Geokätköily 2.0

Edit: Juksasimme kätköilijöitä tällaisella aprillipilalla vuonna 2023. Juttu ei siis alkuunkaan pidä paikkaansa.

Kuten hyvin tiedämme, geokätköily on harrastus, joka on vuosien varrella kasvanut todella paljon ja toki myös kehittynyt uusien asioiden myötä. Geokätköilyä on harrastettu ympäri maailman ja se on saavuttanut suuren suosion monien keskuudessa. Kaikkia tämä suosio ei kuitenkaan ole miellyttänyt ja joidenkin konkareiden mielestä harrastus on mennyt massasuosion ja tilastokätköilyn myötä mennyt pilalle. Olemme saaneet tietoomme, että lajiin on syntynyt tietty alakulttuuri, joka kutsuu itseään nimellä Geocaching 2.0 eli geokätköily 2.0. Tälle alakulttuurille ominaista on harrastajajoukon sulkeutuneisuus ja geokätköily 2.0:n pariin pääsee vain kokeneimmat konkarit ja geokätköilyammattilaiset.

Geokätköily 2.0 on siis suunniteltu erityisesti niille, jotka ovat todellisia geokätköilykonkareita ja haluavat viedä harrastuksensa seuraavalle tasolle. Mukaan ei pääse kuka vain, vaan geokätköily 2.0 toimii Hollywood -periaatteella. Älkää soittako meille, me soitamme teille. Tämä tarkoittaa sitä, että mukaan tähän alakulttuuriin pääsee vain jos saa puhelun, joltakin sisäpiiriläiseltä ja he pyytävät sinua mukaan.

Mikä sitten erottaa Geokätköily 2.0:n tavallisesta kätköilystä? Geokätköily 2.0:n kätköjä on piilotettu ympäri maailmaa vain muutamia kymmeniä tuhansia. Redditiin vuotaneiden tietojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 223 kätköä tässä pelissä. Kätköissä on panostettu laatuun ja useat kätkörasiat ovat erittäin laadukkaita.

Tekoäly Dall-E:n näkemys geokätköily 2.0 kätköpurkista. Valitettavasti oikeita kuvia näistä “luksus”-kätköistä emme ole saaneet käsiimme.

Laadukkaiden kätkörasioiden lisäksi vaihtotavarat kuuluvat olennaisesti tähän geokätköily 2.0:aan. Kätköissä on tyypillisesti kaikenlaista rahan-arvoista erilaisista työkaluista lego-sarjoihin lapsille ja onpa huhuttu, että joku olisi myös löytänyt Playstation 5 konsolin jostakin kätköstä ja toisessa olisi ollut tarjolla VR-lasit.

Tilastoja on vain yksi – löytömäärä. Muita tilastoja kätkölöydöistä ei pidetä. Löytömääräkin on vuosittainen kilpailu, joissa eniten geokätköily 2.0 kätköjä kerännyt kätköilijä kruunataan vuoden kätköilijäksi ja saa rahallisen palkinnon. Vuosittaisen kilpailun aloitus päivä ei jostain syystä ole vuoden vaihde vaan tilastojen nollautumisen päivämääräksi on valittu huhtikuun 1. päivä. Yleensä myös tämä on se hetki, kun uusia geokätköilijöitä otetaan mukaan tähän “salaseuraan”, joka on syntynyt kätköilyn sisään.

Vaikka tilastoja kätköistä ei pidetä, on kätköillä kuitenkin tavanomaiset vaikeus- ja maastoluokitukset. Mysteerikätköissä on ratkaistava vielä tavallisiakin mysteereitä monimutkaisempia arvoituksia ja tehtäviä, jotta voi saada kätkön koordinaatit. Niinpä kätköily 2.0 tarjoaa todellisen haasteen kokeneillekin geokätköilijöille. Huhutaan myös, että näissä vaikeimmissa mysteerikätköissä olisi nimenomaan ne parhaimmat vaihtotavarat tarjolla.

Paikallisen ABC-miitin tietotoimiston mukaan harrastus olisi hiljalleen rantautumassa Suomeenkin isommin ja suomalaisen geocache20.fi odotetaan aukeavan piakkoin. Saamiemme tietojen mukaan geocache20.fi sivuston ylläpitäjäksi olisi ilmoittautunut haksu20 kätköilijänimimerkki, joka on luvannut sivuston aukeavan kuukauden sisään.

One comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.