Labin piilotuslupa itsepalveluna

Uusin Adventure Lab -sovelluksen versio (1.33.0) tuo uutuutena mahdollisuuden premium-jäsenille saada Builder creditsejä eli oikeuksia tehdä Adventure Lab-seikkailu suoraan sovelluksesta käsin. Labin piilotuslupa heltiää suoraan sovelluksesta, kunhan tietyt kriteerit täyttyvät.


Adventure Lab -sovelluksen profiilivälilehdelle on ilmestynyt uusi valinta “How to create an Adventure” (“Kuinka luoda uusi seikkailu”). Täältä pystyy hakemaan itsepalveluna oikeutta tehdä uusi Adventure Lab, kunhan vain täyttää tietyt ehdot ensin. Kun valintaa klikkaa, aukeaa uusi näkymä, joka listaa adventure lab -oikeuden saamisen ehdot. Jos käyttäjä täyttää ehdon, on rivin perässä vihreä ✅ -merkki ja jos taas ei, on rivin perässä punainen rasti. Jos kaikki ehdot täyttyvät, “Claim Credit” (lunasta oikeus) on aktiivinen.

Kriteerit lab-oikeuden saamiselle ovat:

  • Sinulla tulee olla aktiivinen premium-jäsenyys
  • Ei käyttämättömiä Builder creditsejä (oikeuksia tehdä labi)
  • Ei julkaisemattomia Adventure Labeja
  • Julkaistut seikkailut pitää olla parhaan 90% joukossa käyttäjäpalautteen perusteella
  • Pitää läpäistä päivämäärätarkastus

Kolme ensimmäistä ehtoa ovat aika itsensä selittävät, joten eivät kaivanne kummempia tarkennuksia. Pari viimeistä sen sijaan saattavat olla epäselviä. Jos käyttäjällä on olemassa oleva lab, joka on alimmassa 10% käyttäjäpalautteiden perusteella, ei hän saa oikeutta tehdä uutta labia. Tässä tapauksessa pitää toivoa, että oma seikkailu alkaa saamaan positiivista palautetta tai sitten se tulee arkistoida, jotta pääsee tekemään uuden paremman seikkailun. Sinänsä ymmärrettävä vaatimus, koska halutaan aina vain parempia seikkailuita pelattavaksi. Toisaalta tällä on iso seikkailuita ohjaava vaikutus myös. Harvoinpa ne seikkailut, joissa on tarinallisista syistä kiertojärjestyksen pakotus, saavat hyviä arvioita, kun pakotettu kiertojärjestys tuppaa harmittamaan osaa kätköilijöistä.

Viesti, jolla onnitellaan uudesta adventure lab creditistä, kun sellaisen onnistuneesti saa haettua.

Entä mikä sitten tuo viimeinen kummallinen päivämäärätarkistus on? Itselläni näkyi siinä kätköilyn aloituspäiväni 2.4.2007. Virallisten tietojen mukaan tuon päivämäärätarkistuksen idea on, että yksittäinen kätköilijä ei voi tehdä labia kuin 90 päivän välein. Tällä pyritään parantamaan labien laatua. Niinpä kun on krediitin saanut, tuohon varmasti päivittyy krediitin saamisen päivämäärä ja sen jälkeen pitää odottaa 90 päivää ennen kuin seuraavaa labia pääsee tekemään.

Viimeisen kohdan lisäksi itselläni ominaisuus toimi vielä aika heikosti, sillä tililläni on käyttämätön krediitti ja silti siitä kohdasta sain vihreää valoa. Sen sijaan käyttäjäpalautteiden osalta sain punaista valoa. Toinen seikkailuistani on saanut käyttäjäpalautteen keskiarvoksi “vain” 3.9. Nopealla vilkaisulla lähialueelta se ei kuitenkaan ehkä vielä riitä alimpaan 10%:iin, mutta toki voi olla niin, että se sitä on.

Tapahtui aiemmassa jaksossa

Adventure labit ovat keväällä saaneet muutamia muitakin muutoksia, jotka lienee syytä nostaa blogissakin esiin. Ainakin megassa muutama lukija tuli kyselemään mitä ne pienet peukut kartalla on.

Edellisessä sovelluksen versiossa 1.32.0 Geocaching HQ toi Highly recommended Adventures (erittäin suositellut seikkailut) ominaisuuden ja myös suodattimen, jolla kartalle saa vain nämä labit näkyviin.

Tarkalleen Geocaching HQ ei paljastanut miten Adventure Lab voi saada “erittäin suositellun” statuksen. HQ ilmoitti vain, että he käyttävät tilastollisia työkaluja, jotka ottavat huomioon useita tekijöitä mukaan lukien sen, kuinka moni seikkailun suorittaneista ovat valinneet “I highly recommend this adventure” täpän labin suoritettuaan ruudussa, jossa annetaan myös tähtiä 0-5:een labille. Se mitä muita tekijöitä otetaan huomioon jää täysin mysteeriksi.

Kartalla nyt sitten nämä vahvasti suositellut seikkailut ovat saaneet pienen peukku-ikonin kylkeensä. Kyse on siis eräänlaisesta suosikkipistesysteemistä, jonka syvempi sielunelämä jää vähän hämärän peittoon.

Tuon sovellusversion julkaisun yhteydessä huomio kiinnittyi myös yllä olevassa karttakuvassa näkyviin violetteihin lokaatio-symboleihin (yllä isompana). Nuo vaikuttaisivat olevan sponsoroituja seikkailuita eli ilmeisesti jonkin tahon kanssa kaupallisessa yhteistyössä tehtyjä Adventure Labeja. Suomessa en vielä näitä ole missään nähnyt, mutta Seattlen alueella näitä kartalla muutamia näkyy. Mielenkiinnolla odotetaan, mihin näitä tullaan pidemmän päälle käyttämään.

5 comments


  1. Viimeisen kohdan lisäksi itselläni ominaisuus toimi vielä aika heikosti, sillä tililläni on käyttämätön krediitti ja silti siitä kohdasta sain vihreää valoa. Sen sijaan käyttäjäpalautteiden osalta sain punaista valoa. Toinen seikkailuistani on saanut käyttäjäpalautteen keskiarvoksi “vain” 3.9. Nopealla vilkaisulla lähialueelta se ei kuitenkaan ehkä vielä riitä alimpaan 10%:iin, mutta toki voi olla niin, että se sitä on.”

    Omilla Labeillani 4.2:lla ei pääse parempaan kastiin, mutta 4.4. riittää. Raja kulkee jossain noilla main.

    1. Se voi olla. Tuntuu kyllä hassulta, että noin moni labi jäisi heikoimpaan 10%:iin. Toki mahdollista.

  2. Kyllä todella heikosti toimii tuo ohjelma. Kokeilin uteliaisuuttani tuota ohjelmaa ja sain kaikki vaatimukset vihreäksi ja uusi krediitti tipahti tilille vaikka en omista yhtään aktiivista labia ja vanhakin krediitti on vielä käyttämättä.

    1. No jopas. Ymmärrän kyllä, että niille, jotka ei ole aiemmin labia tehnyt heltiää oikeus helpommin. Mutta jännä, että kaikki vaatimukset vihertää

  3. Tämän päivän päivityksessä poistivat kriteerin aiempien labien ratingista. Ilmeisesti HQ sai aika paljon palautetta paikallisista eroista arvioissa. Siinä missä jossakin päin maailmaa on lähes kaikilla seikkailuilla keskiarvo vähintään 4.7 niin toisaalla skaala voi olla isompi. Lisäksi tietyntyyppiset seikkailut kuten sellaiset jotka pakottavat kiertojärjestyksen saavat kategorisesti heikompia arvosanoja osalta kävijöistä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.