Tietoa sivustosta

61° 23° Tampere on itsenäinen sivusto, jonka kirjoittajana toimii geokätköilynimimerkki weellu. Sivustoa ylläpidetään harrastuspohjalta ja tavoitteena on jakaa vuosien mittaan karttunutta kätköilykokemusta muille harrastajille, niin kokeneille kuin aloittelevillekin.

Yhteydenotot geoweellu (at) gmail.com

Kuka on weellu?

61° 23° Tampere -sivuston kirjoittajana on geokätköilynimimerkki weellu. Nimimerkin takaa löytyy kolme henkilöä: jäsenet A, W ja K. Aloitimme kätköilyn vuonna 2007 kun piti keksiä jotain käyttöä Nokian N770 -laitteelle. Tällöin tuli hankittua erillinen Bluetooth GPS ja sen ja N770 laitteen kanssa tuli etsittyä ensimmäiset kätköt. Aika pian laite vaihtui
N800:een. Tällä yhdistelmällä tuli haettua suurinpiirtein ensimmäiset 500 kätköä. Alkuun homma olikin pitkälti teknologian kanssa puuhastelua ja N800:lle tulikin viriteltyä vaikka minkälaista skriptiä, jolla sai kätkökuvaukset valokuvineen mukaan. Tällöin ei siis todellakaan ollut valmiita sovelluksia tarjolla. Jäsen A innostui harrastuksen tarjoamasta ulkoilusta. Ulkoilulle oli joku syy ja kävelylenkille oli helppo valita jokin määränpää (=kätkö), jossa käydä kääntymässä.

img_7004

Sitten W:kin innostui ulkoilusta ja pian hankala kahden laitteen yhdistelmä jäi laatikkoon ja tilalle hankittiin Garmin Colorado käsi-GPS. Niin alkoi rullailun aikakausi. Rullakäyttöliittymä on muuten paholaisen keksintö, etenkin jos yrittää jotain sillä kirjoittaa.

Alkuaikoina haimme kätköt pääosin kävellen, pyöräillen tai julkisilla kulkien. Joskus jopa varasimme hotellin, junailimme johonkin kaupunkiin ja etsimme kätköjä kävellen koko viikonlopun. Tällä tavoin sai helposti 50-60 kätköä viikonlopussa, mikä oli tuohon aikaan (2008) todella paljon. Kätköjä kun oli silloin huomattavasti vähemmän kuin nykyään. Niinpä pian oli lähialueiden käveltävissä tai pyöräiltävissä olevat kätköt haettu. Sitten pitikin tartuttaa muutamaan tuttuun kätköilyharrastus, jotta päästiin autolla kätköille. Lopulta elämäntilanteen muuttuessa tuli hankittua itsekin geoauto, mustikka, jolla ollaankin sitten käyty tuhansilla kätköillä ja miiteissä.

Mysteerien ratkominen on ollut aina lähellä sydäntä ja niitä on tullutkin etsittyä jo yli 1500. Valmiiksi ratkottuna on myös useita, mutta niistä emme ole pitäneet kirjaa lukumäärästä. Sittemmin, kun mysteerien ideat ovat alkaneet toistamaan paljon itseään ja toisaalta jotkut kätköilijät ovat tehtailleet satamäärin hankalahkoja arvaa mitä ajattelen -mysteereitä, on into kätkötyyppiä kohtaan laskenut. Mysteerien lisäksi pidämme jotakin paikkaa esittelevistä kätköistä. Oli paikka sitten maisemallisesti hieno tai historiallinen, niin sen ei ole niin väliä, jos se on esitelty kätkökuvauksessa kiinnostavasti. Myös teknisesti hienot kätkötoteutukset saavat usein hymyn huulille. Myös Earthcachet parhaimmillaan ovat hienoja, mutta valitettavasti Suomessa useimmiten esittelevät “vain” sitä muinaisjärven rantaa, soraharjuja tai hiidenkirnuja.

Vuonna 2014 vaihdoimme Garmin GPSmap 62 GPS:ämme uudempaan Oregon 650:een Garmin Clubilaisena. Siinä sitten syntyi ajatus arvion kirjoittamisesta jonnekin. Koska kunnon Garmin Clubilaisenhan pitäisi vuosittain ostaa Garminilta jotakin ja kirjoitella siitä webbiin. Pläräilimme läpi geokätköilyblogeja, joita tuolloin oli vain kourallinen. Niistäkin melkein kaikki käsittelivät kirjoittajan  kätköilyreissuja. Tuntui vähän erikoiselta, että kätköilyreissuista kirjoiteltiin blogiin samaan aikaan, kun kätkönomistajat tuskailivat KK-loggausten kanssa. Geokätköilijät kun nykyään ovat niin niukkasanaisia loggauksissaan. Toisaalta asiapitoista keskustelua ja ylipäätään geokätköilytietoa suomeksi oli aika niukasti tarjolla. Niinpä siitä ja muutamasta muusta tekijästä lähti 61°23° Tampere -sivusto.

Mitään kokemusta (tai taitoa) blogin tekemisestä ei ollut, mutta intoa sitäkin enemmän. Muutaman vuoden aikana sitä on jonkin verran oppinut blogin kirjoittamisesta, mutta vielä on paljon opittavaa. Aiheita juttuihin on löytynyt enemmän kuin on ehtinyt kirjoittaa. Jatkossakin aiomme kirjoittaa ajankohtaisista geokätköilyyn liittyvistä asioista, tuotearvioita ja yleisiä geokätköilyjuttuja unohtamatta aloittelijan opasta, joka täydentyy koko ajan.

Geokätköilyprofiilimme löytyy täältä. Nähdään kätköillä ja miiteissä! Miiteissä saa tulla rohkeasti morjestamaan ja kertomaan juttuideansa.