Tarkoitus on kirjoittaa blogissa myös kaikenlaisista kätköilijän apuvälineistä, jotka ovat hyödyllisiä kätköjä etsiessä. Aloitamme tutustumisen hieman eksoottisemmasta ja verrattain harvoin tarvittavasta apuvälineestä – tolppakengistä. Oheinen video demonstroi miten tolppakengillä kätkön hakeminen pylväästä onnistuu. Kiitokset testinukke Rimajulle konsultointiavusta jutun teossa ja Harjukselle videon kuvaamisesta.
Tolppakengät ovat siis eräänlaiset puolikaaren tai sirpin muotoiset piikillä varustetut raudat, jotka kiinnitetään tavallisiin kenkiin. Tolppakenkien avulla on mahdollista kiivetä puiseen sähkötolppaan melko kätevästi. Puuhun kiipeämiseen tolppakengät eivät sovellu, koska tolppakenkien piikit vaurioittavat puun kaarnaa ja vahingoittavat puuta. Niinpä elävään puuhun ei saa tolppakengillä kiivetä – ainakaan ilman maanomistajan lupaa.
Silloin tällöin kuitenkin vastaan tulee sähkötolppia, joiden päähän on geokätkö kiinnitetty ja näiden hakemiseen tolppakengät ovat omiaan. Toki myös kelottuneeseen puuhun periaatteessa voisi tolppakengillä kiivetä, mutta puiden muoto monesti hankaloittaa hommaa – puut kun ovat paksuja tyvestä ja ohuempia korkealla.
Tolppakengissä on piikit kengän sirpin muotoisten kaarien päissä ja lisäksi toiset piikit jalkaterien sisäsyrjillä. Sisäsyrjän piikit painautuvat tolppaa vasten, ja se sirpin päässä oleva piikki lähinnä pitämässä koukkumaista osaa luisumasta ylös tai alas. Liian pitkiä askelia ylös tai alas ei kengillä kannata ottaa, vaan on huomattavasti miellyttävämpää edetä pienin askelin.
Kengät sidotaan tavallisiin kenkiin kiinni valjailla. Tolppakenkien kanssa käytettäväksi kengiksi kannattaa valita tukevat ja hyvin istuvat kengät, esim. vaelluskengät. Näin tolppakengät asettuvat jämäkästi jalkoihin, eivätkä jalat väsy tolppakengillä seistessä. Siteet kannattaa kiristää riittävän tiukalle, ettei tolppakengät hölsky jaloissa noustessa ja laskiessa, se kun voi tuntua hieman ikävältä tolpassa kiikkuessa.
Turvavyö (näyttää hieman painonnostovyöltä) puetaan vyötärölle, josta sitten lähtee säädettävä köysi. Köysi kierretään tolpan ympäri ja kiinnitetään karbiinihaalla vyön toiselle puolelle. Turvavyössä on tavarataskuja työkaluja ja tarvikkeita varten. Tolpan ympäri tuleva naru kannattaa jättää sellaiseen pituuteen, että siihen voi nojata mukavasti. Muutoin eteneminen ylöspäin voi muuttua hankalaksi. Naru on alunperin tarkoitettu työskentelyä varten, jotta siihen voi nojata ja keskittyä työn tekemiseen käsillä. Se on siis omiaan avustamaan kätköpurkin kanssa touhutessa ja kätköä logattaessa. Lisäksi jos kenkien ote lipsahtaa on köyden tehtävä nirhautua kiinni ja jättää kiipeilijä painuksiin tolppaa vasten ja ainakin teoriassa estää putoaminen.
Tolppaan kiipeäminen kenkien avulla on varsin fyysistä hommaa ja kannattaa muistaa, että alaspääsykin tarvitsee voimia, joten matkalla ylös ei kannata rehkiä itseään ihan piippuun, vaan säästää voimia myös paluumatkalle. Kengillä kiipeämistä kannattaa myös harjoitella ensin matalalla, jotta hallitsee niiden käytön ennen kuin kiipeää korkeammalle. Käyttö sinänsä ei ole kovin hankalaa ja oikean tekniikan oppii varsin nopeasti.
Tolppakengät eivät ole halpa apuväline. Tolppakenkien hinnat käytettynäkin liikkuvat kahdensadan ja kuudensadan euron välillä, mikä tavallaan on hämmästyttävää kun ottaa huomioon kuinka yksinkertainen kenkä on. Toisaalta eipä tavallisella kuluttajalla yleensä ole tarvetta tolppakenkiä ostaa, joten nämä ovat usein tarkoitettu ammattikäyttöön ja siksi hinnatkin ovat varsin korkeita. Lisäksi on olemassa puukiipeilykenkiä, joita käytetään puiden karsinta- ja hoitotöissä. Nämä eroavat tolppakengistä siinä, että ilmeisesti eivät vaurioita puuta niin pahasti ja tarvitsevat erilaisen kiipeilytekniikan. Puukipeilykengissä piikki tulee kengän sivuun eikä se kierry rungon ympärille. Näistä kengistä kuitenkaan meillä ei ole kokemusta.