Kätköpurkilliset kätkötyypit rajataan kahteen

Saimme ennakkotietona ennen virallista HQ:n tämän viikon uutiskirjettä tiedon HQ:sta, että kätkötyyppeihin on tulossa merkittävä uudistus huhtikuun aikana. Jatkossa kätköpurkilliset kätkötyypit rajataan vain kahteen: traditional cache ja untraditional cache. Näiden kahden lisäksi toki jatkossakin on käytössä virtuaalit, webcamit, Earthcachet ja kaikki eventtityypit (event, CITO, CCE, Mega, Giga). Lisäksi jatkossa tulee vielä uusi eventtityyppi saataville.

Traditional cache

Tässä “uudessa” kätkötyypissä ei sinänsä ole mitään uutta. Traditional-kätkö säilyy sellaisenaan, kun olemme sen tähänkin asti tunteneet: kätkö on aina annetuissa koordinaateissa. Ikoni säilyy ennallaan ja kaikki tämän tyyppiset aiemmin piilotetut kätköt jatkavat sellaisenaan olemassa oloaan. Maailman kaksi jäljellä olevaa APE-kätköä muutetaan myös tradeiksi, sillä ne eivät historiaa lukuunottamatta eroa mitenkään tradeista.

Untraditional cache

Untraditional-kätkötyyppi onkin sitten uusi tuttavuus. Se kattaa jatkossa kaikki muut kätkötyypit paitsi tradit. Untraditional cache on siis mikä tahansa sellainen kätkö, joka sijaitsee jossain muualla kuin annetuissa koordinaateissa. Se voi olla mysteeri, multi, wherigo tai letterbox hybrid – mikä tahansa purkillinen kätkö, joka ei ole annetuissa koordinaateissa. Tämän kätköntyypin alle siis siirtyy jo piilotetutkin kätköt, jotka ovat edellä mainittuja kätkötyyppejä, kunhan uudistus astuu voimaan huhtikuun aikana.

Miksi kaiken pitää muuttua?

Kätkötyypit ovat kätköilijöille tärkeitä, koska ne tuovat vaihtelua kätköilyyn ja pitävät homman kiinnostavana. Puhumattakaan tilastokätköilijöistä, jotka keräävät triplettejä tai täyttävät kalentereita, D/T-matriiseja, jne erilaisilla kätkötyypeillä. Miksi siis lähdetään muuttamaan jotakin näin perustavanlaatuista asiaa geokätköilyssä?

Taustalla muutoksessa on valitukset, joita kätkötarkastajat ja HQ on saanut kätkötyyppien väärinkäytöstä. Multi- ja mysteerikätköjen ero on ollut häilyvä. Esimerkiksi multikätkön välipistettä ei saa olla mahdollista ratkoa Googlen street view -katunäkymällä, mutta sama kätkö menisi läpi mysteerinä, vaikka sen voisi ratkoa kotisohvalta käsin katunäkymässä. Myös yökätköjä on molemmissa kätkötyypeissä ja välillä multeissa mieluusti käyttäisi välipisteellä QR-koodia, mutta se ei ole mahdollista kätkötyypin sallimissa rajoissa vaan tällaisen multin tulee olla mysteeri. Erittäin sekavaa. Etenkin aloitteleville kätköilijöille.

Lisäksi Wherigo -kätkötyyppi on jo pitkään ollut henkihieverissä sen jälkeen, kun Geocaching HQ:n yhteistyö Garminin kanssa päättyi ja Wherigo-kasettien tuki poistui Garminin käsi-GPS-laitteista. Wherigo-sovellusten toimivuus on ollut heikkoa ja vaikka iOS sai mainion Wherigo-sovelluksen fanityönä, niin Androidilta toimiva sovellus edelleen puuttuu. Niinpä Wherigot ovat pitkälti olleet reverse wherigojen varassa, jota harva suorittaa maastossa, vaan yleensä nämä ratkotaan kotona etukäteen mysteerien tapaan – edelleen sekavaa.

Letterbox Hybrid -kätköt eivät myöskään eroa juurikaan multeista, mysteereistä tai tradeista. Oikeastaan ainoa erottava tekijä nykyisellään on, että letterbox-kätkössä tulee olla leimasin. Vuosia ja vuosia sitten letterboxin saattoi ratkoa ainoastaan kuvauksen lorun avulla, mutta sittemmin ollaan siirrytty siihen, että letterbox-kätkö tulee myös pystyä ratkaisemaan jotenkin. Niinpä letterboxeista on pitkälti tullut joku multi, mysteeri ja tradi -kätköjä. Niinpä näidenkin osalta on luontevaa, että kätkö on joko traditional tai untraditional kätkö.

Jotain uutta

Näin siis purkilliset kätkötyypit rajoittuvat jatkossa kahteen. Tämä on tietysti pettymys monille haasteiden ja tilastojen ystäville. Kompensoidakseen kätkötyyppien vähenemistä HQ on samalla ilmoittanut tuovansa uuden event-kätkötyypin. Eventit kun ovat olleet alati suositumpia.

Uusi event-tyyppi on Locationless event. Nämä sijainnittomat eventit toimivat niin, että HQ luo kätkökuvauksen vuorokauden jokaiselle tunnille. Nämä kätkökuvaukset voivat olla missä päin maailmaa tahansa ja niissä voi olla jokin teema, josta on tarkoitus Locationless eventissä keskustella. Nyt jos tapaat sattumalta maastossa kätköilijän, niin kätköilijät voivat kirjata sen tunnin locationless eventin löydetyksi. Suositeltavaa on keskusteluissa jutella locationless eventin aiheesta – mutta pakollista se ei ole.

Eli homma toimisi esimerkiksi näin. Olen töistä lounastauolla klo 11:30 ja lounaspaikassa sattumalta tapaan kätköilijätuttuni Geomammutti4:n. Istumme samaan pöytään ja vaihdamme kuulumisia. Samalla tarkistetaan mikä on klo 11-12 tunnin locationless eventin teema. Se on musiikki. Niinpä keskustelemme myös uutuus levyistä lounastelumme ohessa. Tämän jälkeen voimme kumpikin kirjata tuon tunnin locationless eventin käydyksi. Vastaavasti jos klo 12 eteenpäin törmäisin Geomammutti4:ään tai johonkuhun toiseen kätköilijään voisimme kuitata sen tunnin locationless eventin löydetyksi. Kätevää – enää ei mene sattumanvaraiset kohtaamiset hukkaan vaan niistäkin saa löydön. Toki sitten perinteisemmät miittityypit ovat edelleen käytettävissä. Kätevää on myös se, että Locationless eventtejä ei koske saturaatiot, niin periaatteessa normaalista miitistäkin voi kirjata toisen locationless löydön.

Vielä ei ole aivan tarkkaa tietoa milloin nämä uudistukset astuvat voimaan. Tällä hetkellä HQ kerää vielä palautetta yhteisöltä suunnitelluista muutoksista. Muutoksista voikin antaa palautetta HQ:n omille foorumeille jos homma ei miellytä. Toki myös jatkossa jokainen voi pohtia miten kätkötyyppejä käyttää ja haluaako hämärtää niiden välisiä eroja vai olisiko jatkossakin kiva, että aidosti erilaisia kätkötyyppejä olisi enemmän.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.