Pohjoismaiden vanhimmat kätköt – osa 2 Tanska

Pohjoismaiden vanhimpia kätköjä käsittelevän juttusarjan osassa 2 perehdymme Tanskan vanhimpaan kätköön, joka on myös Pohjoismaiden toiseksi vanhin kätkö. Sarjan muut kirjoitukset ovat:

Tanska – Kippers in the Jungle GC6A

Tanskan ensimmäinen kätkö Kippers in the Jungle on piilotettu saman päivänä kuin Suomen ensimmäinen kätkö Sun Gear, mutta Tanskalaiset ehtivät GC-koodin perusteella ensin. Kannattaa huomata, että tuohon aikaan ei ollut nykyisen kaltaista geokätkötarkastusta tai julkaisujonoa, joten järjestyksestä on hieman mahdoton sanoa mitään. Geocaching.com aloitti 2. syyskuuta 2000 ja Mike Teaguen GPS Stash Hunt-sivusto lopetti kätköjen listaamisen, joten Tanskan ensimmäinen kätkö, ei koskaan ehtinyt olla listattuna Mike Teaguen sivuilla. Siinä mielessä kätköjen julkaisujärjestys voi olla siis juuri oikea, koska ne on suoraan listattu geocaching.comiin. Aivan alkupään kätköt kun kopioitiin Mike Teaguen sivuilta geocaching.comiin, niin niiden järjestyksen käsittääkseni tiedetäänkin muuttuneen jonkin verran. Toki piilotuspäivämäärät ovat oikein niissäkin.

Tanskan ensimmäisen kätkön piilotti Klaus Alexander Seistrup. Hän oli muutama päivä ennen kätkön piilotusta hankkinut Garmin eTrexin ja koska oli hyvä aurinkoinen päivä hän päätti piilottaa Tanskan ensimmäisen kätkön. Paikaksi valikoitui – kuten monesti tuohon aikaan – Klausin lapsuuden leikkipaikka, jossa hän leikki, että paikka on viidakko. Tästä kätkö on osin saanut nimensä. Kätkönpiilotushetkellä Klaus ei ollut käynyt paikalla 25 vuoteen ja vaikka paikka ei ollut juuri muuttunut, niin läheisen valtatien melu paikalla oli kasvanut merkittävästi.

Kätkö sijaitsee Smørmosenissa Kööpenhaminan laitamilla. Alun perin kätkö on ollut läpinäkyvä tavallinen pakasterasia, jossa on sininen kansi ja teksti “GPS Stash” kirjoitettuna joka puolelle. Alun perin kätkössä oli logikirjan ja kynän lisäksi purkki sillejä (parasta ennen 31.12.2004), punainen vilkkuvalo (polkupyörään tai juoksulenkille, patterit ja käsihihna kuuluivat mukaan) ja Binary Artsin “mahdoton pulma”. Sillit varmasti herättävät nykykätköilijässä ihmetystä, mutta tuolloin vielä jokin pieni syötävä oli aika tavallinen vaihtoesine kätkössä. Sillit ovat muuten englanniksi Kipper, joten siitä toinen osa kätkön nimeä. Ja parempi sillejä kuin hapansilakkaa!

Kätkö nykyisin

Vuonna 2009 Tanskan ensimmäisen kätkön adoptoi  Team Lysthoej. Kätkösivu ja kuvaus on jätetty kätkön sivulle, vaikka omistajavaihdoksen yhteydessä kuvausta päivitettiin. Ajan saatossa muovipurkki on myös vaihtunut kunnon ammuslaatikkoon, joka kestää useat kätköilijät, jotka pyhiinvaeltavat kätkövanhukselle. Kohta 25 vuoden aikana kätköä on löydetty 7500 kertaa ja kätkölle on kertynyt kirjoitushetkellä miltei 3100 suosikkipistettä. Kukapa ei maiden ensimmäisistä kätköistä pitäisi?

Toki ammuslaatikkokin on jo hieman kärsinyt (alla kuva vuodelta 2023). Kätkö on myös kiinnitetty piilopaikkaansa pyöränlukolla, jotta se varmasti pysyisi paikoillaan.

Nykyisin kätkö on (jaetulla sijoituksella) maailman 36. vanhin aktiivinen kätkö. Piilotushetkellä taisi olla 87. kätkö maailmassa.

Kätkö on helposti saavutettavissa muutaman sadan metrin kävelyllä parkkipaikalta mukavaa hiekkatietä pitkin. Samalla pääsee hyvällä tuurilla kesäaikaan ihailemaan elukoita. Alue on hieman kosteaa ja varmasti sateiden jälkeen kumpparit voi olla hyvä valinta. Kun itse vierailimme kätköllä 2023, oli ollut satamatta jonkin aikaa ja ihan tavallisilla tennareilla pystyi luikkimaan kätkölle, kunhan katsoi vähän askeliaan. Toki minikätköilijä onnistui mulaamaan.

Kätkön lähistöllä on toinenkin kätkövanhus Herring in the bog vuodelta 2003, joka kannattaa hakea samalla kerralla.

Matkalla kätkölle voi nähdä aaseja. Enkä nyt puhu kanssakätköilijöistä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.