Geokätköilijöiden talviohjelma

Kiven Alla -verkkokauppa järjesti syksyllä kyselyn geokätköilijöiden talviohjelmasta. Viime viikolla Kiven Alla alkoi markkinoimaan talviohjelmaansa. Päätimme ottaa selvää, mistä on kyse ja soitimme Kiven Alla kaupan Harrille. Ehkä tämä vähän avaa sitä, mistä ohjelmassa on kysymys.

Talviohjelma – mikä se on?

Mikä on talviohjelma?

Se on talvipuuhaa geokätköilijöille. Talviohjelmassa julkaisemme osallistujille viikottain geokätköilytehtäviä. Tehtävien ratkaisuista saa reipppaan mielen lisäksi pisteitä. Jokaisen viikon jälkeen kunkin osallistujan aktiivisuus vaikuttaa mahdollisuuteen voittaa kannustuspalkinto.

Kannustuspalkinto? Millaisia palkintoja on talviohjelmassa luvassa?

Joka ikinen viikko jaetaan kannustuspalkinto (tai viikkopalkinto) tai useita kannustuspalkintoja ja vielä lopuksi ohjelman jälkeen yksi huikea palkinto. Emme halua paljastaa kaikkia palkintoja etukäteen, mutta siellä on mm. perhelippuja kylpylään, metallinpaljastinta, taskulamppua ja Oregon 700 käsi-GPS-paikanninta. Palkinnot ovat upeita. Viikkotehtäviin palkinnon tarjonneet yhteistyökumppanit löydät täältä, josta voi käydä katsomassa vähän mitä saattaisi olla luvassa palkinnoissa.

Miten talviohjelma toimii ja kauanko se kestää?

Osallistumisoikeuden voi hankkia Geocache.fi putiikista 10 euron hintaan. Geokätköilijän talviohjelma alkaa tammikuussa 2019 ja kestää huhtikuun loppuun. Ohjelma tarjoaa kuudentoista viikon verran geokätköilypuuhaa. Kukin viikko koostuu joukosta geokätköilytehtäviä, jotka on pisteytetty. Kun olet tehnyt viikkotehtävän, saat sen tehtävän pisteet. Laitamme pisteet virtuaaliseen hattuun ja nostamme sieltä voittajan / voittajat.

Osallistujilla on viikon pisteidensä mukainen mahdollisuus kannustuspalkintoon. Ehkä esimerkki selventää, miten homma toimii. Jos vaikka viikon 3 maksimipisteet ovat 20. Matti sai 2 pistettä ja Kaisa 10. Kaisalla on viisi kertaa suurempi todennäköisyys voittaa kannustuspalkinto. Voisi ajatella, että kerätyt pisteet ovat nimilappuja. Mitä enemmän keräät nimilappuja, sitä parempi mahdollisuus on että nimesi nousee virtuaalisesta hatusta, kun palkintoja jaetaan.

Koko talviohjelman pääpalkinto jaetaan ohjelman lopussa ja tämän voittamisen todennäköisyyteen vaikuttaa sitten kaikkien viikkojen kerätyt pisteet.

Mistä saitte idean talviohjelmaan?

Talvella on pimeää ja kylmää. Parhaiten mieli pysyy virkeänä, kun vain pysyisi virkeänä. Mietimme tätä, ja miten siihen voisi tuoda apua harrastuksemme kautta. Geocaching.com on toteuttanut frendiliigaa, jossa on erilaisia geokätköilytehtäviä. Frendiliigassa saat “matkamuiston” tilastoihin, jos saat riitävästi pisteitä. Aikamme mietittyä lähdimme paisuttamaan tuota ajatusta, ja toimme mukaan mm. mysteerien ratkomisen.

Mietimme myös, voisimmeko vielä jotenkin muutenkin innostaa ylös, ulos ja kätkölle, ja siitä keksimme kannustuspalkinnot. Pienikin aktiivisuus riittää siihen, että osallistujalla on mahdollisuus iloiseen lisäyllätykseen. Myös yhteistyökumppanit innostuivat ideasta ja lähtivät hyvin mukaan.

Tarvitseeko olla himokätköilijä, että voi osallistua ja pärjätä ohjelmassa?

Ei. Ajatus on nimenomaan innostaa liikkeelle mahdollisimmaan laajaa joukkoa. Talviohjelma ja sen tehtävät sopivat kaikille aloittelijasta konkariin. Tämä on varmasti mainio tapa esimerkiksi aloittaa geokätköilyharrastus. Toisaalta viikkojen edetessä osa tehtävistä on sellaisia, että niissä riittää haastetta kokeneemmallekin kätköilijälle. Sama idea on myös mysteeritehtävissä.

Vaikeutuuko tehtävät siis kevättä kohden?

Joo, idea on, että tehtävät hieman vaikeutuvat matkan varrella. Mutta tarkoitus ei ole, että ohjelman lopussa olevat tehtävätkään olisivat aivan mahdottomia aloittelijallekaan.

Millaisia tehtäviä talviohjelmassa on luvassa?

Joka viikko on yksi mysteeritehtävä ratkottavaksi. Mysteerin ratkaisuna ei tule oikean kätkön koordinaatteja vaan riittää, että saa mysteerin ratkottua ja geocheckeriin naputeltua oikeat koordinaatit / oikean koodisanan.

Geokätköjen etsimisessä viikottain tehtävät vaihtelevat. Tehtävä voi olla esim. etsiä tietyn vaikeusluokituksen kätköjä, osallistua eventtiin, etsiä tietyn attribuutin omaavia kätköjä (kuten laavukätkö, yökätkö, uv-kätkö, jne), tai ottaa teemaan sopiva valokuva geokätköillessä. Mahdollisuuksia on mahdottomasti.

Miksi kätköilijän kannattaa osallistua talviohjelmaan?

Geokätköilijän talviohjelmassa saa valmiiksi tehdyn geokätköilyohjelman mitä seurata. Idea on kannustaa lähtemään ulos etsimään geokätköjä monipuolisesti myös talviaikaan, jolloin kätköily voi monilla olla vähäisempää. Ja tietysti tarkoitus on tarjota geokätköilijöille onnistumisen iloa, kun he saavat viikkotehtävät valmiiksi. Toki myös palkinnot ovat upeat, ja varmasti myös se toimii kannustimena.

Onko vastaavaa järjestetty muualla?

Vastaavaa geokätköilijöille suunnattua geokätköilyohjelmaa emme tiedä muualla järjestetyn.

Miksi Kiven Alla haluaa tällaisen järjestää?

Geokätköily ja sen edistäminen on meidän toimintamme sydän. Tämä on mielestämme sitä parhaimmillaan.

Onko tarkoitus jatkossakin järjestää talviohjelmia?

Ajatuksena on, että keräämme tästä kokemukset ja jatkossa järjestetään vieläkin huikeampia ohjelmia. Ovatko ne sitten talviohjelmia vai mitä, se jää nähtäväksi.

 

Kiitos Harri haastattelusta. Varmaan se täytyy itsekin tuo kymppi tähän sijoittaa ja parantaa selkeesti hiipuvaa kätköilytahtiani. Kymppi tällaisesta kannustuksesta ei tunnu liian paljolta. Ja itseni tuntien tehtävät tulee varmasti tehtyä, kun sillähän saa paremmat mahikset voittaa palkintoja. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan millaisia tehtäviä sieltä tulee.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.