Testissä: Geowigo Wherigo-sovellus Windows Phonelle

Screen CaptureTällä kertaa testipenkkiimme asettui Windows Phone -puhelimille tarkoitettu Geowigo appis. Geowigo on Wherigojen etsimiseen tarkoitettu sovellus, joka siis ajaa wherigo-kasetteja. Geowigo on tervetullut sovellus Windows Phone -käyttäjille, koska Windows Phone alustalle ei ole vielä wherigo-ohjelmaa. Testasimme Geowigoa Nokian Lumia 900 puhelimella, jossa on vanhempi Windows Phone 7.8 käyttöjärjestelmä. Näin ollen käyttökokemus ei välttämättä täysin vastaa sitä, mitä se voisi uudemmilla Windows Phone 8 puhelimilla olla.

Mutta…

Wherigo -ohjelma on enemmän kuin tervetullut, mutta ikävä kyllä Geowigokaan ei vielä ole valmis (kuva 1). Tällä hetkellä Geowigo on versiossa 1.09 ja päivitystahti on melko nopea, noin kerran kuussa. Ikävä kyllä appista ei ole vielä julkisesti saatavilla. Jos sovelluksen haluaa puhelimeensa, niin on kaksi vaihtoehtoa. Mikäli olet Windows Phone kehittäjä ja olet “unlockannut” puhelimesi kehittäjämoodiin voit ladata .XAP tiedoston täältä ja asentaa (deploy) ohjelman Windows Phone Application Deployment -työkalun avulla (ohje täällä). Mikäli kuitenkaan C# ei ole toinen äidinkielesi sinun tulee lähettää sähköpostia ohjelman tekijälle, jotta saat kutsun ja voit ladata sovelluksen Marketplacen kautta (kuten minkä tahansa muunkin ohjelman). Lisätietoa ohjelman versioista ja asennuksesta löytyy Groundspeaking foorumilta (englanniksi).

Yksi asema, kaikki kasetit

Kun ohjelma on saatu asennettua, pitää sinne hankkia kasetteja, jotta pääsee sukeltamaan Wherigojen maailmaan. Geowigo käyttää OneDrivea (ent. SkyDrive) kasettien säilytyspaikkana. Tämä tarkoittaa sitä, että Geowigolle pitää antaa lupa käyttää OneDrive pilvitallennustilaasi. OneDrive tunnettiin ennen SkyDrivena ja jos sinulla on Windows 8 tai Windows puhelin, niin sinulla on myös OneDrive -tunnus, koska OneDrive -palveluun kirjaudutaan samalla Live ID:llä kuin Windows 8:in tai puhelimeen.

Kuva 1 - Geowigon nykyinen versio on pre-release eikä se ole vielä valmis.
Kuva 1 – Geowigon nykyinen versio on pre-release eikä se ole vielä valmis.

Geowigo linkataan OneDrive -tunnukseen melko selkeiden valikoiden avulla (kuvat 2-4) ja sen jälkeen OneDrive pilveen tulee tehdä kansio nimeltä Geowigo. Tähän hakemistoon talletetut kasetit ilmestyvät automaattisesti näkyviin sovellukseen. Tämä onkin varsin mainio ominaisuus. Vai miltä kuulostaa se, että kätköilyreissua suunnitellessa lataa kasetit reitin varrelta ja tiputtaa ne OneDrive pilveen. Tämän jälkeen ne ovatkin valmiina mobiiliappiksessa ilman piuhoja tai erillistä lataamista appiksessa. Mielestäni kasettien lataaminen toimi Geowigossa mainiosti. Kasetit näkyvät ja toimivat Geowigossa myös silloin kun internet-yhteys ei ole saatavissa. Eli jos suuntaat vaikka ulkomaille, niin tiputat tiedostot OneDriveen, käynnistät Geowigon ja synkronoit tiedostot pilvestä ja voila – olet valmis kätköilemään myös offline -tilassa.

Myöhemmin synkronoinnin voi käynnistää käsin valikosta valitsemalla. ko. toiminnon. Valikosta voi myös tyhjentää historian ja  kalibroida kompassin sekä siirtyä Groundspeakin foorumille Geowigon keskustelualueelle (kuva 5).

Where I go…

Navigointi Geowigossa on toteutettu kuten muissakin Windows Phone ohjelmissa. Päätasolla on kaksi välilehteä: Cartridges ja Recent. Cartridges välilehdellä on näkyvissä kaikki OneDrivestä synkronoidut kasetit. Recent -välilehdeltä löytyy viimeksi pelatut kasetit. Recent -listan saa tyhjennettyä valikosta. Minulle Recent -lista tuntui hieman turhalta, koska en pidä montaa kasettia OneDrivessa vaan poistan kasetit sitä mukaa kun ne olen suorittanut. Mutta mikäli haluaa säilöä monia kasetteja puhelimessaan, niin toiminto voi olla hyödyllinen.

Kasetti valitaan klikkaamalla sen tiiltä (tile). Tästä avautuu näkymä, jossa on useampi välilehti ja valitun Wherigon kuvaus aukeaa ensimmäiselle Info -välilehdelle (kuva 8).

Kuva 8 - Wherigon info -välilehti. Play-napista pääsee pelaamaan kasettia. Huomaa myös muut välilehdet.
Kuva 8 – Wherigon info -välilehti. Play-napista pääsee pelaamaan kasettia. Huomaa myös muut välilehdet.

Alkuun en huomannut muita välilehtiä ja mielestäni tämä onkin ohjelman suurin käytettävyysongelma. En ole Windows Phonen aktiivikäyttäjä, vaikka minulta sellainen puhelin löytyy.  Ongelma voi siis johtua käyttökokemuksen puutteesta, mutta jotenkin ruutu ohjaa painamaan suoraan play -nappia, joka käynnistää wherigon, ja näin muut välilehdet jäävät helposti huomaamatta. Muilla välilehdillä on kuitenkin tärkeää informaatiota.

Navigate -välilehdeltä näkee wherigon alkupisteen kartalla (kuva 9). Karttaa klikkaamalla aukeaa puhelimen oma navigointisovellus, joka johdattaa alkupisteelle. Tämä on mieluisa ominaisuus, mikä puuttuu todella monista muista Wherigo-sovelluksista. Välilehdeltä näkee myös alkupisteen koordinaatit ja katuosoitteen.

Kuva 9 - Navigate -välilehdeltä näkee alkupisteen sijainnin ja voi siirtyä puhelimen navigointisovellukseen.
Kuva 9 – Navigate -välilehdeltä näkee alkupisteen sijainnin ja voi siirtyä puhelimen navigointisovellukseen.

Savegame -välilehdeltä (kuva 10) löytyy talletetut pelit kyseiseen kasettiin. Tämä onkin tärkeä välilehti, sillä jos jostain syystä poistut Geowigo-ohjelmasta, ohjelma lopettaa kasetin ajamisen. Tätä juttua varten minun piti vaihtaa kuvankaappausohjelman ja Geowigon välillä. Minulla kesti hieman ennen kuin löysin savegame -välilehden ja se tarkoitti sitä, että peli piti aloittaa aina alusta. Helpotus oli aikamoinen, kun huomasin tämän tallennettujen pelien välilehden ja pääsin jatkamaan wherigon suoritusta siitä mihin jäin.

Mutta siltikin tämä ominaisuus, että kasetin ajo pysähtyy, on hieman raivostuttava, koska jos poistut ohjelmasta tai lukitset puhelimen näytön, joudut ensin odottelemaan ohjelman käynnistymisen ja siten navigoimaan oikeaan kasettiin ja valitsemaan oikean tallennuksen. Tämä tietysti voi olla vain vanhasta Windows Phonesta johtuva ongelma ja ei välttämättä koske Windows 8 puhelimia. Toivon ainakin että näin on, sen verran ikävä ominaisuus on.

Kuva 10 - Tallennukset löytyvät omalta välilehdeltään.
Kuva 10 – Tallennukset löytyvät omalta välilehdeltään.

Tallennusten nimiin ei voi vaikuttaa itse, mutta toisaalta eipä tallennuksen nimellä kovin paljon merkitystä ole. Monesti sitä haluaa vain palata uusimpaan tallennukseen. Tallennuksesta näytetään kellon aika, jolloin tallennus tehtiin ja tallennuksen vieressä on värillinen loota, jonka väri määräytyy sattumanvaraisesti. Ohjelma tallettaa tilanteen automaattisesti silloin tällöin ja aina halutessaan tilanteen voi tallettaa myös itse.

Kun kasetin avaa näyttää näkymä samalta kuin monissa muissakin Wherigo -soittimissa ja esimerkiksi Garminin GPS:issä. Tietysti erona on Windows Phone -tyylinen välilehtirakenne. Kasetin avattuaan käytettävissä on seuraavat välilehdet: overview, world, inventory ja tasks.

Kuva 11 - Overview välilehdeltä näkee yhdellä vilkaisulla olennaiset Wherigon tilannetiedot.
Kuva 11 – Overview välilehdeltä näkee yhdellä vilkaisulla olennaiset Wherigon tilannetiedot.

Overview -välilehdeltä (kuva 11) nimenmukaisesti näkee kokonaistilanteen. Montako tehtävää on avoinna, mitä kiinnostuksen kohteita Wherigo-kasetista on aktiivisena ja mitä esineitä pelaajan inventaariossa on. Näitä klikkaamalla sovellus siirtyy vastaavalle välilehdelle. World -välilehdeltä näkee kohteet, joihin pelaajan tulisi navigoida. Inventaariossa pääsee tarkastelemaan esineitä ja objekteja, joita pelaaja on löytänyt. Tasks -välilehdeltä pääsee katsomaan mitä tehtäviä on ko. hetkellä auki. Ilmoitukset aukeavat omaan ponnahdusikkunaan välilehtien päälle (kuva 12). Testatuissa Wherigoissa ponnahdusikkunat toimivat mukavasti ja muutenkin Wherigoiden ominaisuudet tuntuivat toimivan. Kuvat skaalautuivat ruudulle järkevästi, eivätkä näyttäneet väärän kokoisilta kuten esim. iOS:n sovelluksessa usein käy. Lisäksi äänet tuntuivat toimivan hyvin ja tervehdykset käyttäjälle näkyivät oikein.

Kuva 12 - Wherigon tapahtumista ilmoitetaan käyttäjälle ponnahdusikkunan avulla.
Kuva 12 – Wherigon tapahtumista ilmoitetaan käyttäjälle ponnahdusikkunan avulla.

Yhteenveto

Geowigossa tuntui kaikki toimivan melko hyvin. Vieläkään Wherigo -kokemus ei kuitenkaan ole täydellinen ja ehkä isoin puute ongelma tuntui olevan se, että ohjelmaa vaihdettaessa Geowigo tallentaa kasetin tilanteen ja ohjelmaan palatessa tilanne pitää ladata uudestaan tallennukselta käsin. Vähäpätöiseltä tuntuva juttu alkaa kuitenkin käytössä rassata todella – etenkin jos on tottunut siihen, ettei Wherigo-playeriä tarvitse koko ajan pitää aktiivisena. Tämä tietysti voi olla vain Windows Phone 7 ominaisuus, eikä koske WP8 puhelimia. Muutoin Geowigo toimii hyvin ja kokeillut kasetit toimivat ongelmitta. Geowigossa on muutamia hyviä ominaisuuksia kuten kasettien haku OneDrive -pilvestä ja alkupisteelle navigointi.

Geowigosta on siis saatavilla vasta ennakkojulkaisu, eikä se ole vielä täysin valmis. Geowigon kehitys jatkuu ja siltä on jatkossa lupa odottaa paljon, kun sovellus hieman vielä kehittyy. Tälläkin hetkellä se kyllä ajaa Windows Phone käyttäjän wherigo-sovelluksen tarpeen jo tällaisenaan, joskin käyttäjäkokemuksessa on vielä parantamisen varaa. En tällä kertaa anna pisteitä, koska sovellus ei ole vielä valmis. Palataan asiaan kun sovelluksesta ilmestyy lopullinen versio. Tietysti nähtäväksi jää tuleeko se jakoon ilmaiseksi vai joutuuko siitä maksamaan jotain.

Windows Phone 8 käyttäjät, mitäs mieltä olette Geowigosta? Toimiiko sovellus moitteetta?

0 comments

  1. Ohjelman toiminta Windows Phone 8:ssa on identtinen WP7:n kanssa, koska kehittäjällä ei ole WP8-puhelinta eikä ilmeisesti Windows 8 -käyttöjärjestelmääkään (jossa ohjelmaa voisi testata emulaattorilla). Ohjelmasta ilmestyi 7. syyskuuta 1.0.10-versio, joka korjaa/kiertää pahimman ongelman eli sen että kasetin ajo keskeytyi aina kun puhelimen käytti lukossa. Nyt ohjelma sentää yrittää jatkaa siitä mihin jäätiin.

  2. Kiitos Tommi kommentista. Tosiaan uusi versio ilmestyi aivan hiljattain ja ehdin sitä postauksen julkaisun jälkeen nopeasti vilkaistakin WP8-puhelimmella. Huomasin erona ainakin, ettei kasettien ikonit toimi samalla tavalla kuin WP7:ssa. En tiedä onko ongelma siis uudemmassa versiossa vai puhelinten välillä. Ilmeisesti uudessa versiossa on ollut ongelmaa kasettien ikonien kanssa, että voi johtua ihan tuosta uudemmasta versiosta.
    Mukava myös kuulla, että pahin ongelma eli kasetin ajon keskeytys on nyt korjattu. Huomasin myös, että uudessa versiossa on ilmeisesti pelialueen kartta näkyvillä. Mukava lisäominaisuus, jos toimii kunnolla. En siis ehtinyt uutta versiota sen tarkemmin vielä testata.
    Täytyy testata ohjelmaa kunnolla uudestaan, kunhan siitä on avoimesti saatavilla oleva versio jaossa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.