Hymyile olet kamerassa – webcam -kätköt

Webcam-kätköt ovat aina vain harvinaisempi kätkötyyppi. Tässä kirjoituksessa perehdytään vähän kätkötyypin historiaan, ongelmiin ja suomalaisiin webcam-kätköihin.

Vuonna 2001 julkaistiin maailman ensimmäinen Webcam -kätkö Houston Webcam Cache #1. Webcam -kätköjen idea oli (ja on), että nollapisteeltä ei löydy logikirjaa mihin nimensä raapustaa, vaan idea oli mennä seisomaan alueelle, johon web-kamera osoitti ja ottaa kuvakaappaus web-kameran kuvasta, joka on nähtävillä tietyllä verkkosivulla.

Aikanaan webcam-kuvia talletettiin tämän näköisiltä sivuilta ja selaimella

Kannattaa huomata, että noihin aikoihin mobiiliteknologia oli vielä lapsenkengissään, joten webcam-kätköjen ohjeistus yleensä kehoitti soittamaan kaverille, joka oli tietokoneella, jotta hän saattoi napata kuvakaappauksen talteen. Kännykällä se ei tuohon aikaan onnistunut. Lisäksi web-camin kuva ei välttämättä päivittynyt verkkoon kovin nopeasti ja niinpä geokätköilijän usein tarvikin seistä paikalla jonkin aikaa ennen kuin kuva, jossa kätköilijä oli ilmestyi verkkoon. Nykyisin, kun teknologia on kehittynyt, on näistä tullut huomattavasti helpompaa, eikä kuvan ottamiseksi tarvitse soitella kaverille. Riittää kun nappaa puhelimellaan kuvan talteen. Lisäksi monet web-kamerat ovat muuttuneet livestreamiksi sen sijaan, että yksittäinen kuva napataan esimerkiksi 15 minuutin välein nettiin, niin tältäkin osin homma on nykyisellään helpompaa.

On tietenkin selvää, että tällaiset kätköt ovat riippuvaisia web-kamerateknologiasta itsestään. Usein web-kameroiden käyttöikä tuli täyteen ja kamera lakkasi toimimasta. Usein kamera ei ollut webcam-kätkön omistajan paikalle asettama, joten kätkönomistajalla oli vain vähän tehtävissä jos kamera lakkasi toimimasta. Niinpä monet webcam-kätköt päätyivät arkistoon jos odottelunkaan jälkeen kameran omistava taho ei sitä korjannut.

Ja kun mobiiliteknologia oli vuosien myötä kehittynyt ja kun webcam-kätkön kamera ei toiminut, nokkelat vierailijat keksivät ottaa paikalla puhelimellaan selfien ja suorittivat webcam-kätkön tällä tavoin. Tämä ongelma herätti paljon keskustelua, koska tämä ei ollut se tarkoitettu tapa logata näitä kätköjä löydetyksi. Niinpä kun ongelmia oli myös virtuaalien ja ja locationless -kätköjen kanssa päätti Geocaching HQ lopulta, että uusia webcam-kätköjä (ja virtuaaleja sekä locationlesseja) ei voisi tehdä, mutta jättivät olemassa olevat aktiiviset kätköt etsittäviksi. Eli webcam-kätköt ns. grandfatheroitiin peliin.

Erään “No bull” nimisen webcamin kuva.

Missä päin maailmaa Webcamit ovat?

Kuten jutun alussa todettiin maailman ensimmäinen webcam -kätkö julkaistiin Texasiin 11.10.2001 ja sama kätköttäjä teki toisen webcamin seuraavana päivänä Lontooseen. Ikävä kyllä kumpikaan näistä kätköistä ei ollut pitkäikäinen. Texasin kätkö arkistoitiin helmikuussa 2004 ja Lontooseen piilotettu toinen webcam vieläkin aiemmin syyskuussa 2003. Yhteensä Webcam-kätköjä julkaistiin 1007 kappaletta vuosina 2001-2005. Viimeinen julkaistu webcam -kätkö julkaistiin Saksaan 2005.

Webcam-kätköjen määrän kehitys 2001-2016

Yhteensä 38 eri maata on ollut sellaista, jossa on piilotettuna webcam -kätkö. Tällä hetkellä aktiivisia webcam -kätköjä on enää 24 eri maassa. Eniten aktiivisia webcam -kätköjä on USA:ssa, mikä ei sinänsä ehkä yllätä. USA:ssa aktiiviisia webcam-kätköjä tätä kirjoitettaessa oli 73 kappaletta. Hyvänä kakkosena tulee Saksa, jossa on 65 webcam -kätköä aktiivisena.

Ehdottomasti kaikista vaikein webcam -kätkö on GCDECD Antarctic Views, jota on 19-vuotisen historiansa aikana löydetty kahdesti. Kätkö julkaistiin 2005 ja FTF meni heti 2018. Toinen löytö tulikin jo suhteellisen nopeasti FTF:n jälkeen 2020. Sen jälkeen kätköllä on DNF:iä ja noteja lukuunottamatta ollut vähän hiljaisempaa.

Suomen webcamit

Suomen ensimmäinen webcam -kätkö julkaistiin mihinkäs muualle kuin Tampereelle. Tampere city center webcam -kätkö oli Tampereen ensimmäinen geokätkökin. Yhteensä webcameja julkaistiin Suomeen 29 kappaletta, joista lista alla julkaisujärjestyksessä. Arkistoidut on yliviivattu ja kuten taulukosta havaitaan aktiivisia on jäljellä tätä kirjoittaessa neljä kappaletta.

GC6188Tampere city centre WebCamjhgrcTampere
GC7C03NMS6 Lasipalatsi, HelsinkiMesuHelsinki
GC8C97Behind Toijala there is not muchCaptain MorganAkaa
GCGJ94Suomenojap&k+aEspoo
GCGW81Paanukirkko (Shingle church)Captain Morgan, adopted by SolarflareKärsämäki
GCGW83Hometown of Sleepy SleepersCaptain Morgan, adopted by latebraO_oLahti
GCGW96Suodenniemi OnlineCaptain Morgan, adopted by Fisherman77Sastamala
GCGWFNJoutocacheCaptain Morgan, adopted by LiimesJoutsa
GCGXAEAlvar Aalto ExperienceHarjusRovaniemi
GCGXE7Come to harbourCaptain Morgan, adopted by KettuLahti
GCHM6KLauttasaari, HelsinkisolarflareHelsinki
GCHX1FTiiriö by nightJeo & KirsiHämeenlinna
GCJ4EEOtaniemi High TechLiimesEspoo
GCJ5KPKuopio High TechLiimesKuopio
GCJ5WVVT3-VT25 HyvinkäämtlbikerHyvinkää
GCJ6RWIsomäen nettikamera – Webcam of Isomäki (Pori)Anneli & Ilkka adopted by TeamAhmaPori
GCJZE9Mouhijärvi 24 HoursJeo & KirsiSastamala
GCK1J9Found yourselfKorian CacherKouvola
GCK1K3Phobias III – CameraphobiaLiimesEspoo
GCK470Hallituskatu, TornioSolarflareTornio
GCK4XVSuolahti Webcamjemann + avecÄänekoski
GCM50KMikkolantien aamut ja yöt – GeokirjakerhoTeamEimiYlöjärvi
GCM6N5Suu suppuun, Kaustinen – GeokirjakerhoTeamEimiKaustinen
GCMHY5Liikenneympyrät Webcam, HyvinkäämtlbikerHyvinkää
GCNHMAOulua soutamassa – GeokirjakerhoTeamEimiOulu
GCNVPFJyväskylän NettikameraTommiJyväskylä
GCP9ARArctic Circle JumpTiinuska&KaitsaRovaniemi
GCQDYFLevi Skate Parkteam kneaKittilä
GCQP6TKuortane Webcamtr1976Kuortane

Linssiluteet tykkää

Vaikka webcamit ovat nykyisin harvinainen kätkötyyppi, niin ne ovat edelleen suosittuja vierailukohteita. Julkaistut 1007 webcamia ovat keränneet yhteensä n. 768 000 loggausta, joka tarkoittaa yli 760 loggausta per kätkö. Ja kun ottaa huomioon, että joillakin jo arkistoiduilla (tai Antarktiksella olevilla) webcameilla loggauksia on merkittävästi vähemmän, ovat webcamit todella vierailtuja kätköjä. Myös kun webcam jostain arkistoidaan, monet surevat ympäri maailman, kun kätkö katoaa etsittävien joukosta. Usein webcam-kätkö myös lukitaan, jotta sitä ei voi enää jälkikäteen kirjata löydetyksi, jos kätkö on jo arkistoitu.

Suosituin webcam -kätköistä on The heart of Munich -webcam, jolla on tätä kirjoitettaessa 17 400+ loggausta ja lähes 1500 suosikkipistettä. Lisäksi yhdessä päivässä eniten löytöjä on kerännyt myös samainen The Heart of Munich -webcam, jolle on kiireisimpänä päivänä illmestynyt uskomattoimat 1572 löytöä päivässä. Se on enemmän kuin monelle webcam-kätkölle koko elinkaarensa aikana. Kovin suuri yllätys ei liene se, että tuo ennätyspäivä on linkissä lähistöllä järjestettyyn suureen kätköilytapahtumaan.

Suosikkipistein mitattuna taas suosituin webcam -kätkö on London – Beatles Abbey Road, jolla on yli 2500 suosikkipistettä tätä kirjoitettaessa.

Abbey road webcam

Ei vailla ongelmia

Kuten kaikilla kätkötyypeillä, niin myös webcam-kätköillä oli ja on omat ongelmansa. Web-kameran kuvan käyttäminen oli lähisukulainen fyysisen logikirjaan nimimerkin kirjoittamiselle. Mikään muu kuin web-kamerakuvan käyttäminen ei ollut sallitua todisteena löydöstä. Välillä kuitenkin web-kamera oli pois käytöstä tai linkki ei muuten vaan toiminut jollakin hetkellä ja ei aikaakaan kun kätköilijät keksivät napata selfie-kuvan paikan päällä kännykkäkameralla ja käyttivät sitä logatakseen kätkön, kuten jo aiemmin todettiin.

Monet kätkönomistajat hyväksyivät kännykällä otetun selfien loggausperusteena, koska oli itsestään selvää, että kätköilijä oli oikeassa paikassa kuvassa ja mukana saattoi olla vielä kuvakaappaus toimimattomasta Web-kamera -sivusta. Mutta tällaisen toiminnan hyväksyttävyydestä oltiin montaa mieltä. Joidenkin mielestä tällainen selfie-kuva olisi sama asia, kun se, että ottaisi itsestään kuvan kätköpaikalta, jos kätköpurkki ei löydy ja käyttäisi kuvaa logatakseen löydön logivihkon nimmaroin sijaan. Kummassakin tapauksessa asia olisi kätkönomistajan päätöksen armoilla – hyväksyykö kuvaloggauksen vai ei.

Monet webcam-kätköt myös vaativat kätköilijää poseeraamaan tietyssä asennossa kuvassa tai tekemään jotain muuta extraa. Tyyppillisiä vaatimuksia oli käsien nostaminen ilmaan tai poseeraaminen phoon -asennossa. Phoon-asennossa siis seisotaan yhdellä jalalla ja kädet ja jalat esittävät juoksevaa asentoa. No nyt sitten HQ sai monia valituksia, kun kätkönomistaja oli poistanut login, jos kätköilijä ei ollut vaaditussa asennossa tai asento oli jotenkin väärä. Lisäksi vuonna 2009 luovuttiin ALR:istä (Additional Logging Requirements) eli lisävaatimuksista löydön kirjaamiseksi. Tämän jälkeen kätköllä (pl. haastekätköt) ei saanut olla lisävaatimuksia logikirjaan nimen kirjoittamisen lisäksi, jotta kätkön saa merkata löydetyksi. Tähän uudistukseen webcam-kätköjen vaatimukset siitä, miten kuvassa pitää olla, istuivat huonosti.

Eräs ongelma webcam -kätköissä oli myös kuvanlaatu. Monet web-kameroiden kuvat olivat sellaisia, että erottelutarkkuudesta johtuen oli todella vaikea erottaa kätköilijää kenestä tahansa muusta kuvassa olevasta ihmisestä. Usein kamerakuva oli myös kaukaa kohteesta, joka hankaloitti entisestään kätköiljän erottamista. Webcam-kätköjen alkuaikoina kätköilijöitä oli vähemmän ja webcam-kätköjen omistajalle riitti löydön kriteeriksi hyvin se, että oli löytänyt netistä oikean paikan, josta webcam-kuvan voi ottaa talteen ja oli onnistunut kuvan, jossa itse on, tallettamaan jotenkin koneelleen. Maailma kuitenkin muuttui helpommaksi näiltä osin ja kätköilijöiden määrä kasvoi – ja väärinkäytösten määrä kasvoi vastaavasti.

Lisäksi kasvava huoli yksityisyydestä verkosta ja GDPR (General Data Protection Regulation) säädökset aiheuttivat ongelmia webcam-kätköille. Esimerkiksi Mole Says “Stick ’em up” 2 webcam-kätkön omistaja joutui arkistoimaan kätkönsä, koska oli saanut valituksen, että jossakin kätköön lisätyssä kuvassa näkyy jonkun ulkopuolisen kasvot ja hän halusi poistattaa kuvansa internetistä. Järkevää ratkaisua ei löytynyt, joten helpompi oli poistaa kätkö, kuin varmistua, että kuvissa ei näy ylimääräisiä ihmisiä.

Aikansa kutakin

Kun aikaa kului, webcam-kätköjen määrä väheni. Webcam-kamerat menivät rikki ja uusia ei hankittu tilalle. Joskus kätkökuvaus odotti pitkän aikaa, josko paikalle tulisi uusi kamera vai ei. Tällä välin vierailijat loggailivat kätköjä löydetyksi selfie-kuvilla, jotka olivat ongelmallisia omalla tavallaan. Toisaalta osa kätkönomistajista lopetti harrastuksen ja laittoivat kätkön arkistoon tai sitten tarkastaja arkistoi kätkön, koska kuvien oikeellisuutta ei kukaan enää valvonut.

Nykyisin webcam-kätköjä on alle 200 kappaletta ympäri maailman. Niinpä niiden ympärille on muodostunut yhteinen tavoite pitää mahdollisimman moni näistä kätkövanhuksista aktiivisena. Kätkönomistajat ovat omalta osaltaan heränneet tarkemmin valvomaan napattujen kuvien laatua, että ne ovat varmasti peräisin web-kamerasta, eikä kännykästä. Valitettavasti kuvien laadunvalvonta saa välillä kitkerää palautetta kätköilijöiltä, jotka luulevat tehneensä kaiken oikein kuvan ottamiseksi, mutta ovat jotenkin onnistuneet ottamaan kuvan väärin.

Vääjäämättömästi webcam-kätköjen määrä tulee jatkossakin laskemaan ja voi olla, että joku päivä, meillä ei enää ole webcam-kätköjä. Monesti webcamit tulee reissuissakin haettua poikkeuksetta harvinaisuutensa vuoksi. Monet ovatkin toivoneet, että Geocaching HQ toisi webcamit takaisin samaan tyyliin, kuin virtuaalit palasivat Virtual Rewardsien myötä.

Sitä odotellesssa, jos kova webcam-kätkön himo yllättää, kannattaa tsekata Opencaching.com, sillä tuossa geokätköjä listaavassa palvelussa webcam-kätköt ovat edelleen sallittuja ja uusia sellaisia voi halutessaan piilottaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.