Edit: Juksasimme kätköilijöitä tällaisella aprillipilalla vuonna 2024. Jatkossakin joutuu kätkön omistajat tarkistamaan logivihkot itse. Australiassa ei ole kokeilua tehty, sen sijaan tarkastajat ovat selkeitä feikkilogeja muuttaneet noteiksi.
Varma kevään merkki on se, kun useat uudet kätköilijät rynnivät kätköille kevätauringon sulatellessa lumet. Uudet kätköilijät eivät aina tiedä tai muista, että vain oma nimimerkki lokivihkossa oikeuttaa löytökirjaukseen kätköltä. Kätkönomistajat eivät myöskään läheskään aina jaksa tarkistaa lokivihkoja ja poistaa löytöjä niiltä, jotka eivät ole nimeään vihkoon kirjanneet. Kätkönomistajia koskevat ohjenuorat kuitenkin sanovat, että kätkönomistajan tulisi poistaa aiheettomat löytöloggaukset (“Delete logs that appear to be false or inappropriate“). Nyt tähän ongelmaan ollaan tartuttu HQ:n ja kätkötarkastajien toimesta.
Toimenkuva laajenee
Nyt siis kätkötarkastajat alkavat uusien kätköjen tarkastamisen ohella kiertämään kätköjä ja tarkastamaan, että vihkoista todella löytyy kaikkien nettiin löydön kirjanneiden nimimerkki. Asiaa on jo alkuvuodesta pilotoitu Australiassa, jossa kätkötarkastajat ovat jo kolmen kuukauden ajan tarkastaneet logivihkot. Jos vihkosta ei ole löytynyt nettiin löydön kirjanneen nimimerkkiä, on löytö muutettu noteksi tarkastajan toimesta. Kätkökirjausta ei siis poisteta kokonaan, mutta sen tyyppi muutetaan. Kun kätköilijä myöhemmin käy kirjaamassa nimimerkkinsä lokikirjaan, voi noten muuttaa takaisin löytökirjaukseksi.
Yllä olevassa kuvassa on esimerkki Leveson Street Park -kätköltä, jossa australialaistarkastaja Bunjil on muuttanut löytökirjauksen noteksi, koska nimimerkkiä ei ole vihkosta löytynyt. Kun kätkötarkastaja muuttaa löytökirjauksen, asiasta tulee loggaukseen lisämerkintä “Log type adjusted from ‘Found’ by Reviewer”, jolloin muille kätköilijöille on selvää kuka on huijannut löydöissään ja kuka ei. Näin muut kätköilijät voivat tarvittaessa auttaa kätkötarkastajaa ottamalla tällaisen henkilön löytökirjaukset erityistarkkailuun. Kätkötarkastaja myös lisää logityypin muuttaessaan ohjeen kätköilijälle, jotta tämä varmasti osaa toimia jatkossa oikein ja muistaa kirjata nimimerkkinsä lokikirjaan ennen löytömerkintää.
Lisätöitä ja lisätarkastajia
Tavoittelimme suomalaisia kätkötarkastajia ja saimmekin Thymallus Thymalluksen langan päähän kommentoimaan muutosta.
“Kyllähän tämä lisää kätkötarkastajien työkuormaa. Emme ole vielä suomalaisten kätkötarkastajien kesken päättäneet lähtevätkö kaikki tätä lokivihkojen tarkastamista tekemään vai erikoistuuko muutama kätkötarkastaja tähän hommaan. Aiemmin olen itse erikoistunut jo julkaistujen kätköjen seurantaan ja arkistointiin, jos niitä ei huolleta, niin tietyllä tapaa tämä sopisi minun toimenkuvaan lisäksi.“
No aivan taatusti lisää töitä. Miten ihmeessä ajattelitte ehtiä tarkastamaan kaikkien kätköjen lokivihkot säännöllisesti?
“Nähtäväksi jää. Selvää on, että nykyisellä tarkastajajoukolla ei hommasta selvitä ja varmasti tarvitaan uusia kätkötarkastajia useampia, jotta saadaan lokivihkot tarkastettua. Erityisesti korostuu paikallisuus eli yksi kätkötarkastaja voisi hoitaa esim. yhden maakunnan alueen. Varmasti moni kokenut suomalainen kätköilijä voi odottaa tällä viikolla sitä kuuluisaa puhelua.”
Eikös tuo ole myös hyvä mahdollisuus kätkötarkastajalle käydä samalla etsimässä kätköjä?
“Kyllä ehdottomasti on hyvä mahdollisuus käydä kuittaamassa vaikeat mysteerit ja pitkät multit, koska tarkastusta varten saamme tietenkin niiden loppukoordinaatit Geocaching.comin järjestelmästä lokivihkon tarkastusta varten.”
Entä kuka tarkastaa kätkötarkastajien loggaukset?
“Erittäin hyvä kysymys. Tämä sama tuli esiin Australian pilottijaksolla, jossa paikalliset kätköilijät alkoivat kyselemään, että kuka tarkastaa kätkötarkastan kirjaukset, koska niitähän ei periaatteessa kukaan valvo. Tietysti kätkötarkastajat ovat sen verran kokeneita kätköilijöitä, että ongelmaa ei yleensä ole. Mutta on HQ on myös väläytellyt kätköylitarkastajan roolia, jonka tehtävänä olisi tarkastaa tarkastajien kirjaukset.”
Miten kätkötarkastajien kompensaatio? Tuleeko siihen muutoksia tämän myötä? Voisin ainakin kuvitella, että kulut kasvavat, jos joutuu autolla ajelemaan kätköltä toisella tarkastamaan lokivihkoja.
“On ihan totta, että kuluthan tässä kasvavat. Onneksi Geocaching HQ on luvannut, että kätkötarkastajille ruvetaan maksamaan korvausta lokivihkojen tarkastamisesta. Korvauksen suuruutta ei ole vielä tarkalleen päätetty, mutta kätkökohtainen korvaus lienee muutamia dollareita. Lisäksi oman auton (tai saarikätköjen tapauksessa veneen) käytöstä maksetaan kilometrikorvauksia, joten tarkastaja ei tässä joudu ottamaan takkiin. Ja varmasti premium-jäsenyyksien hintojen korotuskin osaltaan liittyy tähän muutokseen.”
Kiitokset Thymallus Thymallus haastattelusta.
Aikamoinen muutos kätkötarkastajan tehtävänkuvaan on siis tulossa. Tavalliselle kätkönomistajalle muutos on toki tervetullut, koska enää ei tarvitse tihrustaa lokivihkoista epäselvästi kirjoitettuja nimimerkkejä vaan tarkastaja tekee tämän sinun puolestasi. Tästä kelpaa maksaakin vähän enemmän jäsenmaksua HQ:lle.
Niille, jotka ovat tottuneet “tilan säästämiseksi” käyttämään tilapäisiä nimimerkkejä, tämä tarkoittaa huonoja uutisia. Jotkuthan ovat lyhentäneet kätköilyseurueiden nimimerkit yhteisnimimerkiksi tilan säästämiseksi. Esimerkiksi jos Weellu kävisi kätköillä Kuukunan, Raakuttajan ja Sitruksen kanssa voisi nimimerkin kirjoittaa vihkoon yhteisnimimerkillä “KuRaWeSi” ja tilaa sekä aikaa säästyisi. Nyt kuitenkaan kätkötarkastaja ei voi tätä hyväksyä, koska kaikkien neljän nimimerkkiä ei löydy vihkosta. Itseasiassa kenenkään nelikosta nimimerkkiä ei vihkosta löydy vaan KuRaWeSi-nimimerkki saisi raapustuksesta löydön.
Nähtäväksi jää miten tämä uudistus otetaan Suomessa ja maailmalla vastaan. Australiassa ainakin tästä on tullut jo pysyvä käytäntö.
Aprilliä