Earthkätköt viettävät tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Ensimmäisen Earthkätkönhän piilotti Gary Lewis tammikuun 10. päivä 2004 (paremmin tunnettu Earthkätkö-tarkastajana nimimerkillä Geoaware). Ja tuo maailman ensimmäinen Earthkätkö oli GCHFT2 – Earthcache I – a simple geology tour of Wasp Head Australiassa. Sittemmin Earthkätköjä on piilotettu 73 000 kappaletta ympäri maailmaa. Nyt juhlan kunniaksi Geocaching HQ ja Amerikan geologinen seura (GSA) ovat päivittäneet Earthkätköjä koskevaa ohjeistusta hieman. Muutosten taustalla on toive vastata geokätköily-yhteisöstä tulleeseen palautteeseen koskien Earthkätköjä ja parantaa niihin liittyvää kätköilykokemusta.
Geocaching HQ ja GSA ovat saaneet tasaisesti viestiä, että Earthkätköt ovat rakastettu kätkötyyppi, joka usein vie geologisesti hämmästyttäviin paikkoihin ja ovat opettavaisia. Kuitenkin koko ajan enenevissä määrin on tullut myös palautetta, että Earthkätköistä on tullut aina vain monimutkaisempia ja aikaa vievempiä etsijöille. Tässä muutamia tilastoja, jotka tukee yhteisöltä tullutta palautetta:
- Earthkätköt muodostasvat nykyisin alle 6% kaikista geokätkölöydöistä. Tässä on merkittävä lasku, sillä 2011 Earthkätköt muodostivat 14% kaikista kätkölöydöistä.
- Tänä päivänä Earthkätkö-kuvaukset sisältävät keskimäärin noin 12 000 merkkiä, joka on yli kolme kertaa enemmän kuin ensimmäisenä vuonna, jolloin Earthkätköt tulivat laajasti etsittäväksi ympäri maailmaa. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi vuosittainen Earthkätkö-löytöjen määrä laskee sitä enemmän mitä hiljattaimmin Earthkätkö on julkaistu. Esimerkiksi vuonna 2023 Earthkätköt, jotka on julkaistu vuonna 2009 saivat kaksi kertaa enemmän löytöjä kuin Earthkätköt, jotka on julkaistu vuonna 2020.
- Earthkätköjen piilottajien määrä on nyt 1,15 % kaikista kätköpiilottajista, kun vuonna 2010 se oli 2,13%.
GSAn päätavoite Earthkätkö-ohjelmalle on rohkaista geokätköilijöitä vuorovaikuttamaan heitä ympäröivän geologian kanssa. Mitä useampi käy Earthkätköillä, sen parempi. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa, että Earthkätköjen täytyy aina olla yksinkertaisia ja helppoja löytöjä. Joka tapauksessa niiden pitäisi pyrkiä olemaan saavutettavia ja hyviä kokemuksia kaikille kätköilijöille valittujen vaikeus- ja maastoluokitusten puitteissa.
Jo aiemmin Earthkätköjen ohjenuorissa on vaadittu seuraavia ominaisuuksia:
- Piilottajan tulee olettaa, että vierailijalla on vain hyvin perustason tietämys geologiasta
- Kuvauksen tulee sisältää ei-teknisen selostuksen siitä, mitä vierailijat näkevät kohteessa.
Nyt ohje nuoria muutetaan siten, että niihin lisätään seuraavat rajaukset:
- Löytökirjaukseen vaadittavien tehtävien määrä rajataan kolmeen (3) + valokuvan ottaminen jos niin halutaan. Earthkätkön päämääränä on tuoda esiin jokin tietty yksittäinen geologinen ominaisuus. Piilottajan tulisi olla huomaavainen, eikä kysyä liiian montaa kysymystä ja siten olla tekemättä Earthkätköstä liian monimutkaista
- Löytökirjaukseen vaadittavat tehtävät tulee löytyä kätkökuvauksen alusta. Näin etsijät tietävät heti mitä kysytään, kun saapuvat kohteeseen ja lukevat kuvauksen läpi.
HQ ja GSA toivoo, että näillä muutoksilla saadaan taas kätkötyyppi entiseen kukoistukseensa. Omasta mielestäni Earthkätköjä saisi olla enemmän ja pääasiassa omaan Earthkätkö-löytömäärään vaikuttaa se, ettei Earthkätköjä ole löytämättä lähialueilla. Ilmeisesti julkaisuprosessi on ollut vaativa ja osin vaatinut pitkiä kätkökuvauksia, jotka ovat kieltämättä ongelma GPS-laitteella kätköillessä ja välillä puhelimellakin joutuu kuvausta vierittämään aika pitkään, jotta on löytänyt kysymykset kuvauksen lopusta. Voisiko kuvaukset pitää kohtuu tiiviinä? Ja myös eri kieliversiot laadukkaina, koska välillä ulkomailla englanninkielinen kuvaus on selkeästi tehty Google Translatella ja on vaikea ymmärtää. Mikäli haluat tietää lisää, voit kuunnella GSAn Matt Dawsonin haastattelun Inside HQ podcastista englanniksi täällä.