Northern Lights GeoTour – matkaraportti

Kesäkuun alussa Suomeen saatiin toinen GeoTour Northern Lights vanhemman Porvoon GeoTourin kaveriksi. Julkaisun ajoitus oli täydellinen: juuri vähän ennen Kiilopään toista megaa, joten suurimmat ongelmat kätköjen toteutuksissa saadaan hiottua pois, ennen kuin suuri joukko kätköilijöitä kirmaa GeoTourille. Osana Kiilopään megaa tuli itsekin nämä GeoTourin kätköt kierrettyä.

GeoTourin kätköt

Ensimmäisenä tietenkin GeoTouria pohtiessa tulee mieleen Porvoon GeoTourin mainiot kätköt. Ovatko täällä toteutukset yhtä kekseliäitä?

Inarin GeoTour sisältää kaksitoista kätköä, joista 6 sijaitsee Saariselällä ja 6 Kiilopäällä. Saariselän kätköt ovat hieman urbaanimmassa ympäristössä ja suuri osa alueen kuudesta kätköstä perustuukin kekseliääseen naamiointiin kuten Porvoonkin kätköt. Kiilopäällä puolestaan kätköt ovat enemmän luonnossa, eikä niiden viereen ole mahdollista päästä autolla, kuten Saariselällä. Kiilopäällä siis tulee kävelyä tai fillarointia. Mistä mahdottomista matkoista ei kuitenkaan ole kyse ja Kiilopään kuusi kätköä hakee reilussa tunnissa.

Kaikki 12 kätköä ovat talvilöydettäviä ja hyvä niin, sillä pohjoisessa on yleensä lunta talvisin. Tällä on tietysti myös kääntöpuolensa ja talvilöydettäviä piilopaikkoja ei Kiilopään ympäristössä juuri ole, ellei kätköä piilota puuhun. Niinpä suurin valtaosa kätköistä on linnunpönttöjä puissa. Piilottajat ovat kuitenkin pitäneet ideariihtä ja keksineet mielenkiintoisia virityksiä linnunpönttöihin, kuten erilaisia avausmekanismeja.

Northern Lights GeoTourin kätköt.

Eriskummallisia vempainkätköjä joukossa ei ole juurikaan. Kenttämysteereillä pääsee vähän pohtimaan ja ihmettelemään toteutusta. Multit olivat suoraviivaisia ja nopeita tehdä.

Pienenä särönä hienoon kokonaisuuteen osassa kätköjä oli käytetty linnunpöntön sisällä tavallista PET-putkiloa. Henkilökohtaisesti olisin toivonut jotain muuta, mutta toki näissä kätköissä idea oli revontuliteema, eikä niinkään se itse kätköpurkki.

Eräs GeoTourin kätköistä. Kuva julkaistu piilottajan FINTeevee ja FINHentsu luvalla.

Taivaan valkeat

GeoTourin tekijät kertoivat Kiilopään megassa GeoTourin tekemisestä. Idea oli lähtenyt revontulista, jonka jälkeen tekijät olivat lainanneet kirjastosta revontulia käsitteleviä teoksia ja poimineet sieltä mielenkiintoiselta kuulostavia asioita, kuten Behemoth (Peemutti), kansanperinteen mukainen yliluonnollinen eläin tulikettu, Kuukkeli (Guovssat), jne.

Kun kätköjen nimet ja aiheet olivat löytyneet, tekijät listasivat otsikon aiheeseen liittyviä asioita otsikon alle ja kätköjen tekijät poimivat sitten tästä listasta oman mielensä mukaan. Kieltämättä Northern Lights GeoTour esittelee revontulia monelta kannalta.

Erityisesti pitää mainita Valle ja Taivaan Valkeat kätkö, josta kätköpurkista löytyy GeoTouria varten tehty lastensatu. Itseä harmitti, kun tiimin jäsen K ei ollut mukana, niin ei voinut satua lukea siinä paikan päällä lapselle. Toisaalta, eipä se varmasti olisi ollut se paras paikka satua lukeakaan. GeoTourin tekijät lupasivat pohtia, miten satu saataisiin laajempaan jakeluun, koska se on kiinnittänyt kauniine kuvituksineen kiinnostusta kätköilijöissä. Ehkäpä saamme siitä PDF version luettavaksemme tai jopa äänikirjan. Sitä odotellessa itse sadun teksti löytyy kätkökuvauksesta.

Valle ja Taivaan Valkeat satu kätköllä.

GeoTourin kätköjä ovat olleet tekemässä seuraavat nimimerkit: Leijona55, mantamahdollistaja, Metsähiipijä, finulvu, finkvu, FINTeeVee, FINHentsu, rogga49, jaku74, hakranah ja culinaari. Suuri kiitos siis heille!

Kaksi geokolikkoa

GeoTourilla on yleensä oma geokolikkonsa, jonka voi ostaa itselleen, kun on kiertänyt sarjan kätköt ja kerännyt leimat passiinsa. Porvoossa kolikkoja oli 500 kappaletta ja ne jaettiin ehkä poikkeuksellisestikin ilmaiseksi. Northern Lights GeoTourilla on kaksi geokolikkoa. Molemmissa on sama kuva, mutta toinen on väritykseltään pinkki ja toinen musta.

Mustan kolikon saa ostaa, kun on kiertänyt kuusi kätköä ja pinkin kolikon saa ostaa, kun on kiertänyt koko kierroksen. Kolikkoja on tehty 600 kappaletta – 400 mustaa ja 200 pinkkiä. Megaviikonloppuna molempia oli vielä jäljellä ja kuulemma niitä varmasti riittää megan jälkeenkin. Kolikon voi ostaa joko Suomen Latu Kiilopään vastaanotosta tai Saariselältä Partioaitasta. Hintaa kolikolla on 15 euroa.

Tarkoitus geokolikoilla ei ole tehdä rahaa, vaan kattaa GeoTourista syntyneitä kuluja. Suomen Ladun mukaan GeoTourin ylläpito maksu kahdeksi vuodeksi on yli 5000 euroa. Koska Suomen Latu on tämän maksun maksanut, on GeoTour varmasti haettavissa vielä kaksi vuotta. Sen jälkeen katsotaan halutaanko GeoTour-statusta jatkaa vai ei. Mikäli kävisi niin, ettei GeoTour-statusta jatketa, kätköt kuitenkin säilyisivät etsittävissä.

GeoTourist

Suosittelen käymään Suomen toisellakin GeoTourilla jos sattuu olemaan asiaa Lappiin. Ja vaikka ei olisikaan, niin tässä on yksi hyvä syy käydä pohjoisessa. Samallahan voi vaikka värittää kuntia, jos ei muuta keksi. Kätköt ovat pääosin laadukkaita ja sarjan huikeimmat kätköt ovat jo nyt ovat nähtävillä suosikkipistemääristä. Lapin hienot maisemat, keskiyön aurinko ja revontulet antavat varmasti jokaiselle riittävästi syytä koukata näiden kätköjen kautta.

Lisätietoja:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.