tällä hetkellä olen kätköillyt 115:ssa eri maassa. Ja siksipä alkaakin olemaan jo aika haastavaa löytää uusia maita, koska maailmassa on tietääkseni noin 250 maata ja olen käynyt niissä jo miltei puolessa. (Tässä kannattaa huomata, että maita on 193, mutta geocaching.com laskee esim. Ahvenanmaan omaksi alueekseen).

Olen myös kuullut, että olet kova matkustelemaan. Ennen Kanadaakin olet matkustellut Suomessa, Balttiassa, Amsterdamissa ja ties missä. Voitko kertoa hieman tästä?

Välillä on aika rankkaa, kun tulee matkusteltua niin paljon. (Ennen videon kuvaamista MT-Jonea kertoi uskomattoman tarinan reissustaan, mutta selkeästi mies ei halunnut tätä tallennettavan, joten vastaus jäi vähän lyhyeksi)

Montako kätköä etsit tyypillisesti yhden päivän aikana?

Vaihtelee tosi paljon. Jos menen vuorille ja siellä on kovin vähän kätköjä, niin etsin ehkä 20 päivässä. Jos menen kaupunkiin, jossa on paljon kätköjä, saatan etsiä 100-150 päivässä. Mutta ei nekään ole paljoa, jos vertaa Power trailiin. Jos menen trailille, niin löytöjä tulee vielä enemmän.

Kävit kesällä Suomessa. Olitko osallistumassa Mega-tapahtumaan vai oliko jotain muita kätköjä, joita tulit etsimään?

Olin Mega-eventissä Torniossa ja menin sen jälkeen Rovaniemen suunnalle Community Celebration Eventtiin. Suomessa oli mahtavaa ja rakastan Suomea. Suomi on hiljainen metsäinen maa ja siellä on erittäin kaunis luonto.

Mistä muista maista Suomen lisäksi pidät?

Pidän vuoristoisista maista. Esimerkiksi Suomesta puuttuu juuri vuoret. Pidän esimerkiksi Itävallasta, Sloveniasta ja Slovakiasta, koska niissä on isoja hienoja vuoria. Erityisesti jos vuoret ovat meren rannalla, niin se on erityisesti mieleeni.

Entäpä millaisista kätköistä pidät? Pidätkö esim. vempain-kätköistä tai sellaisista, jotka esittelevät kauniin maiseman?

Minulle parhaimpia kätköjä on ne, jotka esittelevät jonkin kauniin paikan.

Olemme täällä Kanadan Giga-eventissä Geowoodstockissa. Mitä sinulla on suunnitelmissa tehdä?

Ajattelin vähän rentoutua. Tapaan mielenkiintoisia ihmisiä, esimerkiksi Suomesta. Varmaan etsin joitakin kätköjä tästä läheltä. Huomenna puolenpäivän jälkeen menen Vancouveriin ja otan lautan Victoriaan. Vancouverissa olen käynyt jo kerran, mutta Victoriassa en ole vielä käynyt ja se vaikuttaa kivalta paikalta. Sitten tulen takaisin USA:han ja Seattleen. Viimeinen tavoiteeni tällä reissulla Seattlen jälkeen on käydä Alaskassa.

Kiitokset haastattelusta!

7 comments

  1. MT-Jonean loggauksia olemme matkan varrella nähneet, ja kerran olemme hänen jäljissään yrittäneet FTF:ää, turhaan mekin. Se oli örtti intialaisessa kansallispuistossa, jonne ei ole pääsyä – tai ainakaan taksit eivät vie – kuin tiettyyn aikaan vuodesta (tai ehkä etukäteisluvalla). No siis, nämä hyperkätköilijät eivät ilmeisesti ole kynällähiihtäjiä 😉

    1. Terve Saniaispuu,

      En tiedä mitä kynällähiihtely tarkoittaa, mutta jotenkin ei yllätä, että Jonea käynyt kätkön, joka on saatavilla vaan johonkin tiettyyn aikaa. Tuolla Seattlessa kaveri haki APE-kätkön vähintäänkin kyseenalaista oikoreittiä käyttäen. Ei tulisi itselle ikinä mieleen toimia sillä tavoin. Mutta semmosta se on näiden veijarien kanssa.

      1. No tarkoitin, ettei Joneakaan sitä kätköä saanut eikä logannut, luimme silloin vain hänen notensa (vai oliko se denari). Päättelimme siis, että kyllä hän oikeasti kaikilla tsiljoonilla loggaamillaan kätköillä on jollain konstilla käynyt,
        Ja se termi kynällähiihtäminen periytyy kouluajoilta 50-60-luvuilta: kaikilla oli kansanhiihtokortit, ja joillekin niitä kilometrimerkintöjä kertyi talven aikana ällistyttäviä määriä – taisi vaikuttaa urheilunumeroon…

      2. Kiitos selvennyksestä. Opin taas jotain. Ja kyllä kaveri oikeasti kaikilla kätköillä vaikuttaa käyvän. Mutta saattaa joskus ottaa oikoreitin purkille 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.